Srbija rekorder po broju azilanata

Građani Srbije i dalje prednjače po broju tražilaca azila u Zapadnoj Evropi i neophodno je preduzeti niz mera da se to zaustavi, kaže se u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Srbija 26.02.2015 | 07:49
Srbija rekorder po broju azilanata

Udeo državljana Srbije koji traže azil iznosi 42 odsto svih azilanata sa Zapadnog Balkana, a slede Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora, navodi se u redovnom izveštaju o funkcionisanju bezviznog režima u regionu.

Gotovo tri četvrtine svih azilanata tražili su utočište u Nemačkoj, uprkos gotovo nikakvih šansi da im zahtev bude odobren, utvrdila je Komisija.

Izveštaj pokazuje da broj azilanata neprestano raste otkad su zemlje Zapadnog Balkana stavljene na “belu Šengensku listu” i sugerišse niz mera koje treba da preduzmi zemlje iz regiona i države.

Od zemalja iz kojih dolaze azilanti, uključujući i Srbiju, se traži da ojačaju međusobnu saradnju i graničnu kontrolu i da se osobe koje zarad profita podstiču imigraciju podvrgnu krivičnom progonu.

Zemljama EU koje su meta azilanata sugeriše se u izveštaju da skrate obradu zahteva za azil, preispitaju finansijske beneficije za azilante i pojačaju saradnju sa državama Zapadnog Bakana kako bi se talas zloupotreba zaustavio.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nemanja

26.02.2015 08:57

Lazete, neki dan je na Rtrs fino covjek rekao da su to siptari! ! Srbija je uredjena drzava i ne vidim razlog da da bi u tolikom obliku narod napustao Srbiju! !

ODGOVORITE