Колинда: Декларација ХНС-а унутрашња ствар БиХ

Нова хрватска предсједница Колинда Грабар - Китаровић за своју прву службену посјету изабрала је БиХ. Изјавила је да је циљ њене посјете послати поруку пријатељства, добросусједства и сарадње између Хрватске и БиХ.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 19:19
Колинда: Декларација ХНС-а унутрашња ствар БиХ

Колинда Грабар - Китаровић тврди да је основ њеног односа према БиХ апсолутно поштовање суверенитета, територијалног интегритета и независности БиХ уз потпуну конститутивност и равноправност три народа и осталих грађана БиХ.

На питање да ли подржава закључке из Декларације Хрватског народног сабора, којима се тражи федерализација БиХ или нова међународна конференција о уређењу БиХ одговара:

,,Када је ријеч о Декларацији ХНС-а поздрављам родољубив карактер према БиХ као државе хрватског народа. Међутим, не бих коментарисала њен садржај, јер је то унутрашња ствар БиХ. Хрватски народ, заједно са друга два народа,односно легитимни представници сва три народа договориће се о свим питањима функционисања власти и о унутрашњем уређењу,у оквиру институција БиХ''.

Китаровићева истиче да је сасвим природно да се Хрватска интересује за положај Хрвата у БиХ, али додаје како вјерује да ће се хрватски народ, предвођен легалним политичким представницима, изборити за своја права у БиХ.

На питање шта је са правима Срба у Хрватској који су некада били равоправан народ, а данас национална мањина, Китаровићева одговара да су националне мањине благо Хрватске, те да ће учинити све да се испуне законска и уставна права свих мањина.

Да ли се то односи на право на употребу писма, право на обзовање и поврат имовине избјеглих и протјераних Срба из Хрватске?

,,Споменули сте неколико питања, али морам рећи да се питање писма у највећем дијелу Хрватске примјењује у складу са законом. Када је у питању Вуковар, око тога постоји судска одлука која се управо проводи и то питање ће бити регулисано кроз уставна права мањина. Међутим, морамо се придржавати и осталог законодавства који налаже да све што се примјењује мора бити за добробит суживота'', истиче Китаровићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић истиче да је, као српски члан Предсједништва, заинтересован за позицију Срба у Хрватској, али је та тема доминантна за односе Србије и Хрватске.

,,Надам се да ће позиција Срба у Хрватској бити све боља, да ће се односи унаприједити и побољшати, те да ће заштита Срба у Хрватској бити што је могуће боља. То је тема у којој треба показати спремност на међусобну сарадњу. То треба да буде и тачка спајања, а не раздвајања'', каже Иванић.

Хрватска предсједница истакла је како жели да се сва питања из прошлости између Хрватске и Србије, те између Хрватске и осталих земаља југоисточне Европе ријеше што је могуће прије, како би подвукли црту у историји и окренули се према будућности.

Када је ријеч о повратку избјеглих, Китаровићева истиче да је то у Хрватској процес који тече и да ће то у сљедећих неколико година бити ријешено. Питање повратка имовине протјераних Срба Китаровићева је, кријући се иза протокола, вјешто избјегла.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СНАГА НАРОДА

03.03.2015 19:31

Овдје сви глуме наивне "ФРАНЦУСКЕ СОБАРИЦЕ". Уопштене изјаве типа "нит смрди нит мирише", сликање за јавност, и бла, бла, бла. Вец сутра се нико неце ни сјећати да је уопште и била у посјети. Испаде по оној народној "да јој гуз..ца види пута". А народ : српски, бошњачки, хрватски, и остали у БиХ. Питали њих неко за нешто осим кад нам пред изборе почну обијати прагове и куцати на врата. Ево, да ли се неко сјећа вијести од јуче да је Чаушевић "пропјевао" Нико, а ови штакори не силазе са телевизије и новина као да се ништа није десило. Е мој на роде, докле чеш бити и остати наиван и монета за поткусуривање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

03.03.2015 20:12

Већа права у Хрватској имају пси торњаци него Срби. Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маслина

03.03.2015 20:53

Јест сретна, нека су је изабрали.

ОДГОВОРИТЕ