Ministarka sporta svečano otvorila ilegalno skijalište

Skijalište na Palama „Ravna planina" privatne firme „Majneks" čijem je svečanom otvaranju početkom januara prisustvovala nova ministarka porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović i koje dnevno posjeti hiljade skijaša, nema građevinske ni upotrebne dozvole, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 03.03.2015 | 11:46
Ministarka sporta svečano otvorila ilegalno skijalište

Skijalište „Gornje Pale-Ravna planina" otvoreno je 4. januara i već dva mjeseca bez problema ugošćava na hiljade skijaša, iako uopšte nema zakonski obaveznu dokumentaciju.

Firma „Majneks" za ovo skijalište i prateće objekte nikada nije dobila građevinsku niti upotrebnu dozvolu.

U posjedu portala CAPITAL je dopis opštine Pale u kojoj „Majneks" upozoravaju da su otvorili Skijalište bez građevinske i upotrebne dozvole.
"Iako je skijalište nedavno i zvanično stavljeno u upotrebu, do sada niste podnijeli zahtjev i potrebnu dokumentaciju za odobrenje za građenje i upotrebu objekata i skijališta", navodi se u dopisu opštine Pale upućenog 11 dana nakon zvaničnog otvaranja skijališta (15. januara), ali firma „Majneks" do danas ništa nije preduzela.

Skijanje je rizična rekreacija te se u dopisu jasno upozorava na opasnosti za posjetioce, posebno djecu.

Skijalište će pretežno koristiti mlađa kategorija skijaša, a objektivno radi se o aktivnostima u kojima su moguće povrede, te je zbog toga predupređenje mogućih željenih posljedica neophodno odmah pribaviti sve propisane isprave", navodi se u dopisu koje potpisuje načelnik opštine Pale Miograd Kovačević.

Golijanin: To su gluposti

Vlasnik firme „Majneks" Veljko Golijanin za portal CAPITAL kaže da su do sada ugostili na hiljade skijaša i da je prezadovoljan pokrenutim poslovnim poduhvatom.

Na pitanje da li su tačne informacije da skijalište kao i prateći objekti nemaju potrebnu dokumentaciju Golijanin kaže da on ima sve dozvole.

„Naravno da imamo građevinsku i upotrebnu dozvolu. To su gluposti, ne bi smo sebi dozvolili da otvorimo skijalište bez dokumentacije, to bi zaista bilo nemarno jer ovdje dolaze na hiljade skijaša. Mi ovo ne radimo za jednu sezonu, već na duge staze", nije se ustručavao Golijanin da prikrije istinu.

Skijalište radi bez ometanja i nikome još nije palo na pamet da ga zatvori, a jedan od razloga je komplikani lokalni sistem nadležnosti. Opština Pale je nadležna za prostorno uređenje, međutim građevinska inspekcija je u nadležnosti grada Istočno Sarajevo.

Iako je načelnik Pala zahtjev za pribavljanje dokumentacije pored „Majneksa" proslijedio i građevinskom inspektoru grada Istočno Sarajevo, gradonačelnik Istočnog Sarajeva za CAPITAL kaže da prvi put čuje za ovaj slučaj.

„Bio sam na svečanom otvaranju skijališta. Zaista nisam znao da nemaju građevinsku i upotrebnu dozvolu. Načelnik građevinske inspekcije je na bolovanju, ali sutra (danas) ću hitno provjeriti o čemu se radi i odmah ću vas obavijestiti šta smo preduzeli", rekao je Nenad Samardžija gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Legalizacija

Posebno je zabrinjavajuće da su najviši republički i gradski zvaničnici prisustvovali otvaranju Skijališta čime su mu dali legimitet, i poslali poruku građanima Republike Srpske da propisana dokumentacija nije obavezna za svakoga.

Firma „Majneks" poznata je po dobijenim kapitalnim projektima izgradnje infrastrukture šestosjeda za Olimpijski centar Jahorina, kao i po privatnoj milionskoj investiciji „Gondole", koja je u toku.

Davidović: Sve investicije dobrodošle

PALE (04.01.2014.) Na lokalitetu početne stanice gondole Јahorina Ekspres, danas je svečano otvoreno novo skijalište Gornje Pale – Ravna planina.

