Radnici dali mašine za plate

Radnici Tvornice kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik", koji su u petak spriječili da rashodovane mašine i neupotrebljivi repromaterijal nakon prodaje napuste preduzeće, danas će ih demontirati i pomoći kupcu da ih što prije utovari na kamione i odveze kao staro gvožđe.

Republika Srpska 02.03.2015 | 20:19
Radnici dali mašine za plate

Rezultat je to današnje razgovora Uprave preduzeća i radnika, koji štrajkuju od 9. februara, a koji će nakon što mašine i repromaterijal budu isporučeni kupcu dobiti plate iz prošle godine, 60 procenata aprilske i majsku.

"Sedam dana je potrebno za demontažu. Većina radnika je voljna, iako su u štrajku, da pomognu da demontiraju motore, zbog bakra, da se može dobiti veća cijena", navodi radnik Željko Vujić.

Luka Miloš, direktor "Trudbenika", kazao je da je radnicima objašnjeno da to nije nikakva zloupotreba, s obzirom na to da su mašine rashodovane i neupotrebljive, već jedini način da dođu do novca.

"Radnici su nasjeli na nekakve dezinformacije, kada sam objasnio ljudima, oni su prihvatili i nije bilo nikakvih problema", izjavio je on te dodao da bi radnici trebalo da 11. marta prekinu štrajk i vrate se na posao, nakon čega slijedi razgovor s kupcima koji čekaju isporuku naručene robe.

Na spisku za prodaju su 24 mašine na kojima je nekada mjesečno proizvođeno 200 kompresora, a sada toliko za cijelu godinu, od kojih nijedna nije u upotrebi dvadesetak godina, jer su zastarjele.

"Ja sam ovdje ušao 1993. godine i jedna mašina nije upaljena nijednom, druga je u kvaru, otišla joj elektronika. Ima radnika koji se bune zbog prodaje, ali jedino je to što možemo naplatiti", kaže radnik Zoran Vuković.

Potraživanja radnika do kraja prošle godine iznose oko 500.000 KM, a da bi došli do novca kojim bi izmirili obaveze prema zaposlenima, Upravni odbor je donio odluku o prodaji dijela imovine "Trudbenika".

"Sva imovina koja nije potrebna za tekuću proizvodnju ide u prodaju. Nismo konkretno razmatrali šta, to treba stručne službe da pripreme, pa da na sljedećim sastancima donesemo odluku koji je to dio imovine i koja je to vrijednost", izjavio je Zoran Filipović, član Upravnog odbora preduzeća.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

02.03.2015 19:22

Eh, Tvornica kompresora i pneumatskih alata, nekadanji ponos Doboja. Ima li na svijetu stoke kao na ovom Balkanu.

ODGOVORITE
Name

miki

02.03.2015 19:32

Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

baja

03.03.2015 04:23

Joj Bože ovih radnika levata, izradiśe ih baš.

ODGOVORITE