Eksplozija poskupljenja!

Poskupljenje vode i struje, te ponovni skok cene goriva u Srpskoj izazvaće lančano povećanje kako cena grejanja, tako i osnovnih životnih namirnica, pre sveha hleba i pekarskih proizvoda!

Republika Srpska 03.03.2015 | 18:20
Eksplozija poskupljenja!

Podsetimo, od 1. januara voda je poskupela u Bijeljini i Prijedoru, a od pre dva dana više je plaćaju i Banjalučani. Naime, voda je u najvećem gradu Srpske skuplja za deset odsto i kubik trenutno košta 1,18 KM, dok je u ovom gradu skočila i cena odvoza smeća, i to za 20 odsto!

S druge strane, iz "Elektroprivrede RS" nedavno su poručili da je i poskupljenje struje u Srpskoj neophodno jer, kako su naglasili, proizvodna preduzeća sa postojećim cenama ne mogu da ostvare plan proizvodnje.

U udruženjima potrošača naglašavaju da će skok cena pomenutih energenata zasigurno uticati na poskupljenje robe i usluga, pre svega grejanja i hrane.

- Još kad ovome dodamo rast cene sirove nafte, odnosno goriva u Srpskoj - koje je opet aktuelno, sigurno je da će ovo biti godina "eksplozije" mnogih poskupljenja! To će, naravno, dodatno opteretiti kućne budžete većine građana RS, pre svega onih koji su nezaposleni i penzionera, ali i armije onih koji uglavnom rade za "minimalac" - kaže izvršna direktorka Udruženja građana "Don" iz Prijedora Murisa Marić.

Ona dodaje da je reč o neopravdanim poskupljenjima s obzirom na to da su predstavljena kao potez kojim će biti popravljeno poslovanje preduzeća za proizvodnju vode i struje.

- Problem je što mnogi građani Srpske ionako ne mogu da se nose sa računima, što će im, nakon poskupljenja, još teže polaziti za rukom. To znači da pomenuta preduzeća moraju da računaju na još manju naplatu. S druge strane, treba očekivati skoro poskupljenje, pre svega, grejanja i hleba - poručuje Marićeva.

To su potvrdili i u dobojskoj zanatsko-preduzetničkoj komori, u kojoj kažu da je logično da će, nakon poskupljenja struje i goriva, pre ili kasnije doći i do skoka cena pekarskih proizvoda.

- Ovi energenti bitna su stavka u pekarskoj industriji, tako da nećemo moći da izbegnemo poskupljenje hleba. Pekari ionako posluju na granici opstanka, zbog čega nećemo moći još dugo poslovati po starim cenama - ističe član pekarske sekcije u ovoj komori Radomir Dujaković.

S druge strane, poskupljenje vode u pomenutim gradovima samo je odskočna daska i za ostale lokalne zajednice da povuku isti potez.

Tako je i preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Sokolac nedavno zatražilo povećanje cene svojih usluga za 30, dok opštinska vlast smatra da bi realno bilo poskupljenje od 22 odsto. Konačna odluka odgođena je do naredne sednice da bi u cenu bilo uračunato i poskupljenje struje.

U toplanama u Srpskoj potvrđeno je da će poskupljenje struje i vode u velikoj meri povećati i trošak proizvodnje toplotne energije.

- To znači da ćemo i mi biti primorani na korekciju cena grejanja - poručuju iz toplana.

Rakulj: Ovako više ne ide!

Poskupljenja su posebno opteretila penzionere u Srpskoj, koji poručuju da je većina ove populacije, sa prosečnim primanjem od 343 KM, bukvalno gladna!

- Svojim penzijama ni do sada nismo bili u stanju da plaćamo vodu, struju i grejanje, a kamoli nakon poskupljenja! Mnogim penzionerima, kad kupe lekove, ostane tek za hleb, a plašimo se da će njegova cena uskoro otići gore! Plašim se da je pitanje dana kada će penzioneri organizovano pokazati svoje nezadovoljstvo jer ovako definitivno više ne ide - poručuje prvi penzioner u RS Rade Rakulj.

(Press)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

A/S

03.03.2015 17:58

Sve ce to Baja pozlatiti

ODGOVORITE
Name

milan

03.03.2015 18:44

Pa tako i treba kad je narod lud,oni samo pricaju o tom kako je bajno pa gdje u Australiji a u Rs i BiH definitivno ne?Al kad zovnu na glasove trcite neka jasaju ovaj narod napaceni kad mogu?Pa sve pokradose sto mogu,pa kakav je minus u sumama i elekroprivredi to je isto kad bi neko ukro sto kg mesa iz mesnice i reko pao sam na mesu;-)Sve u zatvor i Baju i placljivog Bosica,nema postena politicara definitivno?

ODGOVORITE
Name

tigar

03.03.2015 18:59

Ovi Milni ekonomisti nisu razumili da je cijena sirove nafte pala a ne skocila.

ODGOVORITE
Name

JA

03.03.2015 20:55

Imam roditelje penzionere. Tesko im je. Mislim da je mnogo teže nezaposlenim mladim ljudima sa djecom. Život je tim ljudima pakao.

ODGOVORITE