Video: Liverpul, Istanbul, 10 godina kasnije...Gdje su, šta rade?!

Samo dvojica fudbalera su još u vrhu svetskog fudbala, par radi novinarski posao, jedan je u građevinarstvu, a previše u penziji.

Fudbal 27.02.2015 | 13:40
Video: Liverpul, Istanbul, 10 godina kasnije...Gdje su, šta rade?!

Najvažnija utakmica u kalendarskoj godini, finale Lige šampiona, a vaš tim na poluvremenu gubi 3:0... Samo najbolji među najboljima mogu da se vrate u tu utakmicu i svetu podare najbolju finalnu utakmicu, a možda i jednostavno najbolji meč ikada – fudbaleri Liverpula u Istanbulu protiv Milana 2005. godine.

Liverpul 10 godina kasnije gostuje Bešiktašu na istom stadionu, a u ekipi je još samo kapiten i sinonim kluba Stiven Džerard, ali ni on neće igrati protiv ekipe Slavena Bilića. Družina sa kojom je pokorio Evropu je rasuta po svetu, neki su u penziji, neki na rade na televiziji, a samo Ćabi Alonso uz Džerarda igra za veliki evropski tim.

Pre 10 godina finale Lige šampiona, sada Liga Evrope.

Postava Liverpula protiv Milana:

Liverpul (4 - 1- 3 -2): Dudek – Finan, Karager, Hipija, Traore – Alonso – Garsija, Džerard, Rise – Kjuel, Baroš

JIRŽI DUDEK

Čovek koji je do ludila doveo Andrej Ševčenka u finalu, uspeo je da u penal seriji odbrani udarce Ukrajinca i Andree Pirla, ali te parade su bile neke od poslednjih zapaženih u dresu Liverpula pošto ga je ubrzo zamenio Pepe Reina. Poljak se onda obreo u Real Madridu gde je grejao klupu Ikeru Kasiljasu, a 2011. je poslednji put navukao rukavice u zvaničnom meču.

STIV FINAN

Desni bek i bivši reprezentativac Republike Irske je ostao na Enfildu sve do 2008. godine kada je usledio prelazak u Espanjol, ali u Kataloniji nije ostavio ni približno važan trag kao u crvenom dresu. Finan se sada bavi građevinarstvom.

DŽEJMI KARAGER

Znao je samo za Liverpul celu karijeru i odigrao je više od 700 utakmica za klub iako je od malena navijač Evertona. Jedan od heroja istanbulske noći je odlučio da se bavi novinarskim poslom te piše kolumne, ali više radi kao stručni konsultant na televiziji.

SAMI HIPIJA

Bitan deo odbrane koja je primila samo šest golova na putu do finala, finski veteran je posle napuštanja Enfilda 2011. godine prešao u Bajer Leverkuzen, ubrzo je postao asistent trenera kod Saše Levandovskog, a onda je i sam preuzeo klupu Aspirindžija. Ekipa je na početku dobro igrala, ali je usledio pad forme te je Hipija dobio otkaz i preuzeo Brajton Hov Albion gde se zadržao samo šest meseci.

ĐIMI TRAORE

Ronaldo, brazilski, nikada nije osvojio Ligu šampiona, Đimi Traore jeste. Posle Liverpula karijera mu je krenula nizbrdo i to velikom brzinom, promenio je sedam klubova i završio u Americi gde je branio boje Sijetl Saundersa. Prošlog novembra je otišao u penziju sa 34 godina, dovoljno je uradio u njoj.

ĆABI ALONSO

Jedini igrač uz Džerarda koji je ostao na vrhunskom nivou svih ovih godina, a španski vezista i strelac izjednačujućeg gola u Istanbula je najveći kolekcionar trofeja od svih igrača. Sa Realom je osvojio Superkup Evrope, Superkup Španije, Kup Kralja, Primeru, Ligu šampiona prošle sezone, sa Španijom je dva puta osvajao Evropsko prvenstvo i jednom Mundijal. A iz Liverpula je otišao tek 2009. godine.

LUIS GARSIJA

Španac je iskoristio fudbalski bum u Indiji te zarađuje novac igrajući za Atletiko Kolkatu, a posle igranja ispred Kopa je imao i te kako zanimljiv i jedinstven fudbalski put. Vratio se u Atletiko Madrid, onda jedne sezone igrao za Rasing, pa ga je put vodio u Grčku i Panatinaikos, zatim i u meksičke timove Puebla i Pumas.

STIVEN DŽERARD

Kada ovog leta napusti klub i ode u američku MLS ligu i Los Anđeles Galaksi nijedan igrač iz istanbulske noći neće biti u klubu. Džerard je možda i jedini igrač veći od uspeha koji je postigao te večeri, barem u očima navijača Liverpula

JON ARNE RISE

Norvežanin razorne levice je od 2008. do 2011. godine plašio golmane po Seriji A igrajući za Romu, onda je usledio povratak na Ostrvo i igranje za Fulam, a jedan od omiljenijih i mlađih igrača iz čuvene Liverpulove generacije sada igra za kiparski APOEL.

HARI KJUEL

Bio je iznenađujući izbor i izdržao je samo 23 minuta na terenu zbog povrede, a upravo su fizički problemi jedan od razloga što Australijanac nije pružao očekivane igre za Crvene, usledio je prelazak u Galatasaraj i tri godine u Turskoj, zatim povratak kući, još jedan put na Bliski istok i onda opet Australija gde je završio karijeru.

MILAN BAROŠ

Jedan od retkih fudbalera koji je otišao iz kluba iste godine kada je postignut veliki podvig u Turskoj, lutao je po Birmingemu i Lionu igrajući za Aston Vilu i Olimpik, ali je u Galatasaraju pružao pravu igru i na 93 utakmice postigao 48 golova. Trenutno igra fudbal za Banik iz Ostrave, ove sezone na četiri utakmice odnosno za 145 minuta igre nije uspeo da nađe gol, ali je vezan za klub i čak je i donirao svoju platu omladinskom timu.

IZMENE

DITMAR HAMAN

Nemac je posle Liverpula igrao još samo za Mančester Siti i Milton Kejns Dons, a po kačenju kopački o klin počeo je da radi kao komentator i stručni konsultant na televiziji, piše i kolumne za engleske i irske medije.

VLADIMIR ŠMICER

Finale je bio poslednji meč češkog internacionalca, a i njegov najbolji. Po dve godine je branio boje Bordoa i Slavije iz Praga, a čim je završio igračku karijeru postao je sportski direktor Češke, pritom je postao aktivan i u politici.

ĐIBRIL SISE

Strelac penala je bio pravi fudbalski nomad, izmenio je osam klubova, od 2014. godine igra za Bastiju, a ranije ove godine je izjavio kako možda i završi karijeru na kraju ove sezone. Da nije bilo tih povreda.

Podsetite se kako je to izgledalo.

Komentari / 0

Ostavite komentar