Britance oduševila srpska umjetnica!

Marija Marković je grafički dizajner koja je svojim posterima poznatih fudbalera oduševila englesku javnost.

Fudbal 27.02.2015 | 14:20
Britance oduševila srpska umjetnica!

"Volimo mi fudbalsku umetnost, pa smo zato i više nego radosni što sa vama možemo da podelimo divan, divar rad srpske ilustratorke Marije Marković. Kao žena sa strašću prema mirnim danima jugoslovenskog fudbala, krajem 80-ih i početkom 90-ih, Marija je napravila niz prelepih postera kojima je odala počast njenim omiljenim omiljenim igračima", piše, između ostalog, britanski Telegraf.

Uz prikaz nekih njenih radova, o njoj su oduševljeno pisali i Irci.

"Fudbalski navijači i poznavaoci umetnosti trebalo bi da budu veoma zahvalni Mariji Marković, Srpkinji koja je uradila zapanjujuće fudbalske postere", piše irski "Sportsdžo".

"Ideja je došla sasvim spontano jer sam htela prvo plakat Tijerija Anrija i još nekih igrača ali da budu malo drugačiji od onih koji već mogu da se nađu na internetu i da se poruče. Red je bio da pošto sam grafički dizajner to uradim sama i tako je krenulo. Postalo mi je zanimljivo to uklapanje šarenih pozadina, tipografije i zanimljive fotografija igrača i onda su ideje za svaki od radova bile ukopljene i sa nekim prepoznatljivim karakterisikama fudbalera, njihovim nadimcima, klubovima...Fudbal i grafički dizajn se odlično slažu. Kada sam završila taj prvi deo, pre nešto više od mesec dana postavila sam na online portfolio na Behance.net koji je svima dostupan i tako su ljudi polako počeli da obraćaju pažnju na te postere. Nisam imala neki konkretan cilj sem da to vide i oni kojima je zanimljiv taj spoj dizajna i fudbala", rekla je Marija za Blicsport i dodala:

"Igrači koji su se našli na posterima su u najvećem broju moj izbor ali ima i onih na koje me je podsetilo društvo, sestra... i takve sugestije su odlične. Neki od njih koji su prikazani su i dalje aktivni igrači ali igraju sjajno i nekako sam ih spojila sa pravim legendama fudbala poput Pelea, Bobija Mura, Zidana... Bilo je komentara ''Pa kako nema golmana, Maldinija, Ronalda, Stoičkova, Bađa, Besta, Čarltona...'' i slično i onda sam odlučila da proširim taj broj na još novih 36 postera da bi se zaokružila ta priča, mada će uvek faliti neko jer listi fantastičnih fudbalera nema kraja. Pratim fudbal koliko mogu, navijam za Crvenu zvezdu, Atletiko i Arsenal. Odem povremeno na Zvezdine utakmice i bude interesantno, poslednjih godina više zbog atmosfere na stadionu a manje zbog igre ali biće bolje. Jedna od najdražih utakmica na kojoj sam prisustvovala mi je finale Superkupa Španije između Atletika i Barselona u Madridu. Fanastični navijači Atletika, odlična atmosfera i utakmica koju je vredelo videti. Godinu pre toga sam isto prisustvovala finalu Superkupa između Reala i Barselone, ali mi je mnogo jači utisak ostavio Atletiko. Njegovi navijači dosta podsećaju na Zvezdaše, zanimljive koreografije, bučni, velika podrška. Blic je prvi medij iz Srbije koji me je kontaktirao i veoma mi je drago zbog toga. Kao što sam spomenula, postoji sajt Behance.net na kom dizajneri i fotografi postavljaju svoje projekte i prave svoj online portfolio. Među njima sam i ja. Ti projekti su dostupni svima, tematika je neogračina od dečjih ilustracija do projekata vezanih za sport. Tako da, zainteresovani često kontaktiraju autore tih radova što zbog neke promocije, uspostavljanja saradnje ili otkupljivanja tih radova.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UK

27.02.2015 13:40

Drago mi je da se nesto lijepo desava nekom.

ODGOVORITE