Да ли је дошло вријеме да стане Јелен Супер лига?!

Грци су своју стопирали због шамара, српска траје и после пиштоља. Прочитајте шта мисле надлежни и реците нам шта мислите ви, да ли је време да српски фудбал, бар на кратко, стане?

Фудбал 27.02.2015 | 23:45
Да ли је дошло вријеме да стане Јелен Супер лига?!

Грци су лигу суспендовали после једног шамара и неколико бакљи које су улетеле у терен, Срби своју лигу нису ни после упереног пиштоља у главу фудбалера, на стадиону, као ни после порука мржње, позивања на рат и паљења застава.

Да ли је време да наше фудбалске и не само фудбалске власти повуку овај непопуларан потез и, бар на неко време, суспендују домаће такмичење?

Мишљења скоро да нису опречна, ако питате надлежне у ФСС, Заједници Суперлиге, али и Скупштини Србије. Не постоји фудбалски радник који је јасно и гласно поручио да је крајње време да се хулиганима стане на пут.

У Заједници Суперлиге поручују да "полиција и држава морају да реагују", у ФСС упиру прстом мало у државу, мало у клубове и саветују да се са хулиганима чешће разговара и да се са њима ради, из Владе, министарства и Скупштине стижу оштре осуде насиља и препоручује се даља борба са овим проблемом, али нико, апсолутно нико није дао конкретан предлог, нити упутио бар последњу опомену пред заустављање такмичења, избацивање из лиге, вишемесечно затварање стадиона, итд.

Искуство нас учи да ће се и ови озбиљни инциденти, који су се догодили на старим проблематичним адресама, ФК Нови Пазар и ФК Рад, решавати лагано, у ходу, уз мноштво дописа, алибија, пребацивања кривице и бежања од одговорности, те да ће време учинити своје и да пиштољ уперен у главу Жарка Удовичића за пар недеља или месец дана неће више бити толико страшна ствар, због које би требало доносити ригорозне одлуке.

Уосталом, тако је било и до сада. Најчешће никаквих консеквенци није било, ни по насилнике, ни по клубове у чијим су се просторијама инциденти догађали.

Доносимо вам коктел различитих коментара и мишљења на исту тему, а потом вас и питамо за мишљење - да ли је тренутак да Суперлига стане, бар на одређено време?

Жарко Удовичић, фудбалер Новог Пазара, за "Журнал":

"Дао сам изјаву пре два дана о свему што се догађало у понедељак пре тренинга, прво ужичкој, а исте вечери долазила је и полиција из Новог Пазара. Од тада немам никаквих проблема и не бих волео да их имам. Никога не бих да теретим и јурим..."

"Желим што пре да наставим са фудбалом и да се ово заврши. Верујем да ће ме ускоро неко позвати из Управе Новог Пазара како бисмо се договорили око папира".

Потпредседник Владе Србије, Расим Љајић, за "Спорт:

"Ми смо претрпели огромну штету коју ћемо отплаћивати неколико месеци, а можда и година. Нови Пазар неће бити Колумбија, нити ћемо дозволити да се то догоди. Прво су неки призивали НАТО, а онда су се појавили лудаци који су себе назвали навијачима и себи дали за право да пиштољем прете фудбалеру зато што је промашио пенал. То није слика коју желимо да пошаљемо, Нови Пазар је пун привредника, младих људи, успешних људи и они треба да представљају лице овог града".

Министар спорта и омладине, Вања Удовичић, за "Курир":

"Закон о спорту не предвиђа могућност гашења или заустављања лиге. Међутим, Влада увек може донети одлуку ако се процени да потенцијално насиље на било којој спортској манифестацији може да угрожава животе људи или имовину. Надлежни органи веома добро раде спој посао и прате ситуацију и у овом тренутку се не размишља о таквој одлуци".

Генерални секретар ФСС, Зоран Лаковић, за "Курир" и "Информер":

"Не може ФК Нови Пазар да сноси одговорност што групица хулигана ствара проблеме годинама уназад. Нови Пазар је фудбалски град, са правим навијачима у већини, и зато заслужује нашу помоћ. Најоштрије осуђујем то што се десило фудблаеру Новог Пазара. Нови Пазар је стратешки фудбалски центар у који је уложено много новца. Лига је добила један врућ терен, где никоме није лако да гостује, али све то може да падне у воду због неколицине хулигана".

