Keri: Sve značajnija uloga Srbije

Državni sekretar SAD Džon Keri, pred sastanak sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, pohvalio ulogu Srbije u sprovođenju sporazuma iz Minska i dijalogu sa Prištinom. Dačić kaže za RTS da je razgovor bio veoma pozitivan i da je važno obnoviti strateško partnerstvo sa SAD.

Srbija 26.02.2015 | 21:05
Keri: Sve značajnija uloga Srbije

Džon Keri je, na konferenciji za novinare pred sastanak sa Dačićem u Vašingtonu, rekao da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju evropski put Srbije, objavio je Stejt department.

"Pozdravljamo činjenicu da Srbija preduzima korake ka članstvu u EU. To je veoma važno i podrazumeva reforme. Radujemo se zajedničkom radu sa Srbijom", rekao je Keri.

Državni sekretar SAD je takođe istakao ulogu Srbije na čelu OEBS-a u trenutku kada međunarodna zajednica pokušava da stabilizuje situaciju u Ukrajini.

"U pokušaju da stabilizujemo Ukrajinu, uloga OEBS-a je izuzetno važna", rekao je Keri.

Šef Stejt departmenta naveo i da je Srbija pokazala odlučnost u dijalogu sa Kosovom i pomogla da se postigne sporazum koji bi mogao odvesti na put dugoročne stabilnosti.

"Znamo da je teško i da postoje komplikacije, ali pozdarvljamo činjenicu da je nedavno održan sastanak sa predstavnicom EU (Federikom) Mogerini i da je ishod tog dijaloga bio uspešan", rekao je Keri.

Dačić je rekao za RTS da Keri daje podršku evropskim integracijama Srbije, pozdravlja napretke u pregovorima sa Briselom, a i doprinos koji daje jačanju regionalne saradnje.

Bilateralni odnosi sa SAD su veoma važni, dodaje Dačić, posebno u vreme kada Srbija predsedava veoma važnoj međunarodnoj organizaciji kakva je OEBS.

Šef srpske diplomatije naveo je da razgovori sa Kerijem obuhvataju mnoštvo važnih tema, ali i bilateralna pitanja.

"Razgovarali smo ne samo o temama OEBS-a, već i o nekim bilateralnim pitanjima i mogu da kažem da naši bilateralni odnosi napreduju", rekao je Dačić.

Istakao je da je veoma važno obnoviti strateško partnerstvo sa SAD.

Prema njegovim rečima, važno je da Srbija ima redovne sastanke sa svim međunarodnim faktorima na svim stranama sveta.

"Zadovoljstvo mi je da pozovem Kerija da poseti Beograd i učestvuje na Ministarskom savetu OEBS-a u decembru", rekao je Dačić.

Dodao je da se i ne seća kada je i koji američki predsednik posetio Srbiju, "možda Ford".

"To bi bilo dobro za naše odnose, jer želimo da Srbija bude faktor mira i stabilnosti i da sva otvorena pitanja sa susedima reši na diplomatski način i kroz dijalog", rekao je Dačić.

Kada je reč o jučerašnjoj Kerijevoj izjavi da je Srbija na liniji vatre između Vašingtona i Moskve, Dačić je istakao da je američkom sekretaru skrenuo pažnju da je situacija u Srbiji drugačija "jer Srbija nema dileme".

"Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, a strateški cilj je EU, što dobro zna i Rusija, koja nikada nije nametala bilo kakve pritiske", naglasio je srpski šef diplomatija.

Poručio je da Srbija želi da demonstrira odgovornost kao predsedavajuća OEBS-a, jer se svet suočava sa velikom krizom.

"Ceo svet gleda šta OEBS može da učini po tom pitanju", rekao je Dačić.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, predsedavajući OEBS-u je naveo da je da je najveći izazov sprovođenje sporazuma iz Minska, što podržava i Džon Keri.

"Srbija nije tu da učestvuje u istorijskim pregovorima, već kao Predsedavajuća OEBS-u ima zadatak da OEBS ostvari svoje zadatke - da zaživi sporazum, ostvari se prekid vatre, počne povlačenje teškog oružja, a samim tim da se stvore uslovi da se počne sa političkim procesom", istakao je Dačić za RTS.

Kako je rekao, uz pomoć dobrih veza sa svim stranama u konfliktu Srbija može da olaška dogovaranje i primenu sporazuma iz Minska.

Dačić je najavio da će već sutra u Beču imati sastanak na kom će se razgovarati o trenutnom stanju stvari i primeni onoga što je u Munsku dogovoreno.

Srbija je kao predsedavajuća započela razgovore o produženju misije OEBS-a u Ukrajini, kojoj ističe mandat krajem marta.

"Prvi rezultat koji smo postigli je saglasnot da mandat misije sada bude 12 meseci, da se razgovara o povećaju broja članova misije, o budžetskim i tehničkim sredstvima", rekao je Dačić za RTS.

Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kameleon

26.02.2015 20:08

Treba se dobro čuvati kada te ovakva sorta fali.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.02.2015 23:38

Teško onome koga hvale Keri i Bler. Krvnici srpskog naroda. Ovi iz Srbije nikako da se opemete ili imaju druge razloge za ovakve besramne postupke. Izgleda da svi zaboraljavju silne žrtve i razaranja upravo ovih koji ih sada hvale. Ko sa đavolom tikve sadi od glavu mu pucaju! Opet će im Rusi biti krivi kada završe kao Rumunija.

ODGOVORITE