Са рафова краду све - од кафе до бријача

Крађе у продавницама у Србији су свакодневне, а продавци тврде да су у порасту. “Купци” највише “износе” из радњи робу погудну за препродају.

Србија 26.02.2015 | 19:14
Са рафова краду све - од кафе до бријача

Крађе у супермаркетима и продавницама у Србији су свакодневна ствар. Некада су на мети крадљиваца биле луксузне чоколаде, скупа пића, кафа, али у последње време "купци" дугих прстију не бирају много асортиман - краде се све! Тако покушавају да без плаћања "изнесу" апарате за бријање, лосионе, препарате за сунчање, разне пасте, креме... У последњих годину дана у трговинама је, кажу продавци, забележено повећање броја крађа.

По правилу, на мети лопова најчешће су производи погодни да се лако "изнесу" из радње и препродају на "црном" тржишту, на пијацама и на улици. Тачан број крађа није познат. Често се дешава да људи који једном буду ухваћени у некој продавници, пређу на други објекат. Највише су на удару велики маркети, као и продавнице где има скупе козметике, пића... Занимљиво је да се број крађа повећава на крају месеца, када грађани потроше плате и пензије.

У "Универекспорту" кажу да крађе све више не познају године, пол, ни образовање, а крадљивци се деле на професионалне и оне који заиста немају довољно за живот. Али је, кажу, више ових првих.

- Све чешће саставни део корпе која се односи а не плати, постају основне животне намирнице - каже за "Новости" Оливера Ћирковић, пи-ар менаџер "Универекспорта". - Највише се краду кафа, чоколаде, жвакаће гуме, а сухомеснати производи постају артикли са значајним уделом у крађама. "Популарне" су и зубне пасте, конзерве, апарати за бријање, затим сезонска роба, попут препарата за сунчање, против комараца...

Крадљивци су врло вешти, сналазе се на разне начине и покушавају да преваре апарате, како их сензорматик на излазу не би открио. Има и оних који препакују робу, рецимо скупље пасте за зубе убаце у кутију далеко јефтинијег производа, за бразилски орах користе шифру од кикирикија, уклањају "ботл тагове" са скупих пића, замењују цене колоњској води, шампонима...

- Постоје и неке нове тактике, замене артикала или паковања, разни начини на које се људи довијају како би узели робу без плаћања - тврди Ћирковићева.

Све чешће многи поједу пецива, пршуту или сиреве док не стигну до касе. Доста њих узме 50 или 100 грама саламе и поједе је кришом у радњи.

- Посетиоци све чешће поједу или попију неке од производа, а да не плате рачун - кажу у трговинским ланцима. - Кафа и чоколада спадају у артикле који се највише краду, а тај тренд све је актуелнији, нарочито у хипермаркетима. На крају радног дана, запослени у већим маркетима нађу гомилу празних паковања и кесица за чоколаде, бананице, смоки, сушено воће...

Власник СТР на Новом Београду каже да и поред сигурносних камера, крађе има и у мањим продавницама.

Раније се мислило да се краде само у великим маркетима, где лопови могу да се провуку неприметно, јер има много људи, али крађе су све чешће и у мањим радњама - тврде у СТР. - Веома често касирке код купаца сасвим "случајно" баш у њиховом џепу нађу сапун, конзерве, паковање виршли.

ГРАНИЦА 5.000 ДИНАРА

Да би против лопова била поднета кривична пријава, потребно је да вредност украдене робе буде већа од 5.000 динара. Ако је она мања, држава не терети крадљивце, а трговци могу да их гоне само по приватној тужби, што најчешће не чине, јер им се због висине судских трошкова и трајања процеса то не исплати. Иначе, до пре годину и по дана та граница је била три пута већа и износила је 15.000 динара, тако да је било веома мало пријава против лопова.

ХАПШЕЊА

Број крађа је у порасту, посебно када је реч о мањим радњама, сматра Драгољуб Рајић, консултант Мреже за пословну подршку. Мали трговци немају новца за обезбеђење и алармне уређаје и зато су они стална мета. Имамо податке да је 92 одсто обијања код малих трговаца, јер лопови заобилазе велике системе.

- Проблем је што полиција ухвати тек сваког петог починиоца, који обије радњу, а остала четири се извуку - каже Рајић. - Полиција није ни заинтересована да их јури када виде да је штета мала, свега неколико хиљада динара, а нажалост, за трговца та штета није мала, јер само док се замене разбијени прозори, врата и друге ствари које се полупају приликом обијања, штета је утростручена.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јаја

26.02.2015 21:13

Ста це народ мора красти кад поцну код нас у Добоју да краду неце Обрену остати ни за кифлу.

ОДГОВОРИТЕ