Nije prihvatljivo urušavanje Dejtona

Ja razumijem Hrvatski narodni sabor da zastupa interese hrvatskog naroda, ali isto tako nikada neću moću razumijeti predstavnike SNSD-a koji u Bosni i Hercegovini više štite hrvatski nego srpski interes, rekao je Dnevniku BN TV član Predsjedništva PDP-a Miroslav Brčkalo komentarišući podršku potpredsjednika SNSD-a Nade Tešanović deklaraciji HNS-a.

Republika Srpska 01.03.2015 | 20:29
 Nije prihvatljivo urušavanje Dejtona

“Jedina stranka iz Republike Srpske koja treći ili četvrti put udara u Dejtonski mirovni sporazum, a koji je jedini garant očuvanja Republike Srpske, jeste upravo SNSD. Prvi put je bilo to kada je Milorad Dodik svojevremeno rekao da je došlo vrijeme za jednog predsjednika BiH, a kako sam kaže - tada je bio mlad i naivan i bio je svjež dašak vjetra na Balkanu, očigledno da se taj vjetar ustajao.

Drugi put kada je potpisao Prudski sporazum kada se govori o četiri federalne jedinice i treći put, evo danas, potpredsjednik SNSD-a Nada Tešanović glasala je za zaključke Hrvatskog narodnog sabora i ,između ostalog, i za preuređenje BiH koji uvode u složenu proceduru dalji razvoj BiH”, rekao je Brčkalo.

On je upozorio da svako otpakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republiku Srpsku vodi u opasnu avanturu.

“Niko nas ne može ubijediti da to prekomponovanje neće oštetiti granice Republike Srpske. Može se desiti da Istočno Sarajevo postane distrikt i zamislite za srpsko stanovništvo sa tog područja koje je možda najviše dalo za stvaranje Republike Srpske da mu se to vrati na taj način.

Ko će nam garantovati da će Posavina ostati u okviru granica Republike Srpske­? Zbog toga mi oštro kritikujemo sve ove postupke koji vode urušavanju Dejtonskom mirovnog sporazuma”, kaže Brčkalo.

On smatra da su i Hrvati svjesni da to u ovom momentu nije realno i da je to bila samo jaka politička poruka.

“Izgleda da samo SNSD nije svjestan šta radi, kako se ponaša, da će s ovim ustalasati javnost, izazvati žestoke reakcije narednih dana drugih partija iz Republike Srpske. Neće imati kao do sada odgovore na brojna pitanja, ali će nastaviti da lutaju i tumaraju u ovom novom preuređenju Bosne i Hercegovine”, kaže Brčkalo.

Nema šanse da se iskomplikuje vlast na nivou BiH, tvrdi Brčkalo i dodaje:

“U razgovoru sa predstavnicima Saveza za promjene, ova federalizacija nikada nije bila na dnevnom redu, nikada mi ne bi ni dozvolili da se to stavi na dnevni red, a ne da dobiju naš potpis i našu saglasnost. Mislim da je toga svjestan i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. Uz svo uvažavanje Čovića moraće čekati neke nove izbore i neku drugu volju naroda u Republici Srpskoj”, rekao Brčkalo.

(BN TV)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Brckalo Brckalic

01.03.2015 19:33

Brckalo,smjeni Djordu sa mjesta predsjednika SO Pale,pa onda nesto pricaj!

ODGOVORITE
Name

komedija

01.03.2015 19:38

Kuku meni gledaj ovoga.Hahahaha Stvarno kompetentan lik da priča o ovim problemima.Stvarno PDP ima daleko najviše smisla za humor.Crnadak ministar.Hahahah

ODGOVORITE
Name

buducnost

01.03.2015 21:59

Da je vise ovakvih kao sto je Miro,buducnost bi nam daleko ljepsa bila.

Name

007

01.03.2015 19:44

Miro da nisi potparol Saveza za Promene.Brani ti nas u Federaciji,da sud privodi imuslimane,da FondPIO-MIO prihvati penzionere po presudi Suda iz Strazbura.

ODGOVORITE
Name

malac

01.03.2015 19:51

Neko radi na uspostavljanju haosa ponovo. Da vidimo kako će Amerika reagovati.

ODGOVORITE
Name

Dejton

01.03.2015 20:24

Dok je Dejtona nejma napred,sta znaci RS kad smo gladni i zedni jedni i drugi,zato naci mehanizam da nejma preglasavanja jedna BiH bez Entiteta.

