Кери: Све значајнија улога Србије

Државни секретар САД Џон Кери, пред састанак са српским министром спољних послова Ивицом Дачићем, похвалио улогу Србије у спровођењу споразума из Минска и дијалогу са Приштином. Дачић каже за РТС да је разговор био веома позитиван и да је важно обновити стратешко партнерство са САД.

Србија 26.02.2015 | 21:05
Кери: Све значајнија улога Србије

Џон Кери је, на конференцији за новинаре пред састанак са Дачићем у Вашингтону, рекао да Сједињене Америчке Државе поздрављају европски пут Србије, објавио је Стејт департмент.

"Поздрављамо чињеницу да Србија предузима кораке ка чланству у ЕУ. То је веома важно и подразумева реформе. Радујемо се заједничком раду са Србијом", рекао је Кери.

Државни секретар САД је такође истакао улогу Србије на челу ОЕБС-а у тренутку када међународна заједница покушава да стабилизује ситуацију у Украјини.

"У покушају да стабилизујемо Украјину, улога ОЕБС-а је изузетно важна", рекао је Кери.

Шеф Стејт департмента навео и да је Србија показала одлучност у дијалогу са Косовом и помогла да се постигне споразум који би могао одвести на пут дугорочне стабилности.

"Знамо да је тешко и да постоје компликације, али поздарвљамо чињеницу да је недавно одржан састанак са представницом ЕУ (Федериком) Могерини и да је исход тог дијалога био успешан", рекао је Кери.

Дачић је рекао за РТС да Кери даје подршку европским интеграцијама Србије, поздравља напретке у преговорима са Бриселом, а и допринос који даје јачању регионалне сарадње.

Билатерални односи са САД су веома важни, додаје Дачић, посебно у време када Србија председава веома важној међународној организацији каква је ОЕБС.

Шеф српске дипломатије навео је да разговори са Керијем обухватају мноштво важних тема, али и билатерална питања.

"Разговарали смо не само о темама ОЕБС-а, већ и о неким билатералним питањима и могу да кажем да наши билатерални односи напредују", рекао је Дачић.

Истакао је да је веома важно обновити стратешко партнерство са САД.

Према његовим речима, важно је да Србија има редовне састанке са свим међународним факторима на свим странама света.

"Задовољство ми је да позовем Керија да посети Београд и учествује на Министарском савету ОЕБС-а у децембру", рекао је Дачић.

Додао је да се и не сећа када је и који амерички председник посетио Србију, "можда Форд".

"То би било добро за наше односе, јер желимо да Србија буде фактор мира и стабилности и да сва отворена питања са суседима реши на дипломатски начин и кроз дијалог", рекао је Дачић.

Када је реч о јучерашњој Керијевој изјави да је Србија на линији ватре између Вашингтона и Москве, Дачић је истакао да је америчком секретару скренуо пажњу да је ситуација у Србији другачија "јер Србија нема дилеме".

"Србија има пријатељске односе са Русијом, а стратешки циљ је ЕУ, што добро зна и Русија, која никада није наметала било какве притиске", нагласио је српски шеф дипломатија.

Поручио је да Србија жели да демонстрира одговорност као председавајућа ОЕБС-а, јер се свет суочава са великом кризом.

"Цео свет гледа шта ОЕБС може да учини по том питању", рекао је Дачић.

Говорећи о ситуацији у Украјини, председавајући ОЕБС-у је навео да је да је највећи изазов спровођење споразума из Минска, што подржава и Џон Кери.

"Србија није ту да учествује у историјским преговорима, већ као Председавајућа ОЕБС-у има задатак да ОЕБС оствари своје задатке - да заживи споразум, оствари се прекид ватре, почне повлачење тешког оружја, а самим тим да се створе услови да се почне са политичким процесом", истакао је Дачић за РТС.

Како је рекао, уз помоћ добрих веза са свим странама у конфликту Србија може да олашка договарање и примену споразума из Минска.

Дачић је најавио да ће већ сутра у Бечу имати састанак на ком ће се разговарати о тренутном стању ствари и примени онога што је у Мунску договорено.

Србија је као председавајућа започела разговоре о продужењу мисије ОЕБС-а у Украјини, којој истиче мандат крајем марта.

"Први резултат који смо постигли је сагласнот да мандат мисије сада буде 12 месеци, да се разговара о повећају броја чланова мисије, о буџетским и техничким средствима", рекао је Дачић за РТС.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

камелеон

26.02.2015 20:08

Треба се добро чувати када те оваква сорта фали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

26.02.2015 23:38

Тешко ономе кога хвале Кери и Блер. Крвници српског народа. Ови из Србије никако да се опемете или имају друге разлоге за овакве бесрамне поступке. Изгледа да сви забораљавју силне жртве и разарања управо ових који их сада хвале. Ко са ђаволом тикве сади од главу му пуцају! Опет ће им Руси бити криви када заврше као Румунија.

ОДГОВОРИТЕ