Сребреница: Љековита својства воде Губера

За пет од 46 изворишта воде Губера стручним анализама, провјераваним на више института, утврђено је да су љековита и њихова вода је кориштена за лијечење.

Република Српска 28.02.2015 | 12:33
Сребреница: Љековита својства воде Губера

Воде са ових пет изворишта имају своје називе и користе се за лијечење анемије, мултипла склерозе, синуса, очних и кожних обољења те за још неке болести и физиотерапију.

Осим повећане концентрације жељеза, због чега има мирис хрђе и ствара окер боју на посуђу, одјећи и другим предметима, Губер садржи још неке минерале и елементе у већем проценту од обичне воде.

Да ни вода са свих изворишта Губера није истог садржаја, показују бијело-зелени трагови, односно талог, само уз ток Малог Губера, који остају након отапања снијега и раста температуре ваздуха те временом изблиједе.

Они се трансформишу, односно та подлога оксидира и прими окер боју(хрђе), као и шира површина око тока до које ова вода допире или је раније допирала и под њеним утицајем оксидирала.

Уз токове воде са других изворишта Губера нема таквог талога, иако и њихове воде садрже минерале, али очигледно нешто другачије структуре од ових у води Малог Губера.

Површина око тока Малог Губера личи на ситну жељезну шпену, односно дјелује као гвоздени пијесак, али ће садашња бијело-зелена површина уз ток Малог Губера ускоро оксидирати и добити окер боју до наредне године и отапања снијега.

Тада ће се под утицајем мијешања минерала из воде Малог Губера, вањске температуре и снијега поново појавити бијело-зелени траг који временом оксидира и та необична појава се понавља сваке године.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

избјеглица

28.02.2015 16:07

Само јос да проради :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Губер

28.02.2015 19:08

Да не повјерујес да цовјеку буквално не дају да улози паре ! А као пуна уста економије и озивљавања привреде ?! Паре буквално одлазе у канализацију а стотинама година раније та иста вода фласирана и извозена !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

братунац

28.02.2015 20:38

Да се овај извор налази у немацкој цео град би зивео од тога,само наси политицари не препознају праве вредности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не бих могла у ту воду

01.03.2015 22:05

Срце би ми се распукло. Ту су отисли сви моји снови о доброти Срба. Али ко је млад и није цитао ствари у новинама кад су се десавале и мозе ици ту.

ОДГОВОРИТЕ