RiTE Gacko: Zlatna koka na izdisaju

Posjeta ministra industrije, energetike i rudarstva, Petra Đokića, Gacku otkrila je da se energetski gigant Rudnik i termoelektrana Gacko nalazi na koljenima i da je u katastrofalnoj situaciji, do čega su je dovela rukovodstva ovog preduzeća u posljednjih šest-sedam godina.

Republika Srpska 26.02.2015 | 14:43
RiTE Gacko: Zlatna koka na izdisaju

Višegodišnje partijsko zapošljavanje, milionski poslovi kumovskim firama, sumnjivi i namješteni tenderi doveli su preduzeće na rub propasti. Kako je priznao sam generalni direktor preduzeća Milinko Milidrag, Rudnik i termoelektrana trenutno je u milionskoj dubiozi i opterećena problemima nemogućnosti da samostalno eksploatiše dovoljne količine uglja.

Podsjećamo da je u prvih devet mjeseci RiTE Gacko imala gubitak od čak 24,1 milion maraka, a sam Milidrag priznaje da će i cijelu 2014-u završiti u gubitku. Direktor tvrdi da će gubitak biti 10-ak miliona maraka, mada dobro upućeni u funkcionisanje preduzeća tvrde da je cifra znatno veća i da je odavno premašila 35 miliona maraka ali da se finansijski izvještaju „friziraju" iz straha za vlastite fotelje.

Iako je preduzeće poslovalo u debelom minusu to direktore nije spriječilo da u izbornoj godini zaposle 250 novih radnika, uglavnom partijskih poslušnika, aktivista i kadrova gatačkog SNSD-a koji će ovo preduzeće na godišnjem nivou koštati više od 5 miliona maraka. Istovremeno su se potpisivali i astronomski ugovori sa biznismenima koji sponzorišu gatački SNSD-a pa je tako sa preduzećem „Termograding" potpisan milionski ugovor o izmještanju korita rijeke „Mušnice" čija je vrijednost sa aneksima dosegla vrijednost od 14 miliona maraka, i po svemu sudeći još će rasti jer rukovodstvo RiTE Gacko priprema novi aneks na ime „dodatnih radova".

Crni dani gatačke termoelektrane traju već nekoliko godina ali sve je kulminiralo kada su ključne pozicije u RiTE Gacko preuzeli Milenko Milidrag kao generalni direktor i Srđan Milović kao izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika, koji su istovremeno imenovani i za prva dva čovjeka gatačkog SNSD-a. Milović je do tada bio tehnički direktor preduzeća „Termograding" i predsjednik lokalnog Pokreta za Gacko.

Međutim, za samo godinu dana je dramatično avanzovao pošto je imenovan za izvršnog direktora RiTE Gacko a kasnije izabran i za narodnog poslanika.

Tek što je zasjeo u fotelju izvršnog direktora svom starom šefu i njegovom preduzeću omogućio je milionski ugovor na izmještanju korita rijeke „Mušnice". A stari šef mu se zahvalio finansiranjem kampanje i omogućavanjem četverogodišnjeg poslaničkog mandata. Danas, Milović i Milidrag otvoreno javnosti priznaju da postoji problem eksploatacije uglja i da RiTE Gacko ne može samostalno da eksploatiše dovoljne količine uglja.

Podsjećanja radi prije nekoliko godina tadašnje rukovodstvo RiTE Gacko (u kojem se nalazio i današnji generalni direktor) sklopilo je desetine miliona maraka vrijedne ugovore sa firmama „Skaj topeko" i „Kolubara metal" za rekonstrukciju rudarske mehanizacije. U toku realizacije ovih ugovora sva tri rotorna bagera su istovremeno otišla u rekonstrukciju, iako je jedan od njih bio u garanciji, i time na nekoliko mjeseci potpuno zaustavljeni što je usporilo i umanjilo eksploataciju uglja.

Tada se tvrdilo da uglja ima sasvim dovoljno i za narednih 50 godina. Isto se tvrdilo i u predizbornoj kampanji kada su kamioni privatnika bliskih SNSD-om krstarili gatačkim selima i dijelili tone uglja socijalno ugroženim kategorijama od kojih se očekivalo da zahvalnost uzvrate glasovima gatačkom SNSD-u i direktoru Miloviću.

