Kolinda: Deklaracija HNS-a unutrašnja stvar BiH

Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović za svoju prvu službenu posjetu izabrala je BiH. Izjavila je da je cilj njene posjete poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i saradnje između Hrvatske i BiH.

Bosna i Hercegovina 03.03.2015 | 19:19
Kolinda: Deklaracija HNS-a unutrašnja stvar BiH

Kolinda Grabar - Kitarović tvrdi da je osnov njenog odnosa prema BiH apsolutno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH uz potpunu konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda i ostalih građana BiH.

Na pitanje da li podržava zaključke iz Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora, kojima se traži federalizacija BiH ili nova međunarodna konferencija o uređenju BiH odgovara:

,,Kada je riječ o Deklaraciji HNS-a pozdravljam rodoljubiv karakter prema BiH kao države hrvatskog naroda. Međutim, ne bih komentarisala njen sadržaj, jer je to unutrašnja stvar BiH. Hrvatski narod, zajedno sa druga dva naroda,odnosno legitimni predstavnici sva tri naroda dogovoriće se o svim pitanjima funkcionisanja vlasti i o unutrašnjem uređenju,u okviru institucija BiH''.

Kitarovićeva ističe da je sasvim prirodno da se Hrvatska interesuje za položaj Hrvata u BiH, ali dodaje kako vjeruje da će se hrvatski narod, predvođen legalnim političkim predstavnicima, izboriti za svoja prava u BiH.

Na pitanje šta je sa pravima Srba u Hrvatskoj koji su nekada bili ravopravan narod, a danas nacionalna manjina, Kitarovićeva odgovara da su nacionalne manjine blago Hrvatske, te da će učiniti sve da se ispune zakonska i ustavna prava svih manjina.

Da li se to odnosi na pravo na upotrebu pisma, pravo na obzovanje i povrat imovine izbjeglih i protjeranih Srba iz Hrvatske?

,,Spomenuli ste nekoliko pitanja, ali moram reći da se pitanje pisma u najvećem dijelu Hrvatske primjenjuje u skladu sa zakonom. Kada je u pitanju Vukovar, oko toga postoji sudska odluka koja se upravo provodi i to pitanje će biti regulisano kroz ustavna prava manjina. Međutim, moramo se pridržavati i ostalog zakonodavstva koji nalaže da sve što se primjenjuje mora biti za dobrobit suživota'', ističe Kitarovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ističe da je, kao srpski član Predsjedništva, zainteresovan za poziciju Srba u Hrvatskoj, ali je ta tema dominantna za odnose Srbije i Hrvatske.

,,Nadam se da će pozicija Srba u Hrvatskoj biti sve bolja, da će se odnosi unaprijediti i poboljšati, te da će zaštita Srba u Hrvatskoj biti što je moguće bolja. To je tema u kojoj treba pokazati spremnost na međusobnu saradnju. To treba da bude i tačka spajanja, a ne razdvajanja'', kaže Ivanić.

Hrvatska predsjednica istakla je kako želi da se sva pitanja iz prošlosti između Hrvatske i Srbije, te između Hrvatske i ostalih zemalja jugoistočne Evrope riješe što je moguće prije, kako bi podvukli crtu u istoriji i okrenuli se prema budućnosti.

Kada je riječ o povratku izbjeglih, Kitarovićeva ističe da je to u Hrvatskoj proces koji teče i da će to u sljedećih nekoliko godina biti riješeno. Pitanje povratka imovine protjeranih Srba Kitarovićeva je, krijući se iza protokola, vješto izbjegla.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SNAGA NARODA

03.03.2015 19:31

Ovdje svi glume naivne "FRANCUSKE SOBARICE". Uopštene izjave tipa "nit smrdi nit miriše", slikanje za javnost, i bla, bla, bla. Vec sutra se niko nece ni sjećati da je uopšte i bila u posjeti. Ispade po onoj narodnoj "da joj guz..ca vidi puta". A narod : srpski, bošnjački, hrvatski, i ostali u BiH. Pitali njih neko za nešto osim kad nam pred izbore počnu obijati pragove i kucati na vrata. Evo, da li se neko sjeća vijesti od juče da je Čaušević "propjevao" Niko, a ovi štakori ne silaze sa televizije i novina kao da se ništa nije desilo. E moj na rode, dokle češ biti i ostati naivan i moneta za potkusurivanje.

ODGOVORITE
Name

007

03.03.2015 20:12

Veća prava u Hrvatskoj imaju psi tornjaci nego Srbi. Žalosno.

ODGOVORITE
Name

maslina

03.03.2015 20:53

Jest sretna, neka su je izabrali.

ODGOVORITE