Цијена "њет" Русима?

Подршка око Косова, повлашћени статус на руском тржишту, могуће учешће у најављеном гасоводу “Турски ток”, неке су од ствари које би Београд могао да изгуби уколико би окренуо леђа Москви.

Србија 01.03.2015 | 10:28
Цијена "њет" Русима?

- Очекивао сам од доласка на власт Николића и Вучића у Србији да ће Београд окренути леђа Русији и то неће бити без последица. Ако Србија пристаје на уступке око косовског питања које је за њу веома важно, онда треба очекивати и да ће у питањима која нису тако осетљива по њу, попут односа са Русијом, учинити Западу још више уступака.

Није важно шта српски политичари причају у Бриселу, Вашингтону или Москви, већ су важна њихова дела, а од конкретних мера које ће Београд бити “принуђен” да примени против Русије зависи и одговор Москве - каже за “Блиц” Павел Кандељ, шеф Сектора за етнополитичке сукобе Института за Европу при Руској академији наука.

Он подсећа да Србија и Русија имају уговор о слободној трговини који важи и за територију Белорусије и Казахстана, али ако Србија, на пример, уведе санкцији Русији на препоруку ЕУ, Русија ће констатовати да тај уговор више нема смисла и да не може да се примењује.

- Има и других привредних веза између наших земаља које сигурно неће бити боље ако Србија уведе санкције. Иако је план “Турског тока” кроз Србију до Мађарске тек на нивоу идеје, тај потенцијални гасовод ће сигурно бити угрожен због заокрета у политици Београда према Москви - закључује Кандељ.

Душан Лазић, бивши амбасадор Србије у Украјини, сматра да “кажњавање” Београда од Москве и руског председника Владимира Путина није на дневном реду јер се с једним делом наше политике не слаже Москва, али се не слаже ни Вашингтон, те нема простора ни да се спекулише о последицама.

Тачке сарадње

1. Подршка Русије у УН и осталим међународним институцијама у вези са статусом Косова
2. Споразум о слободној трговини (трговинска размена у 2014. између две земље износила је 3,4 милијарде долара
3. Србија Русији дугује 155 милиона долара за гас, учешће у пројекту “Турски ток”
4. Руско-српски хуманитарни центар у Нишу намењен сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама, спречавању елементарних непогода, технолошких хаварија и њихових последица
5. Руски кредити за модернизацију железница

- Надметање великих за утицај у Србији јача и ја бих то довео у везу са нашим председавањем ОЕБС-у и покушајима да се у Украјини смири ситуација и нађе заједнички језик. Ми се налазимо, хтели то или не, усред конфронтрирања САД и Русије, чији односи нису били гори од хладног рата. Сам Џозеф Бајден недавно је помињао Србију, али и друге бивше југословенске републике, балтичке земље, Грузију и Молдавију... Практично у исто време стигле су критике Србији и то персонификоване у личности Александра Вучића због сарадње са Тонијем Блером. Ми имамо као стратешки приоритет улазак у ЕУ и окретаћемо се тамо где су наши витални интереси, али леђа у класичном смису не треба никоме да окрећемо - каже Лазић.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић, међутим, сматра да ни досад нисмо трпели никакве последице нити притиске, иако је српска политика увелико окренута Западу и ЕУ и једино у чему одступа од политике Брисела јесте неувођење санкција Русијии, које би ионако више погодило нас.

- Кад бисмо и ту легли на бриселску руду, не знам шта бисмо тиме добили јер би то више погодило нас него Русију. Сврстали бисмо се у непријатеље Русије и то без оправдања које имају земље чланице ЕУ, јер ми то нисмо. Да не говоримо о традиционалним везама две земље, изгубили бисмо подршку Русије око Косова, повлашћени статус на руском тржишту, шансе да повећамо извоз, а да не спомињем цену гаса. Ипак, увођење санкција нико озбиљно ни не тражи од нас јер би такав ултимативни захтев у ствари више гурао Србију ка Москви, него што би је одбијао - каже Вукадиновић.



Балансирати и даље

Александра Јоксимовић, директорка Центра за спољну политику, каже да је “Србија показала јасније одређење ка ЕУ, што има као последицу јавне критике Москве и похвале Запада”. Јоксимовићева каже да Београд треба да балансира све док може.

Извор: Блиц

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

мило

01.03.2015 10:20

Људи канимо се Руса и Русије а окренимо се нормалном свету западу и ЕУ. Од Русије нема никакве вајде па више су помогли Турци и неки други кад је била поплава, а и увек помогну други много висе него Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

01.03.2015 11:15

Ај немој јести оно сто се не једе.Исти тај Запад кога ти толико волис не мозе да зиви без руског гаса.Запад има само паре а и то им полако нестаје.Цим им новца потпуно нестане они це пропасти.Нова Империја се радја на Истоку и ми тамо треба да стремимо.

