До 2025. распад Русије и осипање ЕУ

Америчка организација за геополитичке и стратешке анализе "Стратфор" објавила је нову "Деценијску прогнозу" у којој предвиђа да ће се Русија распарчати, да ће почети озбиљно осипање ЕУ и темељне промјене у Европи, као и да ће Кином завладати "комунистичка диктатура".

Свијет 25.02.2015 | 19:47
До 2025. распад Русије и осипање ЕУ

Што се САД тиче, "Стратфор" предвиђа да ће се све мање мијешати у свјетска дешавања.

Како се наводи у анализи, свијет је почео да се мијења 2008, послије Руске инвазије на Грузију и удара свјетске финансијске кризе.

"Стратфор" наводи да ЕУ не успијева да ријеши кризу у којој се нашла, као и да интензитет те кризе наставља да расте.

"Европска унија никада неће повратити своје раније заједништво и ако преживи наредну деценију, наставиће да функционише у ограниченом и фрагментираном облику", наводи "Стратфор".
Амерички аналитичари очекују да ће то посебно погодити Њемачку, док ће Пољска ојачати регионалну снагу.

"Европска унија може да преживи у неком облику, али европске економске, политичке и војне релације биће уређиване углавном путем билатералних или ограничено мултилатералних односа. Ти односи ће бити мањих размјера и неће бити обавезујући. Неке државе ће задржати свој статус чланице ЕУ, али ће та ЕУ бити значајно модификована и неће дефинисати Европу", пише "Стратфор".

Како се наводи, највећи и кључни проблем ЕУ није еврозона већ зона слободне трговине, а у центру свега је Њемачка.

"Њемачка је центар гравитације ЕУ, извози 50 одсто свог БДП, а половина од тога иде у друге земље ЕУ. Њемачка је створила производни капацитет који далеко премашује способност потрошње у земљи, чак и када би се домаћа економија стимулисала. Њемачка зависи од извоза како би одржавала економски раст, пуну запосленост и социјалну сигурност. Структуре ЕУ, међу којима су и вриједност евра и добар дио европског законодавства, дизајнирани су како би опслуживали ту зависност од извоза", наводи се у анализи "Стратфора".

Таква поставка ствари, наводи "Стратфор", већ је подијелила ЕУ на најмање два дијела - земље Медитерана и земље као што су Њемачка и Аустрија, већ имају потпуно другачије моделе понашања, као и потпуно другачије потребе.

"Не постоји јединствена политика која може да одговара цијелој Европи. То је био кључни проблем од самог почетка, а сада је достигао екстремну тачку. Оно што погодује једном дијелу Европе, наноси штету другом", пише "Стратфор".

Ако су такве подјеле каписла, Стратфор као гориво раздора види растући национализам, преноси Б92.

"Источноевропска забринутост због Русије ствара још једну Европу, четврту, ако рачунамо Велику Британију и Скандинавију као одвојени дио. Узимајући у обзир јачање евроскептичних партија, како на десници, тако и на љевици, све јачу делегитимизацију досад водећих партија, као и растућу популарност сепартиста, фрагментација и јачање национализма у ЕУ које прогнозирамо од 2005. године, па и раније, постају све очиглединији", пише "Стратфор".

Умјесто Уније, Европу ће према прогнози "Стратфора" у наредној деценији дефинисати повратак на велику сцену националних држава.

"Њихов број ће бити све већи, јер њихову снагу јача све већи број покрета за сецесију и раздвајање држава. То ће бити посебно видљиво у наредних неколико година, када ће се додатно интензивирати економски и политички притисци усљед кризе", пише "Стратфор".

Како се наводи, међу њима је најјача Њемачка, али и најрањивија.

"Више ствари не иде на руку Њемачкој. Растући национализам ће довести протекционизма и другачијег односа према тржишту рада. Слабије државе ће усвајати методе контроле капитала, док ће јаче државе ограничавати могућност кретања странаца, међу њима и грађана ЕУ. Предвиђамо да ће посебно у пољопривреди протекционизам добити подстицај и од трговинских баријера које ће подизати слабије земље у југоисточној Европи, како би изнова изградиле своје економске основе и избориле се са кризом. На глобалном нивоу, европски извоз ће имати све јачу конкуренцију и нестабилну потражњу.

Стога је наша прогноза да ће Њемачка ући у период економског пада, који ће довести до унутрашње социјалне и политичке кризе. То ће довести до пада њемачког утицаја у наредних десет година", пише "Стратфор".

Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

25.02.2015 19:05

Још једни пророци. Занимљиво је како увјек за се себе имају добре прогнозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја до јаја

25.02.2015 19:11

Примицемо тад ЕУ у састав Републике Српске, ако Бају уљудно замоле ;) Американцима цемо дати кредит, а Русима неповратни потицај. Лактаси це бити главни град јужног дијела Европе, а на аеродром у Требињу ће дневно слијетати 2000 авиона из Сјеверне Кореје и братске нам Кине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тораби

25.02.2015 19:21

Рекоше "Независне" новине. . . .нема премазанијих новина на планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јА

25.02.2015 19:55

Све пропада тако и треба ако је то све истина!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОС

26.02.2015 05:03

Споменусе ли они ИСИЛ, хоце ли се распасти и урусити на економској или војној основи хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

26.02.2015 08:31

Предвиђам грађански рат у Америци.

ОДГОВОРИТЕ