Stazu koja ispunjava sve standarde za održavanje vrhunskih takmičenja, simbolično su otvorili reprezentativci BiH u alpskom skijanju Marko Šljivić, Žana Novaković i Marko Rudić.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović poručila je da su sve investicije u Srpskoj dobrodošle, bez obzira da li je riječ o javnom ili privatnom sektoru. Obećala je i da će svi olimpijci iz Republike Srpske dobiti stipendije.

Ski-centar, koji je dio projekta gondole Pale – Јahorina, kao i projekta „Ćiro" koji će uskotračnom prugom povezivati Sarajevo i Pale, ponudilo je danas besplatno skijanje za djecu i odrasle na besprijekorno pripremljenoj stazi dužine 1.200 metara, do čijeg se vrha stiže liftom kapaciteta 800 skijaša na sat.

Čestitke za ovaj projekat uputili su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Ovaj novi ski-centar nalazi u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na tri kilometra od centra Pala.

Gostima će na raspolaganju biti parking za veliki broj automobila i autobusa, dječiji lift, kao i dječiji zimski ski – vrtić, te novoizgrađeni restoran „Gondola".

Izvor: Capital.ba

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

pale

03.03.2015 10:49

Tako je.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

03.03.2015 10:52

Čekajte,vi ste neki dan objavili vijest da su skijališta na Jahorini propala,tj.oni ski pasovi.Znači ono državno je propalo da bi ovo privatno radilo?

ODGOVORITE
Name

objektivno

03.03.2015 12:03

Jahorina nikad bolju sezonu nije imala.

Name

GFF

03.03.2015 13:42

Eh pa to je tad bilo. Mislim taj dan. Vijesti se mijenjaju svakodnevno.

Name

Neša

03.03.2015 10:57

Takoje sve u RS.

ODGOVORITE
Name

Лија

03.03.2015 11:34

Велика подршка господину Вељку Голијанину на његовом труду да обезбједи да се може скијати и сиротиња,а не само богаташи.У његовом раду нису га могли омести ни душмани-атентатори, па ваљда неће ни ова шака паљанско-мафијашких јада.

ODGOVORITE
Name

hm

03.03.2015 12:27

A mene bi gonili za ćenifu.

ODGOVORITE
Name

Skijaš

03.03.2015 12:27

Upitajte se koliko je novca za izbornu kampanju SNSD-a dao Veljko Golijanin i sve će vam biti jasno!. Kad se hoće, sve se može, ko pita za dozvole!

ODGOVORITE
Name

Kim Baja D.

03.03.2015 13:24

Odobreno usmeno! Ne treba dalje ništa...

ODGOVORITE
Name

re skijaš

03.03.2015 13:39

Koliko privatnih objekata trenutno na Jahorini nema građevinsku i upotrebnu dozvolu i kome su njihovi vlasnici dali novac za predizbornu kampanju?Zašto se zaustavilo, rušenje bespravno podignutih objekata na Jahorini? Ko su vlasnici tih objekata?Kako na Jahorini pojedinci imaju novosagrađene objekte a da se ne bave niti jednim ozbiljnim biznisom, ako ne smatraš da je ozbiljan biznis krađa vozila, dilanje droge itd.

ODGOVORITE
Name

Skijas

03.03.2015 22:10

Otkud Mici MICICU kucerina na Jahorini....Novicu Sredoji...ACI DjOMBICU hotel....sve posteno????

Name

Srpski SDS

03.03.2015 14:00

http://dobojski.info/drustvo-i-politika/politika/item/7376-ozvaniceno-pristupanje-doboja-uniji-turskih-opstina-patriotizam-pokleknuo-pred-interesom

ODGOVORITE
Name

ako

03.03.2015 14:06

Ovo je skijaliste za raju mnogo je jeftinije a dezinformacije o gradjevinskim dozvolama su djelo zavidnih na uspjehu.

ODGOVORITE
Name

re srpski SDS

03.03.2015 14:23

Prodali vjeru za čuturu.

ODGOVORITE
Name

nista novo

03.03.2015 18:09

Zar su neophodni svi dokumenti, ma dajte molim vas, koliko samo ima tih bajnih biznismena koji rade bez svih dozvola. U koliko bi se zaveo red, veoma malo bi broj objekata radio u RS-u. Kazu, nemaju dovoljan broj inspektora da kontrolisu sve, a i oni ne idu u kontrolu u koliko niko nije prijavio zlouptrebu, sto je i u ovom slucaju naglasio inspektor.

ODGOVORITE