Удруженим снагама желе градити по свијету

Грађевинци из земаља бивше Југославије желе да направе конзорцијум како би заједнички наступили на афричком и азијском тржишту, на којима су тражени, те за велике пројекте који су најављени у региону, потврдили су из Привредне коморе Србије.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 07:57
Удруженим снагама желе градити по свијету

Наиме, у току су преговори привредних комора Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Македоније и Словеније о обједињавању грађевинске оперативе за заједнички наступ на страним тржиштима.

Да за тим постоји велики интерес свједоче из тих привредних комора, одакле истичу да се само удруживањем у конзорцијум може успјешно наступити на страним тржиштима, јер су фирме на овим просторима уситњене, немају довољно радника, као ни потребне гаранције.

Међу земљама на којима би могли заједнички наступати, а из којих постоји велика заинтересованост, су Либија, Алжир, Ирак, Катар, али и неке земље из региона, попут Србије, у којој су најављени велики инвестициони пројекти, као што је "Београд на води".

Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, рекао је да су грађевинске фирме у БиХ уситњене и не могу наступити значајније на страним тржиштима, па је стога раније и покренута ова иницијатива.

Он је рекао да има доста понуда за послове за бх. грађевинце, посебно из Катара, али да они истичу да немају способности за веће послове, већ да би то могао радити конзорцијум.

"Драго ми је што је опет покренута та прича о удруживању у конзорцијум, јер је то најбољи начин да се раде послови у страним земљама", рекао је Васић.

Виктор Кобјерски, секретар Удружења за грађевинарство Привредне коморе Србије, рекао је у изјави за Тањуг да српска привредна комора преговара с коморама из Републике Српске, БиХ, Хрватске, Македоније и Словеније о обједињавању грађевинске оперативе за заједнички наступ на страним тржиштима.

"Хоћемо да се вратимо на трећа тржишта, где смо раније били врло популарни и заједнички врло добро радили и могли да одговоримо на све захтеве инвеститора", истакао је Кобјерски.

Према његовим ријечима, велики инвеститори из Либије, Алжира и Ирака траже грађевинаре из Србије, али Србија нема довољан број радника за велике послове, нити потребне гарације.

"Планирамо да с тим земљама направимо конкретне договоре", рекао је Кобјерски, напоменувши да се у том дијелу свијета смирују тензије и поправља безбједносна ситуација.

Он је нагласио да је циљ да фирме из региона више не буду подизвођачи и у подређеном положају, већ да буду ангажоване као главни извођачи и носиоци посла.

Кобјерски је рекао да су грађевинари из Србије тражени и у Француској и да ће с појединим старим и провјереним фирмама отићи 4. марта у Париз како би преговарали с француским грађевинарима.

Према његовим ријечима, Французи нуде српским фирмама да у великим пројектима у свијету учествују као подизвођачи, с обзиром на то да француске фирме имају референце за највеће послове.

"Французи цене наше грађевинске стручњаке и раднике и у тим заједничким пословима наши грађевинари неће бити деградирани", рекао је Кобјерски.

Говорећи о Закону о планирању и изградњи и обавези свих локалних самоуправа у Србији да од почетка марта издају грађевинске дозволе за 28 дана, Кобјерски је навео да је грађевинска индустрија једва чекала усвајање измјена и допуна тог закона и изаразио увјерење да ће он подићи грађевинску активност у земљи и привући инвеститоре.

Банке би, каже, требало све то да подрже кредитима са мањим каматама и да се младим брачним паровима који купују први стан одобравају јефтинији кредити.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар