Британце одушевила српска умјетница!

Марија Марковић је графички дизајнер која је својим постерима познатих фудбалера одушевила енглеску јавност.

Фудбал 27.02.2015 | 14:20
Британце одушевила српска умјетница!

"Волимо ми фудбалску уметност, па смо зато и више него радосни што са вама можемо да поделимо диван, дивар рад српске илустраторке Марије Марковић. Као жена са страшћу према мирним данима југословенског фудбала, крајем 80-их и почетком 90-их, Марија је направила низ прелепих постера којима је одала почаст њеним омиљеним омиљеним играчима", пише, између осталог, британски Телеграф.

Уз приказ неких њених радова, о њој су одушевљено писали и Ирци.

"Фудбалски навијачи и познаваоци уметности требало би да буду веома захвални Марији Марковић, Српкињи која је урадила запањујуће фудбалске постере", пише ирски "Спортсџо".

"Идеја је дошла сасвим спонтано јер сам хтела прво плакат Тијерија Анрија и још неких играча али да буду мало другачији од оних који већ могу да се нађу на интернету и да се поруче. Ред је био да пошто сам графички дизајнер то урадим сама и тако је кренуло. Постало ми је занимљиво то уклапање шарених позадина, типографије и занимљиве фотографија играча и онда су идеје за сваки од радова биле укопљене и са неким препознатљивим карактерисикама фудбалера, њиховим надимцима, клубовима...Фудбал и графички дизајн се одлично слажу. Када сам завршила тај први део, пре нешто више од месец дана поставила сам на онлине портфолио на Беханце.нет који је свима доступан и тако су људи полако почели да обраћају пажњу на те постере. Нисам имала неки конкретан циљ сем да то виде и они којима је занимљив тај спој дизајна и фудбала", рекла је Марија за Блицспорт и додала:

"Играчи који су се нашли на постерима су у највећем броју мој избор али има и оних на које ме је подсетило друштво, сестра... и такве сугестије су одличне. Неки од њих који су приказани су и даље активни играчи али играју сјајно и некако сам их спојила са правим легендама фудбала попут Пелеа, Бобија Мура, Зидана... Било је коментара ''Па како нема голмана, Малдинија, Роналда, Стоичкова, Бађа, Беста, Чарлтона...'' и слично и онда сам одлучила да проширим тај број на још нових 36 постера да би се заокружила та прича, мада ће увек фалити неко јер листи фантастичних фудбалера нема краја. Пратим фудбал колико могу, навијам за Црвену звезду, Атлетико и Арсенал. Одем повремено на Звездине утакмице и буде интересантно, последњих година више због атмосфере на стадиону а мање због игре али биће боље. Једна од најдражих утакмица на којој сам присуствовала ми је финале Суперкупа Шпаније између Атлетика и Барселона у Мадриду. Фанастични навијачи Атлетика, одлична атмосфера и утакмица коју је вредело видети. Годину пре тога сам исто присуствовала финалу Суперкупа између Реала и Барселоне, али ми је много јачи утисак оставио Атлетико. Његови навијачи доста подсећају на Звездаше, занимљиве кореографије, бучни, велика подршка. Блиц је први медиј из Србије који ме је контактирао и веома ми је драго због тога. Као што сам споменула, постоји сајт Беханце.нет на ком дизајнери и фотографи постављају своје пројекте и праве свој онлине портфолио. Међу њима сам и ја. Ти пројекти су доступни свима, тематика је неограчина од дечјих илустрација до пројеката везаних за спорт. Тако да, заинтересовани често контактирају ауторе тих радова што због неке промоције, успостављања сарадње или откупљивања тих радова.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УК

27.02.2015 13:40

Драго ми је да се несто лијепо десава неком.

ОДГОВОРИТЕ