Радници дали машине за плате

Радници Творнице компресора и пнеуматских алата "Трудбеник", који су у петак спријечили да расходоване машине и неупотребљиви репроматеријал након продаје напусте предузеће, данас ће их демонтирати и помоћи купцу да их што прије утовари на камионе и одвезе као старо гвожђе.

Република Српска 02.03.2015 | 20:19
Радници дали машине за плате

Резултат је то данашње разговора Управе предузећа и радника, који штрајкују од 9. фебруара, а који ће након што машине и репроматеријал буду испоручени купцу добити плате из прошле године, 60 процената априлске и мајску.

"Седам дана је потребно за демонтажу. Већина радника је вољна, иако су у штрајку, да помогну да демонтирају моторе, због бакра, да се може добити већа цијена", наводи радник Жељко Вујић.

Лука Милош, директор "Трудбеника", казао је да је радницима објашњено да то није никаква злоупотреба, с обзиром на то да су машине расходоване и неупотребљиве, већ једини начин да дођу до новца.

"Радници су насјели на некакве дезинформације, када сам објаснио људима, они су прихватили и није било никаквих проблема", изјавио је он те додао да би радници требало да 11. марта прекину штрајк и врате се на посао, након чега слиједи разговор с купцима који чекају испоруку наручене робе.

На списку за продају су 24 машине на којима је некада мјесечно произвођено 200 компресора, а сада толико за цијелу годину, од којих ниједна није у употреби двадесетак година, јер су застарјеле.

"Ја сам овдје ушао 1993. године и једна машина није упаљена ниједном, друга је у квару, отишла јој електроника. Има радника који се буне због продаје, али једино је то што можемо наплатити", каже радник Зоран Вуковић.

Потраживања радника до краја прошле године износе око 500.000 КМ, а да би дошли до новца којим би измирили обавезе према запосленима, Управни одбор је донио одлуку о продаји дијела имовине "Трудбеника".

"Сва имовина која није потребна за текућу производњу иде у продају. Нисмо конкретно разматрали шта, то треба стручне службе да припреме, па да на сљедећим састанцима донесемо одлуку који је то дио имовине и која је то вриједност", изјавио је Зоран Филиповић, члан Управног одбора предузећа.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дивља јабука

02.03.2015 19:22

Ех, Творница компресора и пнеуматских алата, некадањи понос Добоја. Има ли на свијету стоке као на овом Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

02.03.2015 19:32

Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

03.03.2015 04:23

Јој Боже ових радника левата, израдиśе их баш.

ОДГОВОРИТЕ