Danas, samo pet mjeseci nakon izbora direktori Milidrag i Milović priznaju da uglja nema i da će zbog toga biti angažovana „treća lica". Šta to praktično znači? Znači da radnici i mehanizacija gatačkog rudnika nisu u stanju da otkriju dovoljne količine uglja neophodnog za normalan rad gatačke termoelektrane, i da zbog toga moraju biti angažovana privatna preduzeća kako bi se nadomjestio nedodastatak. Pogađate na koja se privatna preduzeća misli. Naravno, na preduzeće „Termograding" Žarka Dragičevića za kojeg je već spreman ugovor o eksploataciji uglja vrijedan 10-ak miliona maraka.

Postavlja se pitanje kako je moguće da gatački rudnik u koji je uloženo desetine miliona maraka nije u mogućnosti da eksploatiše ugalj, a u mogućnosti je privatno preduzeće?! Neće ovo biti prvi put da „treća lica" se angažuju u RiTE Gacko, i to baš preduzeće „Termograding". Ovo preduzeće je sve do 2005 godine vršilo eksploataciju uglja i to u vrijeme dok je generalni direktor bio Milinko Milidrag. U međuvremenu, Milidrag je zamijenio stranački dres pa iz rukovodstva SDS-a preletio u SNSD i 10-ak godina kasnije vratio se na mjesto zločina, u fotelju direktora iz koje ponovo planira angažovanje „trećih lica".

Svi u Gacku se sjećaju da je Milidrag za vrijeme svog prethodnog mandata na mjestu direktora preduzeće bio doveo u katastrofalnu situaciju, sa milionskim gubicima i praktično suočio preduzeće sa zatvaranjem. Tada je protiv njega vođena i istraga zbog milionskih malverzacija u RiTE Gacko. Isti način rada je izgleda nastavio i ovaj put, pa svi sa strepnjom očekuju nove poslovne poteze rukovodstva gatačke termoelektrane, koje očigledno lične i partijske interese stavlja visoko ispred interesa Gacka i njegovih građana.

Posle proćerdanih miliona maraka i zaposlenih nekoliko stotina partijskih aktivista „zlatna koka" se našla na izdisaju i više nije u stanju da nosi „zlatna jaja" pa joj je hitno potreban koncentrat i to onaj preduzeća „Termograding".

Izvor: Frontal.rs

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

РИЈЕЧ ЈЕ РИЈЕЧ

26.02.2015 13:47

ПРОВЈЕРЕНО.РУСИ ОДЛАЗЕ, ТАЛИЈАНИ ДОЛАЗЕ.

ODGOVORITE
Name

Pumpadzija

26.02.2015 16:52

Upravo rusi odlaze al nam Crni dani dolaze sa Ronhilom i ekipom

Name

lauda

26.02.2015 13:51

Divnooo...sad narode placaj skuplju struju zbog ovog Milidraga! A on ce negdje suncati svoju gu...u i naravno da nece odgovarati za ovaj lopovluk!

ODGOVORITE
Name

Kum

26.02.2015 14:05

Gdje Baja udari tu trava ne raste :)

ODGOVORITE
Name

Duci

26.02.2015 14:10

Sve je bilo jasno kad je smijenjen Rajko Papović koji nije htio da potpiše papire o izmišljenim i preduvanim poslovima. Onda je stigao dvojac Milidrag, Milović i doveli Gacko u skoro bezizlaznu situaciju. Šta sad Miloviću, nema više Govedarice, biće povuci potegni... Neko će morati u zatvor, možda ti?

ODGOVORITE
Name

Đoda

26.02.2015 14:15

Ovi izgleda neće otići sa vlasti,sve dok i jedno preduzeće u Republici Srpskoj ne upropaste.A narod kao u pozorištu-samo sjedi i gleda!!!

ODGOVORITE
Name

nedjo2

26.02.2015 14:51

Narod birao narod i kesira, bravo baja uzmi sve sto ti zivot pruza, danas cvjet sutra buvara.

ODGOVORITE
Name

nikad vise

26.02.2015 15:17

Opet imas glas cijele familije. Nikad vise , dva brata u porodici ozenjena oba po dvoje djece .. Ni jedan ne radi ... Manje ti je 200 glasova...

ODGOVORITE
Name

perica

26.02.2015 18:01

To Djokicu, samo ih sahranjuj, jednog po jednog gignta, nikom neces odgovarati po ovom zakonu. I ja bih tako radio kada bih znao koliko i ti. Narode ko te **be glasove samo za SNSD i SP, bezuslovno.

ODGOVORITE
Name

svetozarglavas

27.02.2015 08:45

Sve pogasise polomili se u komade

ODGOVORITE