ODGOVORITE
Name

Savo Banja Luka

01.03.2015 21:06

Hoce Mile da se mi pozabavimo drugim problemima, da skrene paznju sa svakodnevnice, sa "dva papka", sa neimastine, sa privrednog kriminala, sa abnormalnog bogacenja njega i njegovih bliznjih i daljih, da nam opet soli pamet o ugrozenosti RS naredne 4 godine, o ugrozenosti koju su on i njegovi trabanti omogucili.

ODGOVORITE
Name

Hrvatska politika licimjerstva

01.03.2015 21:08

Danas hrvatska politika "igra sličnu političku igru" sa Miloradom Dodikom, kao što je "igrala političku igru" tokom 1991 i 1992.godine sa Alijom Izetbegovićem.Kako se danas "kunu Dodiku u prijateljstvo i savezništvo" tako su se kleli u to "isto prijateljstvo i savezništvo" i Aliji Izetbegoviću, pa ga poslije izdali i prevarili, a tako će i i Dodiku ili bilo kome ko se od srpskih političara pouzda u njihovo poštenje i principjelnost.Izdali su i dr.Karadžića i prekršili dogovore sa njima nakon što su im Srbi spasili 50 hiljada Hrvata i prebacili ih preko srpske teritorije. Srbi, tačnije srpska politika posebeno treba biti oprezna u vezi sa ovom inicijativom uzevši jako težak geopolitički i svjetski trenutak kada je sve žešći i suroviji sukob u Ukrajini i na relaciji Zapad naspram Rusije.Da se sve to sutra ne okrene protiv srpskih interesa na terenu, kada pođe da grmi i sijeva. Koji je scenario?Hrvatska politika ko "saveznik sa srpskom politikom", kao što je bila i sa Alijom Izetbeogvićem "saveznik tokom 1991 i 1992.godine" dok je muslimane uvlačila u rat sa pravoslavnim a da bi olakšali Hrvatskoj.Kad se zatumba, onda hrvatska politika koketira, mijenja strane i izdaje srpsku politiku i "udara joj u leđa", cilj "operacija zapadni dio RS".

ODGOVORITE
Name

Hrvatska politika licimjerstva

01.03.2015 21:22

Srpska politika u vezi sa ovim treba biti do krajnjih granica oprezna, jer moje lično jako loše iskustvo sa hrvatskom politikom me navodi na krajnji oprez, jer oni su dokazali nebrojeno puta "da su politički licimjeri i da znaju izdati i što bi se narodski reklo "zabiti u leđa kad ti je najteže".Dokazali su 1941.godine, nakon što ih je srpski kralj spasio od , kao političkog faktora i države (jer da nije bilo ujedinjenja sa Kralejvinom Srbijom u Kraljevinu SHS, Hrvatsku bi podjelili Italija i Mađarska), dokazali su i 1991.godine, zatim su dokazali i "izdajom" koju su počinili prema Aliji Izetbegoviću i muslimanima, koje su tokom 1991 i 1992.godine "ubjeđivali u svoje savezništvo i čak glasali na referendumu za nezavisnu BiH" a onda kada su se nepovratno "zakrvili sa Srbima", izdali ih u aprilu 1993.godine (zločin HVO-a u Ahmićima), iako su im ti isti muslimani žrvtvujući sebe u nepotrebnom ratu sa Srbima omogućili da "urade ono sa Srbima u Hrvatskoj".

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

01.03.2015 21:25

Jadna je ova drzava i mi sto zivimo u ovom ludilu......

ODGOVORITE
Name

Rtanj

01.03.2015 21:52

Narod u Republici Srpskoj,mora svjesno okrenuti ledja Dodiku i SNSD u svim mjestima.Jer prijeti nam istinska propast gledajuci na sta su sve spremni zbog katastrofalne ekonomske situacije i korupcije.Narod mora prestati slusati te tajkunizovane politicarcice seljacine nepismene koji nemaju gde odvesti nego u propast.

ODGOVORITE
Name

SS

01.03.2015 22:21

Odlicno receno od strane Brckala! Jos samo da Dodik ode na koncert Tompsona...

