Србија не признаје суд у Ђаковици

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Александар Вулин рекао је данас да Србија не признаје никакав суд у Ðаковици који расписује потернице за наводне ратне злочинце, додавши да време и место издавања потернице као ни избор људи "нису случајни."

Србија 26.02.2015 | 14:09
Србија не признаје суд у Ђаковици

"Србија признаје само Резолуцију 1244 којом су регулисани сви правни оквири понашања на простору Косова и Метохије. Ова потерница није случајна и није случајно ни време, ни место, а није случајан ни избор људи", рекао је Вулин новианрима у Прокупљу.

Он је објаснио да је Ðаковица већ годинама забрањен град за Србе и да је ова потерница управо покушај да се објасни зашто Срби не могу да обиђу своје гробове, своје светиње и да се врате у своје куће у овом граду.

"Осим тога влада у Приштини на овај начин жели да избегне Бриселски споразум. Од приче Хасима Тачија да ће Косово покренути тужбу за геноцид па до наводних потерница и наводних ратних злочина српских посланика и генерала, то су начини да се заплаше Срби који желе да се врате и да им се каже да то не смеју да ураде", рекао је Вулин.

Према његовим рецима, ово је покушај да се злочинци прогласе жртвама, а да се жртве представе као злочинци.

"Ми ћемо подржати настојања УН да се формира Међународни трибунал за ратне злочине како би се утврдила истина о злочинима на Косову", истакао је Вулин.

Он је нагласио да држава и те како помаже Србима који и даље живе на територији Косова и Метохије и да у том циљу сваког месеца исплати 43.000 плата из републичког буџета људима који тамо раде, а исто рако држава брине и о интерно расељеним лицима.

"Ови људи нису заборављени, а то што је Ðаковица забрањени град за Србе није срамота Србије него је срамота међународне заједнице која итекако толерише насиље и опструкцију повратка Срба у овај део Косова", закључио је Вулин.

Интерпол је расписао "црвену" међународну потерницу за послаником СНС Момиром Стојановићем, председником Одбора Скупштине Србије за контролу служби безбедности и још 16 Срба.

због, како се тврди, почињених злочина над цивилним становништвом на Косову у априлу 1999.године.

Према писању штампе потерница је расписана на основу оптужнице коју је покренуо основни суд у Ðаковици а која је проследњена преко Унмика односно Интерполовог одељења администрације УН на Косову и Меотхији.

Коментари / 0

Оставите коментар