Обама се нада амбасади на Куби

Председник САД Барак Обама је изразио је наду да ће Америка отворити амбасаду на Куби до Самита државе западне хемисфере, средином априла у Панами.

Свијет 03.03.2015 | 08:57
Обама се нада амбасади на Куби

Амерички председник је ипак нагласио да ће бити потребно више времена за остваривање нормалних односа са Кубом након прекида дугог преко пола века јер ту "има још много посла да се обави".

Вашингтон и Хавана су 17. децембра прошле године најавили како планирају обнављање дипломатских односа након годину и по дана тајних преговора.

Док су критичари, међу којима су и неки чланови америчког Конгреса, крај напора САД да изолује Кубу назвали поклоном за ауторитарну кубанску владу, Обама истиче како већ има знакова како то подстиче Хавану на промене и либерализацију.

"Након наше најаве (обнављања дипломатских односа) кубанска влада почела је да разматра путеве реорганизације своје привреде како би се отворила за могуће стране инвестиције, што је већ довело до серије промена које обећавају веће могућности за предузетнике и већу транспарентности у погледу онога што се догађа у њиховој економији", напомиње Обама.

Он истиче како САД после 50 година политике "које није функционисала" морају да покушају нешто ново, што ће подстаћи кубанску владу да се укључи у модерну привреду. "А то ће отворити већи простор за слободу кубанског народа", закључује Обама.

Амерички и кубански преговарачки тим су у петак у Вашингтону одржали другу рунду преговора о нормализацији односа. Обе стране су се изјасниле да је том приликом остварен напредак, мада нису одредиле датум формалног обнављања дипломатских односа, које су САД прекинуле пре 54 године.

Хосефина Видал, шефица одељења за САД при кубанском министарству иностраних послова, изјавила је у недељу за домаће државне медије како је Куба вољна да обнови дипломатске односе чим Обамина администрација објави намеру да скине Кубу са листе држава које спонзоришу тероризам.

То је први пут да је Куба јавно рекла како је спремна да обнови односе са САД пре него што де факто буде скинута с поменуте листе.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар