Видео: Ливерпул, Истанбул, 10 година касније...Гдје су, шта раде?!

Само двојица фудбалера су још у врху светског фудбала, пар ради новинарски посао, један је у грађевинарству, а превише у пензији.

Фудбал 27.02.2015 | 13:40
Видео: Ливерпул, Истанбул, 10 година касније...Гдје су, шта раде?!

Најважнија утакмица у календарској години, финале Лиге шампиона, а ваш тим на полувремену губи 3:0... Само најбољи међу најбољима могу да се врате у ту утакмицу и свету подаре најбољу финалну утакмицу, а можда и једноставно најбољи меч икада – фудбалери Ливерпула у Истанбулу против Милана 2005. године.

Ливерпул 10 година касније гостује Бешикташу на истом стадиону, а у екипи је још само капитен и синоним клуба Стивен Џерард, али ни он неће играти против екипе Славена Билића. Дружина са којом је покорио Европу је расута по свету, неки су у пензији, неки на раде на телевизији, а само Ћаби Алонсо уз Џерарда игра за велики европски тим.

Пре 10 година финале Лиге шампиона, сада Лига Европе.

Постава Ливерпула против Милана:

Ливерпул (4 - 1- 3 -2): Дудек – Финан, Карагер, Хипија, Траоре – Алонсо – Гарсија, Џерард, Рисе – Кјуел, Барош

ЈИРЖИ ДУДЕК

Човек који је до лудила довео Андреј Шевченка у финалу, успео је да у пенал серији одбрани ударце Украјинца и Андрее Пирла, али те параде су биле неке од последњих запажених у дресу Ливерпула пошто га је убрзо заменио Пепе Реина. Пољак се онда обрео у Реал Мадриду где је грејао клупу Икеру Касиљасу, а 2011. је последњи пут навукао рукавице у званичном мечу.

СТИВ ФИНАН

Десни бек и бивши репрезентативац Републике Ирске је остао на Енфилду све до 2008. године када је уследио прелазак у Еспањол, али у Каталонији није оставио ни приближно важан траг као у црвеном дресу. Финан се сада бави грађевинарством.

ЏЕЈМИ КАРАГЕР

Знао је само за Ливерпул целу каријеру и одиграо је више од 700 утакмица за клуб иако је од малена навијач Евертона. Један од хероја истанбулске ноћи је одлучио да се бави новинарским послом те пише колумне, али више ради као стручни консултант на телевизији.

САМИ ХИПИЈА

Битан део одбране која је примила само шест голова на путу до финала, фински ветеран је после напуштања Енфилда 2011. године прешао у Бајер Леверкузен, убрзо је постао асистент тренера код Саше Левандовског, а онда је и сам преузео клупу Аспиринџија. Екипа је на почетку добро играла, али је уследио пад форме те је Хипија добио отказ и преузео Брајтон Хов Албион где се задржао само шест месеци.

ЂИМИ ТРАОРЕ

Роналдо, бразилски, никада није освојио Лигу шампиона, Ђими Траоре јесте. После Ливерпула каријера му је кренула низбрдо и то великом брзином, променио је седам клубова и завршио у Америци где је бранио боје Сијетл Саундерса. Прошлог новембра је отишао у пензију са 34 година, довољно је урадио у њој.

ЋАБИ АЛОНСО

Једини играч уз Џерарда који је остао на врхунском нивоу свих ових година, а шпански везиста и стрелац изједначујућег гола у Истанбула је највећи колекционар трофеја од свих играча. Са Реалом је освојио Суперкуп Европе, Суперкуп Шпаније, Куп Краља, Примеру, Лигу шампиона прошле сезоне, са Шпанијом је два пута освајао Европско првенство и једном Мундијал. А из Ливерпула је отишао тек 2009. године.

ЛУИС ГАРСИЈА

Шпанац је искористио фудбалски бум у Индији те зарађује новац играјући за Атлетико Колкату, а после играња испред Копа је имао и те како занимљив и јединствен фудбалски пут. Вратио се у Атлетико Мадрид, онда једне сезоне играо за Расинг, па га је пут водио у Грчку и Панатинаикос, затим и у мексичке тимове Пуебла и Пумас.

СТИВЕН ЏЕРАРД

Када овог лета напусти клуб и оде у америчку МЛС лигу и Лос Анђелес Галакси ниједан играч из истанбулске ноћи неће бити у клубу. Џерард је можда и једини играч већи од успеха који је постигао те вечери, барем у очима навијача Ливерпула

ЈОН АРНЕ РИСЕ

Норвежанин разорне левице је од 2008. до 2011. године плашио голмане по Серији А играјући за Рому, онда је уследио повратак на Острво и играње за Фулам, а један од омиљенијих и млађих играча из чувене Ливерпулове генерације сада игра за кипарски АПОЕЛ.

ХАРИ КЈУЕЛ

Био је изненађујући избор и издржао је само 23 минута на терену због повреде, а управо су физички проблеми један од разлога што Аустралијанац није пружао очекиване игре за Црвене, уследио је прелазак у Галатасарај и три године у Турској, затим повратак кући, још један пут на Блиски исток и онда опет Аустралија где је завршио каријеру.

МИЛАН БАРОШ

Један од ретких фудбалера који је отишао из клуба исте године када је постигнут велики подвиг у Турској, лутао је по Бирмингему и Лиону играјући за Астон Вилу и Олимпик, али је у Галатасарају пружао праву игру и на 93 утакмице постигао 48 голова. Тренутно игра фудбал за Баник из Остраве, ове сезоне на четири утакмице односно за 145 минута игре није успео да нађе гол, али је везан за клуб и чак је и донирао своју плату омладинском тиму.

ИЗМЕНЕ

ДИТМАР ХАМАН

Немац је после Ливерпула играо још само за Манчестер Сити и Милтон Кејнс Донс, а по качењу копачки о клин почео је да ради као коментатор и стручни консултант на телевизији, пише и колумне за енглеске и ирске медије.

ВЛАДИМИР ШМИЦЕР

Финале је био последњи меч чешког интернационалца, а и његов најбољи. По две године је бранио боје Бордоа и Славије из Прага, а чим је завршио играчку каријеру постао је спортски директор Чешке, притом је постао активан и у политици.

ЂИБРИЛ СИСЕ

Стрелац пенала је био прави фудбалски номад, изменио је осам клубова, од 2014. године игра за Бастију, а раније ове године је изјавио како можда и заврши каријеру на крају ове сезоне. Да није било тих повреда.

Подсетите се како је то изгледало.

Коментари / 0

Оставите коментар