Конектован и у штали

Срђан Стефановић (42) из села Горње Требешиње један од оних који више ни у шталу не иду без лаптопа.

Србија 02.03.2015 | 15:54
Конектован и у штали

Каже да се информациона технологија увукла у све поре свакодневног живота па интернет постаје све популарнији и међу пољопривредницима у селима на подручју града Врања.

"Иако многи мисле да су сељаци неуки за рад на компјутерима и да немају интересовање за информациону технологију, то није баш тако, има и оних који знају по нешто сем доброг копања и орања", каже Стефановић.

Према његовим ријечима, иако су презаузети пољопривредним радовима, људи на селу увијек одвоје мало времена да се преко интернета информишу о свему што их занима, пише Курир.

"Имам пуне руке посла. И док радим завирим мало на интернет и увек пратим тренутна дешавања у земљи и свету, прочитам по који текст, хороскоп, а обавезно временску прогнозу, јер од ње зависи мој рад на њиви", каже он.

Срђан је срећно ожењен и има троје деце. Први компјутер је купио прије четири године, међу првима у селу.

"Деца се мало боље сналазе од мене, јер више времена проводе на својим рачунарима, али кад је потребно да се ради оставе рачунаре и прихвате се посла. А понекад разнесу сир, млеко и остале намирнице по граду муштеријама, јер имам сталне муштерије које само купују од мене. Моје домаћинство живи од пољопривреде и сточарства. У раду ми помажу и родитељи. И поред свих обавеза нађе се време и за компјутер.

Конектован сам и у штали, на интернету пронађем много корисних информација, али се, брате мили, и забавим", каже Срђан.

"Својим кумовима комшијама рекао сам - слободно дођите код мене да се видите путем скајпа са родбином у иностранству. Било је ту много анегдота. Нису могли да верују да ће да се гледају и разговарају са рођацима као да нису тако далеко. 'Леле, како причамо и видимо се' били су њихови коментари, касније су још неки у селу купили компјутере."

Каже да ритуално сваког дана у шталу одлази са лаптопом.

"Уђем у шталу и погледам своје кравице и козице. Кад видим да су оне добро, ја се још боље осећам и кренем да листам дневне новине на интернету", прича Срђан.

Захваљујући скајпу свакодневно разговарају са тастом и таштом који живе у Аустрији.

Додаје да на интернету пронађе и информације које му користе у производњи пољопривредних култура и узгајању стоке.

"Иако сам у штали и на њиви, пратим све што је актуелно путем интернета и то не само у пољопривреди него и другим областима. Интернет је прозор у свет, па су се и компјутери показали као користан алат и у пољопривреди", каже на крају Стефановић.

Извор: Курир

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мики

02.03.2015 15:15

А сељацине ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво мики

02.03.2015 15:40

То Мики краљу браво, прави папак сељацина закорела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко и Соко

02.03.2015 20:09

Довољан би му био новији 10 инцха таблет.

ОДГОВОРИТЕ