Шеф посланичке групе Српске напредне странке, Зоран Бабић, за "Курир":

"Људски живот је важнији од било ког клуба или резултата, али најлакше је све негативности приписати навијачима. Мислим да и клубови и савези веома мало пажње посвећују раду са навијачима. Морамо и као друштво да учинимо више напора да едукујемо ту мањину на трибинама, која је склона стварању проблема, јер сам убеђен да репресијом и претњом санкцијама нећемо стићи до циља".


Шеф посланичке групе Демократске странке, Борко Стефановић, за "Курир":

"Такмичење нема смисла уколико постоји опасност да гледаоцима буде угрожен живот. Стога, оправдавам одлуку мог пријатеља Ципраса и грчких власти да тренутно суспендују фудбалско првенство док сви клубови не почну да поштују већ успостављена правила о видео надзору, електронском очитавању карата и другим мерама које спречавају насиље на трибинама".

"У Србији постоје услови за суспензију, али не постоји решеност ове, као ни прошле власти за обрачун са хулиганима, због страха да ће им се скандирати на другом месту".

Комесар за безбедност Фудбалског савеза Србије, Миливој Мирков, за "Курир":

"Све оно што се догодило у Новом Пазару је мимо спортске приредбе. Верујем да ће полиција што пре промаћи то лице, привести га и против њега подићи кривичну пријаву. Што се тиче безбедности играча на стадиону, то је питање за ФК Нови Пазар. Логично се поставља питање да ли је тај насилник могао да уђе у свлачионицу и како је дошао тамо. Клуб то није смео да дозволи. Све што се десило у Новом Пазару је за осуду и заслужује велику пажњу како се тако нешто не би догодило".

"Непримерен акт се десио у Новом Пазару. Сада је апсурдно причати, треба радити. Државни органи, али и сви клубови у нашој земљи, требало би да побољшају безбедност на стадионима. Комесар за безбедност сваког клуба и обезбеђење треба да буду присутни када су тренинзи, а не само утакмице".

Директор Суперлиге Србије, Владимир Булатовић, за "Наше новине":

"Ово је појединачан случај. У Грчкој је дошло до масовних нереда и зато је тамо одложено цело коло. Верујем да ће овде полиција урадити посао и ухапсити нападача. Ипак је ово нешто што се није догодило на утакмици. Није за поређење ситуација у грчком фудбалу са нашим".


"Џава и полиција треба да одреагују као институције које су надлежне по службеној дужности. Међутим, и полиција и држава могу да реагују само на пријаву. Овде није више питање тога ко је тај навијач, полиција ће ваљда урадити свој посао и пронаћи га. Овде је главно питање ко је нејга пустио у свлачионицу? Ко му је дозволио да уђе наоружан?"

"Тај хулиган или хулигани, колико их је већ било, сигурно нису сами могли тек тако да дођу до свлачионице. Претпостављам да их је неки руководилац или запослени у клубу пустио да уђу. Клубови једноставно морају да прекину да сарађују са хулиганима. Ако то не ураде, не могу им помоћи ни полиција, ни држава".

"Послали смо допис Новом Пазару и чекамо да се ониу као клуб изјасне и изнесу своју верзију целог догађаја. Потом ће пријава против клуба бити предата Дисциплинској комисији ФСС која ће даље разматрати каква казна треба да се изрекне. Ово што се догодило Жарку Удовичићу после тренинга спада у најтежи могући прекршај, највећи пропуст који један клуб може да направи".

"Заједница Суперлиге сигурно ће поднети пријаву против Новог Пазара".

"Сигуран сам да ће руководиоци Новог Пазара сарађивати са полицијом и помоћи им да се што пре пронађе хулиган који је претио пиштољем. Претпостављам да постоје можда неке сигурносне камере чији снимци могу помоћи у истрази. Најбитније је до краја истерати на чистац ко је из клуба одговоран. Нама као заједници, али и на ФСС и држави, јесте да учинимо све што можемо да се оваква ствар више никада не понови ни у једном клубу. Послата је у свет јако ружна порука о српском фудбалу и једноставно не смемо да дозволимо да нам ствари измакну контроли".

Ваше мишљење?

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Како

27.02.2015 22:53

Како да стане кад режимски клубови треба да скупљају политичке поене Вучићу а зеленаши, наркомани, макрои и хулигани живе од занимања - навијач - вјечитих ривала. Преко ових и гранд звезде и старлете живе јер су им они спонзори и макрои и тако све у круг. Без лиге тј. вјечитих стао би живот у Србији.

ОДГОВОРИТЕ