Изненађење у ЛШ - побједа Бајера над Атлетиком!

Тешко је било стећи утисак ко је ове вечери био Атлетико, Атлетико или Бајер? У Леверкузену, домаћин је победио госта његовим оружјем, темпом, дуелима, оштрим стартовима, прекидима, транзицијом...

Фудбал 25.02.2015 | 23:15
Изненађење у ЛШ - побједа Бајера над Атлетиком!

Мало ко је ово у последње две и по сезоне приредио Дијегу Симеонеу.

Можда је баш због тога темпераментни тренер Атлетико Мадрида кренуо да се унесе у лице колеги са клупе Бајера из Леверкузена.

Било како било, Рогер Шмит апсолутно је тактички поразио нашироко хваљеног ривала из Мадрида, Симеонеа, који је гледао како Бајер пред 30 и кусур навијача на "Бај Арени" побеђује његов Атлетико баш онако како он то воли да ради - тврдо, брзо, агресивно, оштро, уз много контаката после прекида, брзом транзициом...

Један гол направио је разлику у првој утакмици осмине финала Лиге шампиона, али могло је да буде и убедљивије: Бајер Леверкузен - Атлетико Мадрид 1:0 (0:0), поготком Хакана Чалханоглуа у 53. минуту, после сјајне асистенције Карима Беларабија.

У том тренутку, Симеоне је већ морао да направи две измене због повреда Гиљермеа Сикеире и Саула Нигеза, што је вероватно био повод за оштру свађу Симеонеа и Шмита, крајем првог полувремена. Све је за шампиона Шпаније постало још горе када је искусни Тијаго Мендеш непотребно добио други жути картон у 76. минуту, избацио себе из комбинације за реванш на "Висенте Калдерону" и осудио саиграче на сурову дефанзиву до краја утакмице, која је у сваком смислу припала популарном "Неверкузену".

Левер је храбро, јако, оштро, али спортски, прекинуо низ од седам пораза у овој фази такмичења у Лиги шампиона, у којој је елиминисан у три претходна наврата. Тачније, финалиста Лиге шампиона из сезоне 2001/02 никада није прошао осмину финала, али никада није био ни ближе.

Међутим...

Упркос свим проблемима, а у реваншу неће моћи да игра ни Дијего Годин, због жутих картона, Атлетико ће за две недеље имати 90, а можда и више минута за свеопшти јуриш ка голу Бернда Лена, који је у 48. минуту игре, али у првом полувремену, спречио готово сигуран гол гостију, фантастичном одбраном. Била је то, испоставиће се, једина права шанса коју је имао гост, док је домаћин преко Емира Спахића могао да поведе још у првој фази утакмице.

Пукла је пречка!

Немојте да вас буни то што је Левер био финалиста, а није прошао ову фазу такмичења. Те сезоне 2001/02, када је Реал Мадрид надиграо Немце у финалу у Глазгову (2:1), није се играла осмина финала, већ су постојале две фазе по групама, а онда су елиминације почињале од четвртфинала.

Ова два клуба само су се једном састала у Лиги шампиона за сада, у сезони 2010/11. Оба меча у групној фази била су завршена резултатом 1:1, овог пута изостао је гол Атлетика.

Атлетико је стигао у Немачку са само једним поразом ове сезоне у Лиги шампиона, од Олимпијакоса у Пиреју (3:2), још из септембра. Од тада, па све до Чалханоглуовог гола у 53. минуту, није им се затресла мрежа, ниједном.

Левер је у последња три наступа у осмини финала, у сезонама 2004/05, 2011/12 и 2013/14, губио редом од Ливерпула, Барселоне и Пари Сен Жермена. Заправо, овај клуб има серију од седам пораза у овој фази такмичења, уз гол-разлику 6:24.

С друге стране, Атлетико је изгубио само један од последњих девет мечева у елиминационим фазама Лиге шампиона и то баш финале прошле године, од Реал Мадрида. Било је 1:0 за Атлетико до 90. минута, завршено је победом Реала од 4:1 после продужетака.

Бајер је чека гол у Лиги шампиона 197 минута и онда још 53 до великог славља на стадиону, који је ове ноћи дао додатну снагу Шмитовом тиму. Сви голови које је Левер примио ове сезоне у Лиги шампиона "пали" су после 61. минута игре, овог пута Атлетико у том периоду утакмице није имао ни праву шансу, добрим делом и због Тијаговог искључења.

Коментари / 0

Оставите коментар