Американка ће играти за Србију!

Даниел Пејџ добила је српско држављанство и у уторак ће бити промовисана у нову чланицу кошаркашке репрезентације.

Кошарка 02.03.2015 | 23:00
Американка ће играти за Србију!

Револуција!

Тренду коме мушка репрезентација Србије годинама успешно одолева, Кошаркашки савез Србије приклонио се у жељи да женска селекција, после повратка на велику сцену, направи додатни искорак.

Тако ће за Србију на предстојећем Европском првенству у Мађарској и Румунији наступати натурализована Американка, крилни центар Даниел Пејџ (28), чланица француског Баскет ленда.

Пејџ је право наступа стекла стицањем држављанства Републике Србије и у уторак ће бити званично представљена у Кући кошарке у Београду, у друштву селекторке Марине Маљковић и председника КСС Драгана Ђиласа.

Она је 2008. године дипломирала на универзитету Небраска, потом једну сезону провела у WНБА лиги (Конектикат Сан), а од 2009. је константно у Европи - последњих година у Француској, а пре тога у Мађарској и Израелу.

На основу њене статистике, може се закључити да највећи допринос екипи даје поенима, скоковима и блокадама.

Србија је на претходном ЕП заузела четврто место, док је јесенас на шампионату света била осма, али тек после "тесног" пораза од домаћина, Турске, у четвртфиналу (62:61), када нас је са 14 поена и 19 скокова "разбила" Американка Лара Сандерс.

Драган Ђилас више пута је изјавио да нам је циљ да на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. одемо са обе сениорске селекције. У случају кошаркашица, за то је потребно бити међу пет најбољих на ЕП (11-28. јуна) и потом у олимпијској години пребродити интерконтиненталне квалификације.

Очигледно је превладало мишљење да нам недостаје играчица попут Даниел Пејџ и КСС је повукао прагматичан потез, мада потпуно неуобичајен за наше прилике.

Коментари / 0

Оставите коментар