Mjere Vlade Srpske štete zdravstvu

Predloženi paket nacrta reformskih zakona i mjera Vlade za dopunu Zakona o zdravstvu Srpske ne samo da nije dovoljan da se popravi teško finansijsko stanje u kojem se nalaze javne zdravstvene ustanove i poboljša loše stanje zdravstvenog sistema Srpske, nego je i kontradiktoran sa Zakonoma o radu Srpske, tvrdi Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu.

Republika Srpska 03.03.2015 | 22:05
Mjere Vlade Srpske štete zdravstvu

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske destruktivan je i na štetu svih građana i radnika u zdravstvu, zaključio je Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu.

Potpredsjednik Unije dr Miodrag Femić tvrdi da nove mjere na prvom mjestu ne uvažavaju osnovna načela o pravima pacijenata i zdravtsvenih radnika, takođe daju Institutu za zaštitu zdravlja da upravlja dodjelom specijalizacija, odnosno ljudskim resursima, umjesto Komore doktora i resornog ministarstva, a domovima zdravlja oduzimaju pravo na usluge koje su im do sada donosile novac.

Kao primjer navodi dozvole za naoružanje i slične usluge koje su domovima zdravlja donosile čist profit, a oduzimajući im mogućnost da rade taj posao Vlada od profitabilnih ustanova stvara gubitaše.

“Zavlači im ruku u džep”, pojašnjava doktor Femić i dodaje da se još ne zna ko bi mogao te usluge da obavlja:

“To bi se tek formirale nove ustanove”.

Zakon o radu i radnim odnosima Srpske vrhovni je zakon na osnovu koga se donose svi drugi zakoni, a Femić tvrdi da su nove mjere zakona kontradiktorne i sa Zakonom o radu Srpske.

“Traži se da radna nedjelja bude 48 sati i da svaki zdravstveni radnik treba osam sati džaba da radi”, tvrdi Femić.

Unija, koja je većinski i najbrojniji sindikat radnika u zdravstvu Republike Srpske, traži novi zakon koji će, za razliku od ovog, ukinuti neosnovane povlastice koje pojedinci imaju.

“U ovom zakonu daju se sva ovlaštenja ministru zdravstva. Tu bi trebalo srediti i onaj komoditet koji imaju određeni ljudi u zdravstvenom sistemu i oni koji ga kreiraju ne bi više imali. Ako oni misle da će im ovo biti lijepa pozitivna kruna, za 100 dana rada Vlade, grdno su se prevarili”, kaže doktor Femić.

Upravni odbor Unije poziva sve poslanike Narodne skupštine Srpske da, u interesu građana, pacijenata i radnika u zdravstvu ne usvoje predložene nacrte ovih zakona.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

titanik

04.03.2015 06:03

Ovi zakoni sluze samo vladajucim da profitiraju , u ovoj drzavi trebaju reforme , od predsjednika krenuti pa bez koga se moze otpustiti , ko nevalja smjeniti i tako sve do opstinskih vlasti , e tad ce u drzavi biti vise para pa ce drzava moci zivjeti i sa manjim porezima i bicemo privlacniji stranim investitorima ,e to su reforne a ove sluze samo da nam jos bude gore.

ODGOVORITE