Srebrenica: Ljekovita svojstva vode Gubera

Za pet od 46 izvorišta vode Gubera stručnim analizama, provjeravanim na više instituta, utvrđeno je da su ljekovita i njihova voda je korištena za liječenje.

Republika Srpska 28.02.2015 | 12:33
Srebrenica: Ljekovita svojstva vode Gubera

Vode sa ovih pet izvorišta imaju svoje nazive i koriste se za liječenje anemije, multipla skleroze, sinusa, očnih i kožnih oboljenja te za još neke bolesti i fizioterapiju.

Osim povećane koncentracije željeza, zbog čega ima miris hrđe i stvara oker boju na posuđu, odjeći i drugim predmetima, Guber sadrži još neke minerale i elemente u većem procentu od obične vode.

Da ni voda sa svih izvorišta Gubera nije istog sadržaja, pokazuju bijelo-zeleni tragovi, odnosno talog, samo uz tok Malog Gubera, koji ostaju nakon otapanja snijega i rasta temperature vazduha te vremenom izblijede.

Oni se transformišu, odnosno ta podloga oksidira i primi oker boju(hrđe), kao i šira površina oko toka do koje ova voda dopire ili je ranije dopirala i pod njenim uticajem oksidirala.

Uz tokove vode sa drugih izvorišta Gubera nema takvog taloga, iako i njihove vode sadrže minerale, ali očigledno nešto drugačije strukture od ovih u vodi Malog Gubera.

Površina oko toka Malog Gubera liči na sitnu željeznu špenu, odnosno djeluje kao gvozdeni pijesak, ali će sadašnja bijelo-zelena površina uz tok Malog Gubera uskoro oksidirati i dobiti oker boju do naredne godine i otapanja snijega.

Tada će se pod uticajem miješanja minerala iz vode Malog Gubera, vanjske temperature i snijega ponovo pojaviti bijelo-zeleni trag koji vremenom oksidira i ta neobična pojava se ponavlja svake godine.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

izbjeglica

28.02.2015 16:07

Samo jos da proradi :(

ODGOVORITE
Name

Guber

28.02.2015 19:08

Da ne povjerujes da covjeku bukvalno ne daju da ulozi pare ! A kao puna usta ekonomije i ozivljavanja privrede ?! Pare bukvalno odlaze u kanalizaciju a stotinama godina ranije ta ista voda flasirana i izvozena !!!

ODGOVORITE
Name

bratunac

28.02.2015 20:38

Da se ovaj izvor nalazi u nemackoj ceo grad bi ziveo od toga,samo nasi politicari ne prepoznaju prave vrednosti

ODGOVORITE
Name

Ne bih mogla u tu vodu

01.03.2015 22:05

Srce bi mi se raspuklo. Tu su otisli svi moji snovi o dobroti Srba. Ali ko je mlad i nije citao stvari u novinama kad su se desavale i moze ici tu.

ODGOVORITE