РиТЕ Гацко: Златна кока на издисају

Посјета министра индустрије, енергетике и рударства, Петра Ђокића, Гацку открила је да се енергетски гигант Рудник и термоелектрана Гацко налази на кољенима и да је у катастрофалној ситуацији, до чега су је довела руководства овог предузећа у посљедњих шест-седам година.

Република Српска 26.02.2015 | 14:43
РиТЕ Гацко: Златна кока на издисају

Вишегодишње партијско запошљавање, милионски послови кумовским фирама, сумњиви и намјештени тендери довели су предузеће на руб пропасти. Како је признао сам генерални директор предузећа Милинко Милидраг, Рудник и термоелектрана тренутно је у милионској дубиози и оптерећена проблемима немогућности да самостално експлоатише довољне количине угља.

Подсјећамо да је у првих девет мјесеци РиТЕ Гацко имала губитак од чак 24,1 милион марака, а сам Милидраг признаје да ће и цијелу 2014-у завршити у губитку. Директор тврди да ће губитак бити 10-ак милиона марака, мада добро упућени у функционисање предузећа тврде да је цифра знатно већа и да је одавно премашила 35 милиона марака али да се финансијски извјештају „фризирају" из страха за властите фотеље.

Иако је предузеће пословало у дебелом минусу то директоре није спријечило да у изборној години запосле 250 нових радника, углавном партијских послушника, активиста и кадрова гатачког СНСД-а који ће ово предузеће на годишњем нивоу коштати више од 5 милиона марака. Истовремено су се потписивали и астрономски уговори са бизнисменима који спонзоришу гатачки СНСД-а па је тако са предузећем „Термоградинг" потписан милионски уговор о измјештању корита ријеке „Мушнице" чија је вриједност са анексима досегла вриједност од 14 милиона марака, и по свему судећи још ће расти јер руководство РиТЕ Гацко припрема нови анекс на име „додатних радова".

Црни дани гатачке термоелектране трају већ неколико година али све је кулминирало када су кључне позиције у РиТЕ Гацко преузели Миленко Милидраг као генерални директор и Срђан Миловић као извршни директор за производњу угља и развој рудника, који су истовремено именовани и за прва два човјека гатачког СНСД-а. Миловић је до тада био технички директор предузећа „Термоградинг" и предсједник локалног Покрета за Гацко.

Међутим, за само годину дана је драматично аванзовао пошто је именован за извршног директора РиТЕ Гацко а касније изабран и за народног посланика.

Тек што је засјео у фотељу извршног директора свом старом шефу и његовом предузећу омогућио је милионски уговор на измјештању корита ријеке „Мушнице". А стари шеф му се захвалио финансирањем кампање и омогућавањем четверогодишњег посланичког мандата. Данас, Миловић и Милидраг отворено јавности признају да постоји проблем експлоатације угља и да РиТЕ Гацко не може самостално да експлоатише довољне количине угља.

Подсјећања ради прије неколико година тадашње руководство РиТЕ Гацко (у којем се налазио и данашњи генерални директор) склопило је десетине милиона марака вриједне уговоре са фирмама „Скај топеко" и „Колубара метал" за реконструкцију рударске механизације. У току реализације ових уговора сва три роторна багера су истовремено отишла у реконструкцију, иако је један од њих био у гаранцији, и тиме на неколико мјесеци потпуно заустављени што је успорило и умањило експлоатацију угља.

Тада се тврдило да угља има сасвим довољно и за наредних 50 година. Исто се тврдило и у предизборној кампањи када су камиони приватника блиских СНСД-ом крстарили гатачким селима и дијелили тоне угља социјално угроженим категоријама од којих се очекивало да захвалност узврате гласовима гатачком СНСД-у и директору Миловићу.

Данас, само пет мјесеци након избора директори Милидраг и Миловић признају да угља нема и да ће због тога бити ангажована „трећа лица". Шта то практично значи? Значи да радници и механизација гатачког рудника нису у стању да открију довољне количине угља неопходног за нормалан рад гатачке термоелектране, и да због тога морају бити ангажована приватна предузећа како би се надомјестио недодастатак. Погађате на која се приватна предузећа мисли. Наравно, на предузеће „Термоградинг" Жарка Драгичевића за којег је већ спреман уговор о експлоатацији угља вриједан 10-ак милиона марака.

Поставља се питање како је могуће да гатачки рудник у који је уложено десетине милиона марака није у могућности да експлоатише угаљ, а у могућности је приватно предузеће?! Неће ово бити први пут да „трећа лица" се ангажују у РиТЕ Гацко, и то баш предузеће „Термоградинг". Ово предузеће је све до 2005 године вршило експлоатацију угља и то у вријеме док је генерални директор био Милинко Милидраг. У међувремену, Милидраг је замијенио страначки дрес па из руководства СДС-а прелетио у СНСД и 10-ак година касније вратио се на мјесто злочина, у фотељу директора из које поново планира ангажовање „трећих лица".

Сви у Гацку се сјећају да је Милидраг за вријеме свог претходног мандата на мјесту директора предузеће био довео у катастрофалну ситуацију, са милионским губицима и практично суочио предузеће са затварањем. Тада је против њега вођена и истрага због милионских малверзација у РиТЕ Гацко. Исти начин рада је изгледа наставио и овај пут, па сви са стрепњом очекују нове пословне потезе руководства гатачке термоелектране, које очигледно личне и партијске интересе ставља високо испред интереса Гацка и његових грађана.

После проћерданих милиона марака и запослених неколико стотина партијских активиста „златна кока" се нашла на издисају и више није у стању да носи „златна јаја" па јој је хитно потребан концентрат и то онај предузећа „Термоградинг".

Извор: Фронтал.рс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

РИЈЕЧ ЈЕ РИЈЕЧ

26.02.2015 13:47

ПРОВЈЕРЕНО.РУСИ ОДЛАЗЕ, ТАЛИЈАНИ ДОЛАЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пумпадзија

26.02.2015 16:52

Управо руси одлазе ал нам Црни дани долазе са Ронхилом и екипом

Name

лауда

26.02.2015 13:51

Дивнооо...сад народе плацај скупљу струју због овог Милидрага! А он це негдје сунцати своју гу...у и наравно да неце одговарати за овај лоповлук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

26.02.2015 14:05

Гдје Баја удари ту трава не расте :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуци

26.02.2015 14:10

Све је било јасно кад је смијењен Рајко Паповић који није хтио да потпише папире о измишљеним и предуваним пословима. Онда је стигао двојац Милидраг, Миловић и довели Гацко у скоро безизлазну ситуацију. Шта сад Миловићу, нема више Говедарице, биће повуци потегни... Неко ће морати у затвор, можда ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

26.02.2015 14:15

Ови изгледа неће отићи са власти,све док и једно предузеће у Републици Српској не упропасте.А народ као у позоришту-само сједи и гледа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

26.02.2015 14:51

Народ бирао народ и кесира, браво баја узми све сто ти зивот пруза, данас цвјет сутра бувара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никад висе

26.02.2015 15:17

Опет имас глас цијеле фамилије. Никад висе , два брата у породици озењена оба по двоје дјеце .. Ни један не ради ... Мање ти је 200 гласова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

26.02.2015 18:01

То Дјокицу, само их сахрањуј, једног по једног гигнта, ником нецес одговарати по овом закону. И ја бих тако радио када бих знао колико и ти. Народе ко те **бе гласове само за СНСД и СП, безусловно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

светозарглавас

27.02.2015 08:45

Све погасисе поломили се у комаде

ОДГОВОРИТЕ