Javni poziv za izgradnju Toplane

Skupština opštine Pale usvojila je danas prijedlog Odluke o raspisivanju javnog poziva za povjeravanje obavljanja komunalne djelatnosti, proizvodnje i isporuke toplotne energije na području ove lokalne zajednice.Odluka podrazumijeva raspisivanje konkursa putem kojeg bi se privatnom investitoru ustupila Toplana Pale.

Republika Srpska 27.02.2015 | 18:24
Javni poziv za izgradnju Toplane

Prema riječima načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića, opština će raspisati javni konkurs putem kojeg će se javljati privatni investitori koji bi uložili sredstva u postojeću ili u izgradnju nove Toplane.

Kovačević ističe da je ovaj model, putem kojeg bi se na osnovu javno privatnog partnerstva ustupila na obavljanje ova komunalna djelatnot, već primjenjen u Gradišci.Zakup Toplane bio bi na 20 godina, a cijene grijanja formira opština Pale, bez čije saglasnosti se ne bi mogle podizati cijene.

"Ovo je način da opština ukine subvencije za Toplanu, a da se ta sredstva preusmjere za subvenciju stanovništva", kaže Kovačević.

Tačka oko raspisivanje javnog poziva za ustupanje Toplane privatnom investitoru izazvala je burnu raspravu u skupštinskim redovima.Opština Pale donijela je odluku u martu prošle godine prema kojoj se povlači saglasnost za kredit od Investicione razvojne banke za potrebe Toplane, zato što je ocijenjen kao neisplativ.

Pojedini odbornici pitali su se zašto se odustalo od tog kreditnog aranžmana, a načelnik smatra da je rasprava oko toga bespotrebna i neargumentovana.

Uskoro će biti raspisan javni poziv za sve investitore iz BiH, a načelnik ne isključuje mogućnost ni da u Toplanu ulažu investitori iz Slovačke, jer bi se preuzimanjem ove komunalne djelatnosti, kako tvrdi Kovačević, ostvarila velika ekonomska isplativost.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jadna nam majka

27.02.2015 19:54

Kad dodje privatnik odra ce nam kozu. Cijene ce skociti, a i nas pritisak. Pa grijanje i struja je uvijek bio socijalni amortizer. Sad smo ga najeb....i

ODGOVORITE