ODGOVORITE
Name

RE Hrvaska politika Licimjerstva

02.03.2015 00:33

Majtore potpisujem svaku tvoju rec u testu, 92 Franjo je bio u politici u JUGI kao sto je dans Mesi u fudbalu. Slobu zavlacio a Aliju navlacio tj Doduse tako je to u Fudbalu zlatna kopacka za jednog ne za trojicu.

ODGOVORITE
Name

hmmm

03.03.2015 03:22

Sta je sa Ronaldom?

Name

Ako , ako

02.03.2015 06:23

Ako se dobro zivi onda ne trebaju nikakve promjene.

ODGOVORITE
Name

mrsic

02.03.2015 08:10

Ja sam za drzavu Bosnu i Hercegovinu bez dijeljenja.Ako je treba dijeliti onda molim pravilno.Iznaci neko rijesenje koje ce zadovoljiti sva tri naroda.Rezultate rata ne treba ni u kom slucaju priznavati.Dejton je toliko nepravedan da ga samo budala priznaje.

ODGOVORITE
Name

BiH

02.03.2015 10:24

Kod svih bivsih republika teritorujalna cjelovitost je neupitna,samo kod nas u BiH nije tako, zato sto imamo snage koje se bore protiv svoje drzave.Ustavom Jugoslavije svi narodi su bili konstitutivni i pitam zasto npr.u Crnoj Gori Srbi i Bosnjaci,u Hrvatskoj Srbi su postali nacionalne manjine i nemaju nkakva ,prava.Samo u BiH svi narodi imaju sva prava i pored toga ne vole svoju zemlju i rade protiv nje.Umjesto da se bavimo ekonomijom da bolje zivimo mi se bavimo glupim stvarima.

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVKA

02.03.2015 11:39

SVE,STRANKE ISTU ISTROSENU PRICU IMAJU SAMO DA BI DOSLE NA VLAST." COVJEKU DAJ VLAST DA BI MU VIDIO PRAVO LICE "

ODGOVORITE
Name

MIRO LAZOVIĆ

02.03.2015 12:39

SAMO TAKO NADO. GLASAJ ZA SVOJE.!?

ODGOVORITE
Name

lapsus linguae

02.03.2015 12:53

Ovakvog naroda i krivih drva, u Bosni nikad nestat neće.

ODGOVORITE
Name

Курсула

02.03.2015 17:17

Све што је написао "хрватска политика лицемерства" потписујем до последње речи,само бих додао,за оне који нису чили или су заборавили,речи славног Војводе Живојина краљу Александру(Ех,што те послуша,свака ти је златна: Vojvoda Mišić o ujedinjenju sa Hrvatima Izveštaj vojvode Mišića kralju Aleksandru po povratku iz Splita: „Iz svega što sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala….. Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo. Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu. Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago. A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi. Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.” Zabeležio sekretar vojvode Mišića Milorad Pavlović Kao sto vidite veliki Vojvoda Misic nije pogresio u proceni , vodeceg naroda EU-e po sopstvenom priznanju.Otkaciti ih za vek - vekova. Е ово би требао сваки Србин старији од 7 година да зна напамет. ГЛАСАЛИ СТЕ ЗА САМОСТАЛНУ БИХ,ПРЕГЛАСАЛИ СТЕ НАС,ВЕЗАЛИ СТЕ ЗАСТАВЕ,сад лепо живите у тој федерацији а нас не би требало да се тиче,не треба да се сврставамо ни на једну страну.

ODGOVORITE
Name

Maša

02.03.2015 19:33

Miroslav je bio kratak, ali precizan. Ovaj režim će nas odvesti do Propasti!!!

ODGOVORITE
Name

garantirano

03.03.2015 00:38

Ode POSAVINA.

ODGOVORITE
Name

Курсула

03.03.2015 06:26

Не каже се "гарантирано" него гарантовано,то је о писмености а на твоју изјаву ми Срби кажемо-што је баби мило,то јој се и снило. А шта ћемо са Дрваром,Граховом,Петровцем,Купресом...и да не набрајам,ту није било ни 2% Хрвата а сад је ваше???

Name

e moji ljudi

03.03.2015 13:38

Citam kako Bosnjaci govore " nema naprijed bez jedne BiH bez podjela", Hrvate kako nema naprijed bez hrvatskog entiteta. Nas kako nema naprijed dok je "Srpska" pod Bosnom .. i kako mozemo zivjeti zajedno? Jednostavno se vidi da ne mozemo niti je moguce ..

ODGOVORITE