Iznenađenje u LŠ - pobjeda Bajera nad Atletikom!

Teško je bilo steći utisak ko je ove večeri bio Atletiko, Atletiko ili Bajer? U Leverkuzenu, domaćin je pobedio gosta njegovim oružjem, tempom, duelima, oštrim startovima, prekidima, tranzicijom...

Fudbal 25.02.2015 | 23:15
Iznenađenje u LŠ - pobjeda Bajera nad Atletikom!

Malo ko je ovo u poslednje dve i po sezone priredio Dijegu Simeoneu.

Možda je baš zbog toga temperamentni trener Atletiko Madrida krenuo da se unese u lice kolegi sa klupe Bajera iz Leverkuzena.

Bilo kako bilo, Roger Šmit apsolutno je taktički porazio naširoko hvaljenog rivala iz Madrida, Simeonea, koji je gledao kako Bajer pred 30 i kusur navijača na "Baj Areni" pobeđuje njegov Atletiko baš onako kako on to voli da radi - tvrdo, brzo, agresivno, oštro, uz mnogo kontakata posle prekida, brzom tranziciom...

Jedan gol napravio je razliku u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, ali moglo je da bude i ubedljivije: Bajer Leverkuzen - Atletiko Madrid 1:0 (0:0), pogotkom Hakana Čalhanoglua u 53. minutu, posle sjajne asistencije Karima Belarabija.

U tom trenutku, Simeone je već morao da napravi dve izmene zbog povreda Giljermea Sikeire i Saula Nigeza, što je verovatno bio povod za oštru svađu Simeonea i Šmita, krajem prvog poluvremena. Sve je za šampiona Španije postalo još gore kada je iskusni Tijago Mendeš nepotrebno dobio drugi žuti karton u 76. minutu, izbacio sebe iz kombinacije za revanš na "Visente Kalderonu" i osudio saigrače na surovu defanzivu do kraja utakmice, koja je u svakom smislu pripala popularnom "Neverkuzenu".

Lever je hrabro, jako, oštro, ali sportski, prekinuo niz od sedam poraza u ovoj fazi takmičenja u Ligi šampiona, u kojoj je eliminisan u tri prethodna navrata. Tačnije, finalista Lige šampiona iz sezone 2001/02 nikada nije prošao osminu finala, ali nikada nije bio ni bliže.

Međutim...

Uprkos svim problemima, a u revanšu neće moći da igra ni Dijego Godin, zbog žutih kartona, Atletiko će za dve nedelje imati 90, a možda i više minuta za sveopšti juriš ka golu Bernda Lena, koji je u 48. minutu igre, ali u prvom poluvremenu, sprečio gotovo siguran gol gostiju, fantastičnom odbranom. Bila je to, ispostaviće se, jedina prava šansa koju je imao gost, dok je domaćin preko Emira Spahića mogao da povede još u prvoj fazi utakmice.

Pukla je prečka!

Nemojte da vas buni to što je Lever bio finalista, a nije prošao ovu fazu takmičenja. Te sezone 2001/02, kada je Real Madrid nadigrao Nemce u finalu u Glazgovu (2:1), nije se igrala osmina finala, već su postojale dve faze po grupama, a onda su eliminacije počinjale od četvrtfinala.

Ova dva kluba samo su se jednom sastala u Ligi šampiona za sada, u sezoni 2010/11. Oba meča u grupnoj fazi bila su završena rezultatom 1:1, ovog puta izostao je gol Atletika.

Atletiko je stigao u Nemačku sa samo jednim porazom ove sezone u Ligi šampiona, od Olimpijakosa u Pireju (3:2), još iz septembra. Od tada, pa sve do Čalhanogluovog gola u 53. minutu, nije im se zatresla mreža, nijednom.

Lever je u poslednja tri nastupa u osmini finala, u sezonama 2004/05, 2011/12 i 2013/14, gubio redom od Liverpula, Barselone i Pari Sen Žermena. Zapravo, ovaj klub ima seriju od sedam poraza u ovoj fazi takmičenja, uz gol-razliku 6:24.

S druge strane, Atletiko je izgubio samo jedan od poslednjih devet mečeva u eliminacionim fazama Lige šampiona i to baš finale prošle godine, od Real Madrida. Bilo je 1:0 za Atletiko do 90. minuta, završeno je pobedom Reala od 4:1 posle produžetaka.

Bajer je čeka gol u Ligi šampiona 197 minuta i onda još 53 do velikog slavlja na stadionu, koji je ove noći dao dodatnu snagu Šmitovom timu. Svi golovi koje je Lever primio ove sezone u Ligi šampiona "pali" su posle 61. minuta igre, ovog puta Atletiko u tom periodu utakmice nije imao ni pravu šansu, dobrim delom i zbog Tijagovog isključenja.

Komentari / 0

Ostavite komentar