Није прихватљиво урушавање Дејтона

Ја разумијем Хрватски народни сабор да заступа интересе хрватског народа, али исто тако никада нећу моћу разумијети представнике СНСД-а који у Босни и Херцеговини више штите хрватски него српски интерес, рекао је Дневнику БН ТВ члан Предсједништва ПДП-а Мирослав Брчкало коментаришући подршку потпредсједника СНСД-а Наде Тешановић декларацији ХНС-а.

Република Српска 01.03.2015 | 20:29
 Није прихватљиво урушавање Дејтона

“Једина странка из Републике Српске која трећи или четврти пут удара у Дејтонски мировни споразум, а који је једини гарант очувања Републике Српске, јесте управо СНСД. Први пут је било то када је Милорад Додик својевремено рекао да је дошло вријеме за једног предсједника БиХ, а како сам каже - тада је био млад и наиван и био је свјеж дашак вјетра на Балкану, очигледно да се тај вјетар устајао.

Други пут када је потписао Прудски споразум када се говори о четири федералне јединице и трећи пут, ево данас, потпредсједник СНСД-а Нада Тешановић гласала је за закључке Хрватског народног сабора и ,између осталог, и за преуређење БиХ који уводе у сложену процедуру даљи развој БиХ”, рекао је Брчкало.

Он је упозорио да свако отпакивање Дејтонског мировног споразума, Републику Српску води у опасну авантуру.

“Нико нас не може убиједити да то прекомпоновање неће оштетити границе Републике Српске. Може се десити да Источно Сарајево постане дистрикт и замислите за српско становништво са тог подручја које је можда највише дало за стварање Републике Српске да му се то врати на тај начин.

Ко ће нам гарантовати да ће Посавина остати у оквиру граница Републике Српске­? Због тога ми оштро критикујемо све ове поступке који воде урушавању Дејтонском мировног споразума”, каже Брчкало.

Он сматра да су и Хрвати свјесни да то у овом моменту није реално и да је то била само јака политичка порука.

“Изгледа да само СНСД није свјестан шта ради, како се понаша, да ће с овим усталасати јавност, изазвати жестоке реакције наредних дана других партија из Републике Српске. Неће имати као до сада одговоре на бројна питања, али ће наставити да лутају и тумарају у овом новом преуређењу Босне и Херцеговине”, каже Брчкало.

Нема шансе да се искомпликује власт на нивоу БиХ, тврди Брчкало и додаје:

“У разговору са представницима Савеза за промјене, ова федерализација никада није била на дневном реду, никада ми не би ни дозволили да се то стави на дневни ред, а не да добију наш потпис и нашу сагласност. Мислим да је тога свјестан и Драган Човић, предсједник ХДЗ-а. Уз сво уважавање Човића мораће чекати неке нове изборе и неку другу вољу народа у Републици Српској”, рекао Брчкало.

(БН ТВ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Брцкало Брцкалиц

01.03.2015 19:33

Брцкало,смјени Дјорду са мјеста предсједника СО Пале,па онда несто прицај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

01.03.2015 19:38

Куку мени гледај овога.Хахахаха Стварно компетентан лик да прича о овим проблемима.Стварно ПДП има далеко највише смисла за хумор.Црнадак министар.Хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

будуцност

01.03.2015 21:59

Да је висе оваквих као сто је Миро,будуцност би нам далеко љепса била.

Name

007

01.03.2015 19:44

Миро да ниси потпарол Савеза за Промене.Брани ти нас у Федерацији,да суд приводи имуслимане,да ФондПИО-МИО прихвати пензионере по пресуди Суда из Стразбура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

малац

01.03.2015 19:51

Неко ради на успостављању хаоса поново. Да видимо како ће Америка реаговати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон

01.03.2015 20:24

Док је Дејтона нејма напред,ста знаци РС кад смо гладни и зедни једни и други,зато наци механизам да нејма прегласавања једна БиХ без Ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво Бања Лука

01.03.2015 21:06

Хоце Миле да се ми позабавимо другим проблемима, да скрене пазњу са свакодневнице, са "два папка", са неимастине, са привредног криминала, са абнормалног богацења њега и његових близњих и даљих, да нам опет соли памет о угрозености РС наредне 4 године, о угрозености коју су он и његови трабанти омогуцили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрватска политика лицимјерства

01.03.2015 21:08

Данас хрватска политика "игра сличну политичку игру" са Милорадом Додиком, као што је "играла политичку игру" током 1991 и 1992.године са Алијом Изетбеговићем.Како се данас "куну Додику у пријатељство и савезништво" тако су се клели у то "исто пријатељство и савезништво" и Алији Изетбеговићу, па га послије издали и преварили, а тако ће и и Додику или било коме ко се од српских политичара поузда у њихово поштење и принципјелност.Издали су и др.Караџића и прекршили договоре са њима након што су им Срби спасили 50 хиљада Хрвата и пребацили их преко српске територије. Срби, тачније српска политика посебено треба бити опрезна у вези са овом иницијативом узевши јако тежак геополитички и свјетски тренутак када је све жешћи и суровији сукоб у Украјини и на релацији Запад наспрам Русије.Да се све то сутра не окрене против српских интереса на терену, када пође да грми и сијева. Који је сценарио?Хрватска политика ко "савезник са српском политиком", као што је била и са Алијом Изетбеогвићем "савезник током 1991 и 1992.године" док је муслимане увлачила у рат са православним а да би олакшали Хрватској.Кад се затумба, онда хрватска политика кокетира, мијења стране и издаје српску политику и "удара јој у леђа", циљ "операција западни дио РС".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрватска политика лицимјерства