Name

ре мило

01.03.2015 10:29

Заблуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.03.2015 10:38

ЕУ тоне и нестаће, Русија све јача. Која будала сада може ићи према ЕУ? Окрене ли Србија леђа Русији, нема више ни Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

01.03.2015 10:38

Мило,мило баш си ти мило онај Ђукановић што уништи све СРБСКО. Како те није срамота да лажеш и да се кријеш иза других имена. Прво Руси Босни и Херцеговини не могу да помогну као СРБИЈИ, јер Босна није држава. Друго први спасиоци који су стигли на поплављена подручја били су Руси. Треће погледај чији су спасиоци скакали са мостова у набујале ријеке и губили животе да би спасили друге,док из осталих држава нису то смјели. Четврто иди и живи у Турску спаси остале мржње,па је шири по Турској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Марко

01.03.2015 11:01

Марко цуди ме колики си незналица, чуј Русија све јаца, а она све слабија и слабија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.03.2015 12:13

Кад се говори о спољно трговинском билансу у цланку са намјерама које има требало се реци да Србија има огроман дефицит у пословању са Русијом.Нико није а надам се и неце доводити у питање традиционално добре и висе од тога односе са Русијом. Стара народна казе ми јесмо браца али нам кесе нису сестре.Србија је у врло теској економској ситуацији и мора ставити под лупу економске односе са свим земљама па и са Русијом.На првом мјесту морају бити интереси сопствене земље и њених градана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.03.2015 17:03

Мрак. Као да ниси прочитао колико се Русија залаже за Србију и колико Србија има дуга за гас. Ја не бих рекао да је то дефицит. Дефицит су нама и Србији направили ЕУ и НАТО када су равнили све што су стигли а сада нам дају зеленашке кредите да се то направи, да не пишем о убијању цивила. Да ли је ико избројао колико је руских авиона са помоћи стигло на нишки аеродром?! За вријеме поплава је била гужва да могу слеити? Запад је обећавао некакве кредите које ће нам некада дати са повољном каматом и дјелио буђаве НАТО конзерве које би свакако бацили.Стварно ми није јасно како неки од стабла не виде шуму. Уосталом има индијанска пословица која каже: " не можеш пробидити онога који се прави да спава"

Name

Слијепац

01.03.2015 13:54

Ре Марко, Да те питам треба ли теби оваква празна, опљачкана и уназађена РС која је као подршка Русије?? Да ли заиста својим најближим желиш амбијент какав имају државе као што је Сомалија, Авганистан итд? Хвала на подршци Русима, нека нас не подржавају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивани

01.03.2015 14:21

НАРОДЕ УМИРИТЕ СЕ ????ЗАСТО ВАМ ОВО КАЗЕМ.... ЈЕДНОМ НОГОМ СМО ВЕЦ У ЗАПАДУ И СМАТРАМ ДА ТРЕБА ДА БУДЕ ТАКО... ЦИТАМ БЉУВОТИНЕ ВАСЕ АЛИ ТРЕБА ЗНАТИ ЈЕДНО ЈЕДНОМ НОГОМ СМО У ЗАПАДУ А ПРИЦАТЕ ТАКО САД АЛИ ВОЛИО БИХ ВАС ЦУТИ ОНДА КАД БУДЕМО И ДРУГОМ НОГОМ У ЗАПАДУ СТА ЦЕТЕ ОНДА РЕЦИ И КАКВО ЦЕТЕ ОНДА МИСЉЕЊЕ ИМАТИ.. СТО ХОЦУ ДА КАЗЕМ ??? СУКАСТИ СА РОГАТИМА НЕ МОГУ НА МЕГДАН.. ТО НИЈЕ НАСЕ ДА ОДЛУЦУЈЕМО НЕГО ОД ПРИЗНАТИХ ИСПРЕД НАС... ИПАК ЈЕ ЗАПАД МОЦНИЈИ ЗА ЕКОНОМИЈУ И ТЕХНИКУ И РАД ИЗА СВЕ ОСТАЛО НЕГО БИЛО КО ДРУГИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проруски СРБИН Републике СРПСКЕ

01.03.2015 14:58

Подрска Краљу И Цару Путину Царске Русије Тако је Путине СРБИНЕ Само Русија Србију Спасава и Српско Косово и Метохију Цува.Само Савез са братском Русијом нема Од Европске Уније Ниста Европска Унија Све Дубље Тоне Као Брод СНСД-а Свака Цаст И подрска братској Русији која Јос Цува Српско Косово И Метохију Боље Од Ових Насих политицара Који Не знају Даље од Европског Пута Који је Трновит За Сједињење СРПСКЕ Дрзаве.Браво Царе Путине Непобедиви Зив И здрав био Бог те Благосовио

ОДГОВОРИТЕ
Name

мило

01.03.2015 15:27

Како људи не разумеју Србија и РС и БиХ па то је Русији заиста задња рупа на свиралу. Западне земље ће уништити Русију санкцијама само ако се шта не промијени. Немамо ми више времена да чекамо на руску помоћ. Ево видите од кад Зељкица чека онај мали и нема још ништа, кад ће бре да дочека и прими онај велики. Можда га велики Баја прими прије ње,ако већ не буде у Туњицама или Фочи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВ

01.03.2015 21:41

Ето и Руси почели диктиратии пријетит ко ЕУ и САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУКВА

03.03.2015 00:00

Цитајуци ове коментаре,цини ми се да људи у Африци имају развијенију свијест од нас.Је.о нас и Русија Запад,умјесто да рјесавамо своје проблеме,ми се бавимо тудјим гузама.Бас смо букве праве,правцате.

ОДГОВОРИТЕ