Селе се британски парламентарци?

Британски посланици мораће да напусте зграду Парламента у Вестминстеру, у Лондону, уколико се у наредних десет година не утроши велика сума новца на реновирање овог здања, рекао је предсједник Представничког дома Џон Беркау.

Свијет 03.03.2015 | 20:03
Селе се британски парламентарци?

Беркау је рекао да ће бити велика штета ако се Парламент пресели уочи 200. годишњице пожара из 1834. године. Он је додао да ће се управо то догодити ако се у наредних десет година не уложе средстава за обнову и реновирање.

Поправке ће коштати око три милијарде фунти /око пет милијарди долара/, рекли су стручњаци, што је двоструко више у односу на извјештај из 2012. године о модернизацији палате која има проблема са гријањем, канализационим системом и ограниченом могућности компјутерског умрежавања.

Палата стара 150 година изграђена је на површини од 32.000 квадратних метара на обалама ријеке Темзе, након што је претходна зграда Парламента уништена у пожару.

Овај комплекс обухвата и чувену кулу са сатом Биг Бен, што је једна од највећих туристичких атракција Лондона.

Главној дебатној сали недостаје довољно мјеста за свих 650 изабраних посланика у Парламенту што значи да многи морају да стоје или чак сједе на поду.

Телевизијски документарац недавно је приказао да је вода оштетила готске лукове зграде и довела до урушавања зидова.

Вестминстерска палата сматра се најљепшим примјером неоготске викторијанске архитектуре 19. вијека.

Најстарија зграда на локацији Вестминестера је хол, који датира из 1099. године и још је у употреби.

Коментари / 0

Оставите коментар