Amerikanka će igrati za Srbiju!

Daniel Pejdž dobila je srpsko državljanstvo i u utorak će biti promovisana u novu članicu košarkaške reprezentacije.

Košarka 02.03.2015 | 23:00
Amerikanka će igrati za Srbiju!

Revolucija!

Trendu kome muška reprezentacija Srbije godinama uspešno odoleva, Košarkaški savez Srbije priklonio se u želji da ženska selekcija, posle povratka na veliku scenu, napravi dodatni iskorak.

Tako će za Srbiju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji nastupati naturalizovana Amerikanka, krilni centar Daniel Pejdž (28), članica francuskog Basket lenda.

Pejdž je pravo nastupa stekla sticanjem državljanstva Republike Srbije i u utorak će biti zvanično predstavljena u Kući košarke u Beogradu, u društvu selektorke Marine Maljković i predsednika KSS Dragana Đilasa.

Ona je 2008. godine diplomirala na univerzitetu Nebraska, potom jednu sezonu provela u WNBA ligi (Konektikat San), a od 2009. je konstantno u Evropi - poslednjih godina u Francuskoj, a pre toga u Mađarskoj i Izraelu.

Na osnovu njene statistike, može se zaključiti da najveći doprinos ekipi daje poenima, skokovima i blokadama.

Srbija je na prethodnom EP zauzela četvrto mesto, dok je jesenas na šampionatu sveta bila osma, ali tek posle "tesnog" poraza od domaćina, Turske, u četvrtfinalu (62:61), kada nas je sa 14 poena i 19 skokova "razbila" Amerikanka Lara Sanders.

Dragan Đilas više puta je izjavio da nam je cilj da na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. odemo sa obe seniorske selekcije. U slučaju košarkašica, za to je potrebno biti među pet najboljih na EP (11-28. juna) i potom u olimpijskoj godini prebroditi interkontinentalne kvalifikacije.

Očigledno je prevladalo mišljenje da nam nedostaje igračica poput Daniel Pejdž i KSS je povukao pragmatičan potez, mada potpuno neuobičajen za naše prilike.

Komentari / 0

Ostavite komentar