Словенија магнет за раднике из БиХ

Грађани БиХ највише су заинтересовани за одлазак на рад у Словенију, Њемачку и Аустрију, као и Хрватску и Црну Гору за вријеме туристичке сезоне, а у посљедње вријеме влада и велики интерес грађевинских радника за запослење у Русији.

Регион 26.02.2015 | 22:44
Словенија магнет за раднике из БиХ

То су нам потврдили у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, из које истичу да је широк спектар занимања која су у тим државама тражена.

"Када је ријеч о Словенији најтраженији су возачи теретних возила, а слиједе грађевинска занимања као што су зидари, фасадери, изолатери, столари, тесари... Слиједе занимања из машинства попут бравара, цјевара, варилаца", навео је Жељко Рајић, замјеник директора Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Што се тиче осталих земаља, у Њемачкој су, на примјер, тражени његоватељи, а у сусједним нам Хрватској и Црној Гори значајну шансу за запослење имају они који желе да раде у угоститељству и туризму попут конобара, кувара и собарица.

"Када је ријеч о Русији, тражени су зидари, фасадери, изолатери, столари и тесари", навео је Рајић.

У удружењима незапослених наглашавају да људи траже могућност запослења у иностранству јер је шанса за проналазак посла у БиХ јако мала.

"Овдје нема посла. Чак и они који никад нису помишљали да оду у иностранство сада о томе размишљају. Међутим, људи понекад оду и имају проблема као што је то недавно био случај у Катару. Жалосно је кад прочитате да су преварени, односно да нису плаћени", наглашава Хасан Сејдић, координатор у Удружењу незапослених у БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ има потписане споразуме са државама попут Њемачке, Аустрије и Словеније, а у тим земљама се вежу боравишна и радна дозвола.

"Дакле, дозволе је могуће продужити ако послодавац гарантује да има посла. Ако нема, ти људи морају да се врате јер државе су се оградиле да не би дошле у ситуацију да они траже социјалну помоћ", појаснио је Сејдић, додајући да посао у иностранству често траже млади људи.

Борислав Ђурић, предсједник Омладинске организације "Центар" Мркоњић Град, каже да су готово сви млади перспективни Мркоњићани већ напустили свој град.

Његови суграђани, истиче, најчешће одлазе у Словенију и Аустрију, те у посљедње вријеме у Русију.

"Нове генерације које стасавају ни не размишљају да остану овдје. Остаће само они који су приморани да овдје живе јер немају другу алтернативу. Остаће да раде у нехуманим условима за минималац код 'робовласника' који су одавно 'купили' перспективу својој дјеци у иностранству или, евентуално, у Бањалуци", истиче Ђурић.

Иначе, према посљедњим доступним подацима, у БиХ је запослено 707.725 грађана, а 547.112 их тражи посао.

Тражена занимања:
Словенија: фасадери, изолатери, столари, зидари, тесари, возачи теретних возила...

Њемачка: његоватељи

Хрватска, Црна Гора: конобари, кувари, собарице

Русија: зидари, фасадери, изолатери, столари, тесари

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кондор

26.02.2015 22:44

БОЉЕ ЈЕ СВУГДЈЕ НЕГО У ОВОЈ ЛОПОВСКОЈ ТВОРЕВИНИ ГДЈЕ КУМОВИ ВЛАДАЈУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан

27.03.2015 13:30

Његоватељ, радо бих пристао на тај посао...

ОДГОВОРИТЕ