Министарка спорта свечано отворила илегално скијалиште

Скијалиште на Палама „Равна планина" приватне фирме „Мајнекс" чијем је свечаном отварању почетком јануара присуствовала нова министарка породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић и које дневно посјети хиљаде скијаша, нема грађевинске ни употребне дозволе, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 03.03.2015 | 11:46
Министарка спорта свечано отворила илегално скијалиште

Скијалиште „Горње Пале-Равна планина" отворено је 4. јануара и већ два мјесеца без проблема угошћава на хиљаде скијаша, иако уопште нема законски обавезну документацију.

Фирма „Мајнекс" за ово скијалиште и пратеће објекте никада није добила грађевинску нити употребну дозволу.

У посједу портала ЦАПИТАЛ је допис општине Пале у којој „Мајнекс" упозоравају да су отворили Скијалиште без грађевинске и употребне дозволе.
"Иако је скијалиште недавно и званично стављено у употребу, до сада нисте поднијели захтјев и потребну документацију за одобрење за грађење и употребу објеката и скијалишта", наводи се у допису општине Пале упућеног 11 дана након званичног отварања скијалишта (15. јануара), али фирма „Мајнекс" до данас ништа није предузела.

Скијање је ризична рекреација те се у допису јасно упозорава на опасности за посјетиоце, посебно дјецу.

Скијалиште ће претежно користити млађа категорија скијаша, а објективно ради се о активностима у којима су могуће повреде, те је због тога предупређење могућих жељених посљедица неопходно одмах прибавити све прописане исправе", наводи се у допису које потписује начелник општине Пале Миоград Ковачевић.

Голијанин: То су глупости

Власник фирме „Мајнекс" Вељко Голијанин за портал ЦАПИТАЛ каже да су до сада угостили на хиљаде скијаша и да је презадовољан покренутим пословним подухватом.

На питање да ли су тачне информације да скијалиште као и пратећи објекти немају потребну документацију Голијанин каже да он има све дозволе.

„Наравно да имамо грађевинску и употребну дозволу. То су глупости, не би смо себи дозволили да отворимо скијалиште без документације, то би заиста било немарно јер овдје долазе на хиљаде скијаша. Ми ово не радимо за једну сезону, већ на дуге стазе", није се устручавао Голијанин да прикрије истину.

Скијалиште ради без ометања и никоме још није пало на памет да га затвори, а један од разлога је компликани локални систем надлежности. Општина Пале је надлежна за просторно уређење, међутим грађевинска инспекција је у надлежности града Источно Сарајево.

Иако је начелник Пала захтјев за прибављање документације поред „Мајнекса" прослиједио и грађевинском инспектору града Источно Сарајево, градоначелник Источног Сарајева за ЦАПИТАЛ каже да први пут чује за овај случај.

„Био сам на свечаном отварању скијалишта. Заиста нисам знао да немају грађевинску и употребну дозволу. Начелник грађевинске инспекције је на боловању, али сутра (данас) ћу хитно провјерити о чему се ради и одмах ћу вас обавијестити шта смо предузели", рекао је Ненад Самарџија градоначелник Источног Сарајева.

Легализација

Посебно је забрињавајуће да су највиши републички и градски званичници присуствовали отварању Скијалишта чиме су му дали легимитет, и послали поруку грађанима Републике Српске да прописана документација није обавезна за свакога.

Фирма „Мајнекс" позната је по добијеним капиталним пројектима изградње инфраструктуре шестосједа за Олимпијски центар Јахорина, као и по приватној милионској инвестицији „Гондоле", која је у току.

Давидовић: Све инвестиције добродошле

ПАЛЕ (04.01.2014.) На локалитету почетне станице гондоле Јахорина Експрес, данас је свечано отворено ново скијалиште Горње Пале – Равна планина.

Стазу која испуњава све стандарде за одржавање врхунских такмичења, симболично су отворили репрезентативци БиХ у алпском скијању Марко Шљивић, Жана Новаковић и Марко Рудић.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић поручила је да су све инвестиције у Српској добродошле, без обзира да ли је ријеч о јавном или приватном сектору. Обећала је и да ће сви олимпијци из Републике Српске добити стипендије.

Ски-центар, који је дио пројекта гондоле Пале – Јахорина, као и пројекта „Ћиро" који ће ускотрачном пругом повезивати Сарајево и Пале, понудило је данас бесплатно скијање за дјецу и одрасле на беспријекорно припремљеној стази дужине 1.200 метара, до чијег се врха стиже лифтом капацитета 800 скијаша на сат.

Честитке за овај пројекат упутили су и градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија и начелник општине Пале Миодраг Ковачевић.

Овај нови ски-центар налази у насељу Горње Пале, на 20 километара од Сарајева и на три километра од центра Пала.

Гостима ће на располагању бити паркинг за велики број аутомобила и аутобуса, дјечији лифт, као и дјечији зимски ски – вртић, те новоизграђени ресторан „Гондола".

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

пале

03.03.2015 10:49

Тако је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

03.03.2015 10:52

Чекајте,ви сте неки дан објавили вијест да су скијалишта на Јахорини пропала,тј.они ски пасови.Значи оно државно је пропало да би ово приватно радило?

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно

03.03.2015 12:03

Јахорина никад бољу сезону није имала.

Name

ГФФ

03.03.2015 13:42

Ех па то је тад било. Мислим тај дан. Вијести се мијењају свакодневно.

Name

Неша

03.03.2015 10:57

Такоје све у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

03.03.2015 11:34

Велика подршка господину Вељку Голијанину на његовом труду да обезбједи да се може скијати и сиротиња,а не само богаташи.У његовом раду нису га могли омести ни душмани-атентатори, па ваљда неће ни ова шака паљанско-мафијашких јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

03.03.2015 12:27

А мене би гонили за ћенифу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скијаш

03.03.2015 12:27

Упитајте се колико је новца за изборну кампању СНСД-а дао Вељко Голијанин и све ће вам бити јасно!. Кад се хоће, све се може, ко пита за дозволе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким Баја Д.

03.03.2015 13:24

Одобрено усмено! Не треба даље ништа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре скијаш

03.03.2015 13:39

Колико приватних објеката тренутно на Јахорини нема грађевинску и употребну дозволу и коме су њихови власници дали новац за предизборну кампању?Зашто се зауставило, рушење бесправно подигнутих објеката на Јахорини? Ко су власници тих објеката?Како на Јахорини појединци имају новосаграђене објекте а да се не баве нити једним озбиљним бизнисом, ако не сматраш да је озбиљан бизнис крађа возила, дилање дроге итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скијас

03.03.2015 22:10

Откуд Мици МИЦИЦУ куцерина на Јахорини....Новицу Средоји...АЦИ ДјОМБИЦУ хотел....све постено????

Name

Српски СДС

03.03.2015 14:00

хттп://добојски.инфо/друство-и-политика/политика/итем/7376-озваницено-приступање-добоја-унији-турских-опстина-патриотизам-поклекнуо-пред-интересом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

03.03.2015 14:06

Ово је скијалисте за рају много је јефтиније а дезинформације о градјевинским дозволама су дјело завидних на успјеху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре српски СДС

03.03.2015 14:23

Продали вјеру за чутуру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста ново

03.03.2015 18:09

Зар су неопходни сви документи, ма дајте молим вас, колико само има тих бајних бизнисмена који раде без свих дозвола. У колико би се завео ред, веома мало би број објеката радио у РС-у. Казу, немају довољан број инспектора да контролису све, а и они не иду у контролу у колико нико није пријавио злоуптребу, сто је и у овом слуцају нагласио инспектор.

ОДГОВОРИТЕ