Јавни позив за изградњу Топлане

Скупштина општине Пале усвојила је данас приједлог Одлуке о расписивању јавног позива за повјеравање обављања комуналне дјелатности, производње и испоруке топлотне енергије на подручју ове локалне заједнице.Одлука подразумијева расписивање конкурса путем којег би се приватном инвеститору уступила Топлана Пале.

Република Српска 27.02.2015 | 18:24
Јавни позив за изградњу Топлане

Према ријечима начелника општине Пале Миодрага Ковачевића, општина ће расписати јавни конкурс путем којег ће се јављати приватни инвеститори који би уложили средства у постојећу или у изградњу нове Топлане.

Ковачевић истиче да је овај модел, путем којег би се на основу јавно приватног партнерства уступила на обављање ова комунална дјелатнот, већ примјењен у Градишци.Закуп Топлане био би на 20 година, а цијене гријања формира општина Пале, без чије сагласности се не би могле подизати цијене.

"Ово је начин да општина укине субвенције за Топлану, а да се та средства преусмјере за субвенцију становништва", каже Ковачевић.

Тачка око расписивање јавног позива за уступање Топлане приватном инвеститору изазвала је бурну расправу у скупштинским редовима.Општина Пале донијела је одлуку у марту прошле године према којој се повлачи сагласност за кредит од Инвестиционе развојне банке за потребе Топлане, зато што је оцијењен као неисплатив.

Поједини одборници питали су се зашто се одустало од тог кредитног аранжмана, а начелник сматра да је расправа око тога беспотребна и неаргументована.

Ускоро ће бити расписан јавни позив за све инвеститоре из БиХ, а начелник не искључује могућност ни да у Топлану улажу инвеститори из Словачке, јер би се преузимањем ове комуналне дјелатности, како тврди Ковачевић, остварила велика економска исплативост.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јадна нам мајка

27.02.2015 19:54

Кад додје приватник одра це нам козу. Цијене це скоцити, а и нас притисак. Па гријање и струја је увијек био социјални амортизер. Сад смо га најеб....и

ОДГОВОРИТЕ