Шта узрокује бол у леђима и како га спријечити?

Светска здравствена организација истиче да око десет одсто светског становништва осети бол у леђима, али лекари још увек нису нашли ефикасан начин да спрече овај проблем.

Здравље 26.02.2015 | 18:50
Шта узрокује бол у леђима и како га спријечити?

Чини се да је бол у леђима честа појава и да за овај здравствени проблем нема правог лека. Ново истраживање објављено у магазину “Артхритис Царе & Ресеарцх” направило је мали корак даље у превенцији и лечењу бола у леђима.

Стручњаци су проучили разне комбинације ризичних чинилаца и установили да неки од њих повећавају шансу за појаву болова у доњем делу леђа. Истраживање је спроведено у Сиднеју у Аустралији, а тачно 999 људи који су се дошли да се консултују са лекаром због бола у леђима испунило је упитник о 12 различитих кључних ризичних чинилаца.

Ризични фактори су:

Физички рад: подизање тешких терета, криви корак, руковање предметима удаљених од тела, ношење деце, руковање животињама, неправилно оптерећење тела

Физичка активност: средња или енергична физичка активност, сексуална активност, пад или скори пад

Психосоцијални покретачи: конзумирање алкохола, деконцентрисаност, умор.

Нови налет бола у леђима узрокује низ покретача. На пример, они који су се бавили средњом или енергичном физичком активношћу имали су око 2,7 пута већу шансу да се повреде, док су они који су радили исто, али су притом били деконцентрисани, имали 25 одсто већу шансу да доживе бол у леђима.

Научници су комбиновали узроке и открили да више ризичних фактора вишеструко повећава шансу за бол у леђима. Али можда најзанимљивије је то што су особе у највећем броју осетиле бол у леђима између седам сати ујутро и поднева. Научници нагађају да то има везе с изложеношћу узроцима бола у леђима, попут незгодног положаја тела или подизања тешких терета.

Иако нема баш много истраживања о томе како сузбити бол у леђима, ипак постоји неколико ствари које можемо да учинимо како бисмо га избегли.

Загревање

Загревање не служи само спортистима, већ свима који се припремају за било какав физички рад. Само запамтите да истезање није загревање. Важно је бити умерено физички активан пре рада – можете трчати у месту или кратко прескакати вијачу.

Избегавајте понављање

Бол у леђима често настаје јер тело упорно понавља једне те исте покрете или предуго остаје у истом положају, што ствара напетост у мишићима доњег дела леђа. Кад се ти мишићи уморе, расте притисак на лигаменте и тетиве па настаје могућност за повреде којима је потребно дуже време да се залече.

Решење је наћи угодан положај у којем ћете бити активни и редовно се одмарати. На пример, ако обављате било коју активност која подразумева седење на поду, немојте само да седнете и почнете да радите – подметните нешто под себе и нађите најудобнији положај у којем ћете радити.

Слушајте своје тело

Можда најбољи савет је да саслушате своје тело. Сви ми углавном свесни смо да се напрежемо и претерујемо, али имамо способност да то игноришемо – поготово ако смо усредсређени на оно што радимо. Будите мудри - одмарајте се и мењајте положај током рада. Немојте бити жртва поноса и самообмане, већ кад осетите да треба да станете – станите. Увек касније можете завршити оно што већ радите.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар