Експлозија поскупљења!

Поскупљење воде и струје, те поновни скок цене горива у Српској изазваће ланчано повећање како цена грејања, тако и основних животних намирница, пре свеха хлеба и пекарских производа!

Република Српска 03.03.2015 | 18:20
Експлозија поскупљења!

Подсетимо, од 1. јануара вода је поскупела у Бијељини и Приједору, а од пре два дана више је плаћају и Бањалучани. Наиме, вода је у највећем граду Српске скупља за десет одсто и кубик тренутно кошта 1,18 КМ, док је у овом граду скочила и цена одвоза смећа, и то за 20 одсто!

С друге стране, из "Електропривреде РС" недавно су поручили да је и поскупљење струје у Српској неопходно јер, како су нагласили, производна предузећа са постојећим ценама не могу да остваре план производње.

У удружењима потрошача наглашавају да ће скок цена поменутих енергената засигурно утицати на поскупљење робе и услуга, пре свега грејања и хране.

- Још кад овоме додамо раст цене сирове нафте, односно горива у Српској - које је опет актуелно, сигурно је да ће ово бити година "експлозије" многих поскупљења! То ће, наравно, додатно оптеретити кућне буџете већине грађана РС, пре свега оних који су незапослени и пензионера, али и армије оних који углавном раде за "минималац" - каже извршна директорка Удружења грађана "Дон" из Приједора Муриса Марић.

Она додаје да је реч о неоправданим поскупљењима с обзиром на то да су представљена као потез којим ће бити поправљено пословање предузећа за производњу воде и струје.

- Проблем је што многи грађани Српске ионако не могу да се носе са рачунима, што ће им, након поскупљења, још теже полазити за руком. То значи да поменута предузећа морају да рачунају на још мању наплату. С друге стране, треба очекивати скоро поскупљење, пре свега, грејања и хлеба - поручује Марићева.

То су потврдили и у добојској занатско-предузетничкој комори, у којој кажу да је логично да ће, након поскупљења струје и горива, пре или касније доћи и до скока цена пекарских производа.

- Ови енергенти битна су ставка у пекарској индустрији, тако да нећемо моћи да избегнемо поскупљење хлеба. Пекари ионако послују на граници опстанка, због чега нећемо моћи још дуго пословати по старим ценама - истиче члан пекарске секције у овој комори Радомир Дујаковић.

С друге стране, поскупљење воде у поменутим градовима само је одскочна даска и за остале локалне заједнице да повуку исти потез.

Тако је и предузеће "Водовод и канализација" Соколац недавно затражило повећање цене својих услуга за 30, док општинска власт сматра да би реално било поскупљење од 22 одсто. Коначна одлука одгођена је до наредне седнице да би у цену било урачунато и поскупљење струје.

У топланама у Српској потврђено је да ће поскупљење струје и воде у великој мери повећати и трошак производње топлотне енергије.

- То значи да ћемо и ми бити приморани на корекцију цена грејања - поручују из топлана.

Ракуљ: Овако више не иде!

Поскупљења су посебно оптеретила пензионере у Српској, који поручују да је већина ове популације, са просечним примањем од 343 КМ, буквално гладна!

- Својим пензијама ни до сада нисмо били у стању да плаћамо воду, струју и грејање, а камоли након поскупљења! Многим пензионерима, кад купе лекове, остане тек за хлеб, а плашимо се да ће његова цена ускоро отићи горе! Плашим се да је питање дана када ће пензионери организовано показати своје незадовољство јер овако дефинитивно више не иде - поручује први пензионер у РС Раде Ракуљ.

(Пресс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

А/С

03.03.2015 17:58

Све це то Баја позлатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

03.03.2015 18:44

Па тако и треба кад је народ луд,они само прицају о том како је бајно па гдје у Аустралији а у Рс и БиХ дефинитивно не?Ал кад зовну на гласове трците нека јасају овај народ напацени кад могу?Па све покрадосе сто могу,па какав је минус у сумама и елекропривреди то је исто кад би неко укро сто кг меса из меснице и реко пао сам на месу;-)Све у затвор и Бају и плацљивог Босица,нема постена политицара дефинитивно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

03.03.2015 18:59

Ови Милни економисти нису разумили да је цијена сирове нафте пала а не скоцила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

03.03.2015 20:55

Имам родитеље пензионере. Теско им је. Мислим да је много теже незапосленим младим људима са дјецом. Живот је тим људима пакао.

ОДГОВОРИТЕ