01.03.2015 21:22

Српска политика у вези са овим треба бити до крајњих граница опрезна, јер моје лично јако лоше искуство са хрватском политиком ме наводи на крајњи опрез, јер они су доказали небројено пута "да су политички лицимјери и да знају издати и што би се народски рекло "забити у леђа кад ти је најтеже".Доказали су 1941.године, након што их је српски краљ спасио од , као политичког фактора и државе (јер да није било уједињења са Кралејвином Србијом у Краљевину СХС, Хрватску би подјелили Италија и Мађарска), доказали су и 1991.године, затим су доказали и "издајом" коју су починили према Алији Изетбеговићу и муслиманима, које су током 1991 и 1992.године "убјеђивали у своје савезништво и чак гласали на референдуму за независну БиХ" а онда када су се неповратно "закрвили са Србима", издали их у априлу 1993.године (злочин ХВО-а у Ахмићима), иако су им ти исти муслимани жрвтвујући себе у непотребном рату са Србима омогућили да "ураде оно са Србима у Хрватској".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

01.03.2015 21:25

Јадна је ова дрзава и ми сто зивимо у овом лудилу......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртањ

01.03.2015 21:52

Народ у Републици Српској,мора свјесно окренути ледја Додику и СНСД у свим мјестима.Јер пријети нам истинска пропаст гледајуци на ста су све спремни због катастрофалне економске ситуације и корупције.Народ мора престати слусати те тајкунизоване политицарцице сељацине неписмене који немају где одвести него у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

01.03.2015 22:21

Одлицно рецено од стране Брцкала! Јос само да Додик оде на концерт Томпсона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Хрваска политика Лицимјерства

02.03.2015 00:33

Мајторе потписујем сваку твоју рец у тесту, 92 Фрањо је био у политици у ЈУГИ као сто је данс Меси у фудбалу. Слобу завлацио а Алију навлацио тј Додусе тако је то у Фудбалу златна копацка за једног не за тројицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммм

03.03.2015 03:22

Ста је са Роналдом?

Name

Ако , ако

02.03.2015 06:23

Ако се добро зиви онда не требају никакве промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

02.03.2015 08:10

Ја сам за дрзаву Босну и Херцеговину без дијељења.Ако је треба дијелити онда молим правилно.Изнаци неко ријесење које це задовољити сва три народа.Резултате рата не треба ни у ком слуцају признавати.Дејтон је толико неправедан да га само будала признаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

02.03.2015 10:24

Код свих бивсих република територујална цјеловитост је неупитна,само код нас у БиХ није тако, зато сто имамо снаге које се боре против своје дрзаве.Уставом Југославије сви народи су били конститутивни и питам засто нпр.у Црној Гори Срби и Босњаци,у Хрватској Срби су постали националне мањине и немају нкаква ,права.Само у БиХ сви народи имају сва права и поред тога не воле своју земљу и раде против ње.Умјесто да се бавимо економијом да боље зивимо ми се бавимо глупим стварима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

02.03.2015 11:39

СВЕ,СТРАНКЕ ИСТУ ИСТРОСЕНУ ПРИЦУ ИМАЈУ САМО ДА БИ ДОСЛЕ НА ВЛАСТ." ЦОВЈЕКУ ДАЈ ВЛАСТ ДА БИ МУ ВИДИО ПРАВО ЛИЦЕ "

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРО ЛАЗОВИЋ

02.03.2015 12:39

САМО ТАКО НАДО. ГЛАСАЈ ЗА СВОЈЕ.!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

02.03.2015 12:53

Оваквог народа и кривих дрва, у Босни никад нестат неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курсула

02.03.2015 17:17

Све што је написао "хрватска политика лицемерства" потписујем до последње речи,само бих додао,за оне који нису чили или су заборавили,речи славног Војводе Живојина краљу Александру(Ех,што те послуша,свака ти је златна: Војвода Мишић о уједињењу са Хрватима Извештај војводе Мишића краљу Александру по повратку из Сплита: „Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио сто смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш….. ствар је пропала….. Ништа се не може зајазити, ничим што би јој се понудило. Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политицких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу. Границе ће бити где их ми повуцемо, а ми ћемо их повуци не онде где наше амбиције избијају на поврсину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго. А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити... Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви и у толико мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи. Не заборавите Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати.” Забележио секретар војводе Мишића Милорад Павловић Као сто видите велики Војвода Мисиц није погресио у процени , водецег народа ЕУ-е по сопственом признању.Откацити их за век - векова. Е ово би требао сваки Србин старији од 7 година да зна напамет. ГЛАСАЛИ СТЕ ЗА САМОСТАЛНУ БИХ,ПРЕГЛАСАЛИ СТЕ НАС,ВЕЗАЛИ СТЕ ЗАСТАВЕ,сад лепо живите у тој федерацији а нас не би требало да се тиче,не треба да се сврставамо ни на једну страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

02.03.2015 19:33

Мирослав је био кратак, али прецизан. Овај режим ће нас одвести до Пропасти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гарантирано

03.03.2015 00:38

Оде ПОСАВИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курсула

03.03.2015 06:26

Не каже се "гарантирано" него гарантовано,то је о писмености а на твоју изјаву ми Срби кажемо-што је баби мило,то јој се и снило. А шта ћемо са Дрваром,Граховом,Петровцем,Купресом...и да не набрајам,ту није било ни 2% Хрвата а сад је ваше???

Name

е моји људи

03.03.2015 13:38

Цитам како Босњаци говоре " нема напријед без једне БиХ без подјела", Хрвате како нема напријед без хрватског ентитета. Нас како нема напријед док је "Српска" под Босном .. и како моземо зивјети заједно? Једноставно се види да не моземо нити је могуце ..

ОДГОВОРИТЕ