Hag: Suđenje Hadžiću i u odsustvu

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je nastavak suđenja optuženom Goranu Hadžiću uprkos njegovom eventualnom odsustvu zbog bolesti, saopštio je Haški tribunal.

Bosna i Hercegovina 02.03.2015 | 19:35
Hag: Suđenje Hadžiću i u odsustvu

U podnesku upućenom raspravnom vijeću Tužilaštvo navodi da vijeće ima diskreciono pravo da naloži nastavak iznošenja dokaznog postupka odbrane optuženog, čak iako on nije u stanju da tome prisustvuje.

Tužilaštvo navodi da je nastavak i okončanje procesa u "interesu pravde", da Hadžić suđenje može da prati i preko video-linka iz sudskog pritvora, ali i da u slučaju bolesti proces može biti nastavljen i u njegovom odsustvu.

Suđenje Hadžiću prekinuto je prošle godine tokom iznošenja odbrane, nakon što mu je dijagnostikovan rak.

On je u podnesku od 20. februara zatražio da bude pušten iz Tribunala na tri nedjelje pošto 26. februara treba da počne s hemoterapijom, i pozvao sudsko vijeće da, u međuvremenu, odobri i njegov prethodni zahtjev za puštanje na 12 ili više nedjelja.

U zahtjevu od 18. februara navedeno je da je Hadžiću dijagnostikovan rak koji ne može biti operisan i da je bolest u finalnoj fazi.

Pacijent u takvom stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a između 65 i 75 odsto pacijenata umre u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze, piše u dokumentu.

Ljekari su Hadžiću prepisali šestomjesečnu hemoterapiju, a u maju treba da bude pregledan na MRI skeneru.

Tribunal je odbio njegov drugi zahtjev, a odluka o prvom zahtjevu još nije donijeta.

Odbrana je ranije istakla i da optuženi tokom hemoterapije neće biti u stanju mjesecima da prisustvuje suđenju jer bi to negativno uticalo na njegovo zdravstveno stanje.

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

02.03.2015 19:13

Jedno pitanje!Zasto se svi Srpski zatvorenici razbole ili umru u HAGU???

ODGOVORITE
Name

banjalucanka

02.03.2015 19:53

Zato sto ih sistematski truju.

Name

ne, nego stres

02.03.2015 20:49

Kroz dugo vremena. Ovo o sudjenju bez optuzenog podsjeca na inkviziciju ili na razne anti-teroristicke zakone u EU gdje je to moguce i gdje zasticeni svjedok moze biti i sizofrenicar jer niko ne vodi svjedoke prvo na testove.

ODGOVORITE
Name

minusi meni su znak ''uposti

02.03.2015 22:35

idite na blog: Special Tribunal for Lebanon Blog åptom trazite In absentia trials at the STL . Doticni nisu bili niti hapseni. Taj Sud u Hagu smrdi gore nego tvor.

ODGOVORITE