Obama se nada ambasadi na Kubi

Predsednik SAD Barak Obama je izrazio je nadu da će Amerika otvoriti ambasadu na Kubi do Samita države zapadne hemisfere, sredinom aprila u Panami.

Svijet 03.03.2015 | 08:57
Obama se nada ambasadi na Kubi

Američki predsednik je ipak naglasio da će biti potrebno više vremena za ostvarivanje normalnih odnosa sa Kubom nakon prekida dugog preko pola veka jer tu "ima još mnogo posla da se obavi".

Vašington i Havana su 17. decembra prošle godine najavili kako planiraju obnavljanje diplomatskih odnosa nakon godinu i po dana tajnih pregovora.

Dok su kritičari, među kojima su i neki članovi američkog Kongresa, kraj napora SAD da izoluje Kubu nazvali poklonom za autoritarnu kubansku vladu, Obama ističe kako već ima znakova kako to podstiče Havanu na promene i liberalizaciju.

"Nakon naše najave (obnavljanja diplomatskih odnosa) kubanska vlada počela je da razmatra puteve reorganizacije svoje privrede kako bi se otvorila za moguće strane investicije, što je već dovelo do serije promena koje obećavaju veće mogućnosti za preduzetnike i veću transparentnosti u pogledu onoga što se događa u njihovoj ekonomiji", napominje Obama.

On ističe kako SAD posle 50 godina politike "koje nije funkcionisala" moraju da pokušaju nešto novo, što će podstaći kubansku vladu da se uključi u modernu privredu. "A to će otvoriti veći prostor za slobodu kubanskog naroda", zaključuje Obama.

Američki i kubanski pregovarački tim su u petak u Vašingtonu održali drugu rundu pregovora o normalizaciji odnosa. Obe strane su se izjasnile da je tom prilikom ostvaren napredak, mada nisu odredile datum formalnog obnavljanja diplomatskih odnosa, koje su SAD prekinule pre 54 godine.

Hosefina Vidal, šefica odeljenja za SAD pri kubanskom ministarstvu inostranih poslova, izjavila je u nedelju za domaće državne medije kako je Kuba voljna da obnovi diplomatske odnose čim Obamina administracija objavi nameru da skine Kubu sa liste država koje sponzorišu terorizam.

To je prvi put da je Kuba javno rekla kako je spremna da obnovi odnose sa SAD pre nego što de fakto bude skinuta s pomenute liste.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar