Избјељивање зуба без ризика

Не раде то само познате личности, већ и обичан свет - избељивање зуба је један од чешћих захтева у ординацијама.

Здравље 27.02.2015 | 19:50
Избјељивање зуба без ризика

Учестало конзумирање газираних пића, цигарета, кафе, потом лоша орална хигијена, нередовни одласци на контроле код стоматолога, физиолошко старење доводе до промене боје зуба, до њиховог потамњивања. Због овога се, управо из естетских разлога, све више људи одлучује за избељивање зуба.

Савремено доба, употреба шећера, развој појединих болести довели су до поремећаја оралне флоре у усној дупљи, а тако и проблеме са којима се данас срећемо.

- Употреба шећера доводи до пада ПХ средине у усној дупљи, односно до развоја киселе средине која погодује настанку бактерија које доприносе настанку денталног плака или зубних наслага одговорних за каријес и пародонтопатију. Па тако и употреба газираних пића, пушење, кафа и друга обојена пића, лоша орална хигијена, нередовни одласци на контроле код стоматолога, физиолошко старење доводе до промене боје зуба, односно до потамњивања - објашњава Александар Поповић, стоматолог.

Он истиче да је разлог због којег избељујемо зубе једноставан - због лепшег изгледа.
- Пацијент се осећа пријатније, лепше, сигурније и самим тим срећније након избељивања зуба. Предности су пре свега естетске природе и сигурности. Такође је и препорука стоматолога да се зуби избељују. Ипак једина штетност при самом избељивању могу бити алергије на препарат за избељивање, што се дешава у веома малом броју случајева - каже Поповић.

Према његовим речима, зубе су доскоро углавном избељивали људи који су познате личности, због сликања, појављивања у јавности.

- Ипак у последње време је све више пацијената који долазе на избељивање зуба а нису из јавног живота, али воде рачуна о изгледу и здрављу својих зуба - наводи Поповић.

Најважније је да опасности при избељивању не постоје.
- Осим већ поменуте благе алергијске реакције која брзо прође и јавља се у врло ниском проценту. Због тога и саветујемо избељивање зуба професионално једном годишње или једном у две године - наглашава стоматолог.

У стоматолошкој ординацији избељивање зуба обавља се уз надзор стоматолога професионалним средствима, али има и „кућна“ варијанта.

- Постоје и средства за избељивање које пацијент носи кући и апликује у специјално направљене кашике које носи док спава. Међутим на тржишту постоје и трачице за избељивање које се користе више пута у току године, као и пасте за које произвођачи тврде да имају ефекат избељивања. Ипак савет је да се ово ради код стоматолога бар једном годишње, тако је најбезбедније и постиже се сигуран естетски ефекат - каже Александар Поповић.

Извор: Блиц жена

Коментари / 0

Оставите коментар