Србија рекордер по броју азиланата

Грађани Србије и даље предњаче по броју тражилаца азила у Западној Европи и неопходно је предузети низ мера да се то заустави, каже се у најновијем извештају Европске комисије.

Србија 26.02.2015 | 07:49
Србија рекордер по броју азиланата

Удео држављана Србије који траже азил износи 42 одсто свих азиланата са Западног Балкана, а следе Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија и Црна Гора, наводи се у редовном извештају о функционисању безвизног режима у региону.

Готово три четвртине свих азиланата тражили су уточиште у Немачкој, упркос готово никаквих шанси да им захтев буде одобрен, утврдила је Комисија.

Извештај показује да број азиланата непрестано расте откад су земље Западног Балкана стављене на “белу Шенгенску листу” и сугеришсе низ мера које треба да предузми земље из региона и државе.

Од земаља из којих долазе азиланти, укључујући и Србију, се тражи да ојачају међусобну сарадњу и граничну контролу и да се особе које зарад профита подстичу имиграцију подвргну кривичном прогону.

Земљама ЕУ које су мета азиланата сугерише се у извештају да скрате обраду захтева за азил, преиспитају финансијске бенефиције за азиланте и појачају сарадњу са државама Западног Бакана како би се талас злоупотреба зауставио.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Немања

26.02.2015 08:57

Лазете, неки дан је на Ртрс фино цовјек рекао да су то сиптари! ! Србија је уредјена дрзава и не видим разлог да да би у толиком облику народ напустао Србију! !

ОДГОВОРИТЕ