Хаг: Суђење Хаџићу и у одсуству

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је наставак суђења оптуженом Горану Хаџићу упркос његовом евентуалном одсуству због болести, саопштио је Хашки трибунал.

Босна и Херцеговина 02.03.2015 | 19:35
Хаг: Суђење Хаџићу и у одсуству

У поднеску упућеном расправном вијећу Тужилаштво наводи да вијеће има дискреционо право да наложи наставак изношења доказног поступка одбране оптуженог, чак иако он није у стању да томе присуствује.

Тужилаштво наводи да је наставак и окончање процеса у "интересу правде", да Хаџић суђење може да прати и преко видео-линка из судског притвора, али и да у случају болести процес може бити настављен и у његовом одсуству.

Суђење Хаџићу прекинуто је прошле године током изношења одбране, након што му је дијагностикован рак.

Он је у поднеску од 20. фебруара затражио да буде пуштен из Трибунала на три недјеље пошто 26. фебруара треба да почне с хемотерапијом, и позвао судско вијеће да, у међувремену, одобри и његов претходни захтјев за пуштање на 12 или више недјеља.

У захтјеву од 18. фебруара наведено је да је Хаџићу дијагностикован рак који не може бити оперисан и да је болест у финалној фази.

Пацијент у таквом стању просјечно преживи 17 мјесеци, а између 65 и 75 одсто пацијената умре у року од двије године од постављања дијагнозе, пише у документу.

Љекари су Хаџићу преписали шестомјесечну хемотерапију, а у мају треба да буде прегледан на МРИ скенеру.

Трибунал је одбио његов други захтјев, а одлука о првом захтјеву још није донијета.

Одбрана је раније истакла и да оптужени током хемотерапије неће бити у стању мјесецима да присуствује суђењу јер би то негативно утицало на његово здравствено стање.

Бивши предсједник Републике Српске Крајине Горан Хаџић оптужен је за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995. године.

Ухапшен је у јулу 2011. године на Фрушкој гори и изручен Трибуналу, гдје се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012, а тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

02.03.2015 19:13

Једно питање!Засто се сви Српски затвореници разболе или умру у ХАГУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанка

02.03.2015 19:53

Зато сто их систематски трују.

Name

не, него стрес

02.03.2015 20:49

Кроз дуго времена. Ово о судјењу без оптузеног подсјеца на инквизицију или на разне анти-терористицке законе у ЕУ гдје је то могуце и гдје застицени свједок мозе бити и сизофреницар јер нико не води свједоке прво на тестове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

минуси мени су знак ''упости

02.03.2015 22:35

идите на блог: Специал Трибунал фор Лебанон Блог åптом тразите Ин абсентиа триалс ат тхе СТЛ . Дотицни нису били нити хапсени. Тај Суд у Хагу смрди горе него твор.

ОДГОВОРИТЕ