Do 2025. raspad Rusije i osipanje EU

Američka organizacija za geopolitičke i strateške analize "Stratfor" objavila je novu "Decenijsku prognozu" u kojoj predviđa da će se Rusija rasparčati, da će početi ozbiljno osipanje EU i temeljne promjene u Evropi, kao i da će Kinom zavladati "komunistička diktatura".

Svijet 25.02.2015 | 19:47
Do 2025. raspad Rusije i osipanje EU

Što se SAD tiče, "Stratfor" predviđa da će se sve manje miješati u svjetska dešavanja.

Kako se navodi u analizi, svijet je počeo da se mijenja 2008, poslije Ruske invazije na Gruziju i udara svjetske finansijske krize.

"Stratfor" navodi da EU ne uspijeva da riješi krizu u kojoj se našla, kao i da intenzitet te krize nastavlja da raste.

"Evropska unija nikada neće povratiti svoje ranije zajedništvo i ako preživi narednu deceniju, nastaviće da funkcioniše u ograničenom i fragmentiranom obliku", navodi "Stratfor".
Američki analitičari očekuju da će to posebno pogoditi Njemačku, dok će Poljska ojačati regionalnu snagu.

"Evropska unija može da preživi u nekom obliku, ali evropske ekonomske, političke i vojne relacije biće uređivane uglavnom putem bilateralnih ili ograničeno multilateralnih odnosa. Ti odnosi će biti manjih razmjera i neće biti obavezujući. Neke države će zadržati svoj status članice EU, ali će ta EU biti značajno modifikovana i neće definisati Evropu", piše "Stratfor".

Kako se navodi, najveći i ključni problem EU nije evrozona već zona slobodne trgovine, a u centru svega je Njemačka.

"Njemačka je centar gravitacije EU, izvozi 50 odsto svog BDP, a polovina od toga ide u druge zemlje EU. Njemačka je stvorila proizvodni kapacitet koji daleko premašuje sposobnost potrošnje u zemlji, čak i kada bi se domaća ekonomija stimulisala. Njemačka zavisi od izvoza kako bi održavala ekonomski rast, punu zaposlenost i socijalnu sigurnost. Strukture EU, među kojima su i vrijednost evra i dobar dio evropskog zakonodavstva, dizajnirani su kako bi opsluživali tu zavisnost od izvoza", navodi se u analizi "Stratfora".

Takva postavka stvari, navodi "Stratfor", već je podijelila EU na najmanje dva dijela - zemlje Mediterana i zemlje kao što su Njemačka i Austrija, već imaju potpuno drugačije modele ponašanja, kao i potpuno drugačije potrebe.

"Ne postoji jedinstvena politika koja može da odgovara cijeloj Evropi. To je bio ključni problem od samog početka, a sada je dostigao ekstremnu tačku. Ono što pogoduje jednom dijelu Evrope, nanosi štetu drugom", piše "Stratfor".

Ako su takve podjele kapisla, Stratfor kao gorivo razdora vidi rastući nacionalizam, prenosi B92.

"Istočnoevropska zabrinutost zbog Rusije stvara još jednu Evropu, četvrtu, ako računamo Veliku Britaniju i Skandinaviju kao odvojeni dio. Uzimajući u obzir jačanje evroskeptičnih partija, kako na desnici, tako i na ljevici, sve jaču delegitimizaciju dosad vodećih partija, kao i rastuću popularnost separtista, fragmentacija i jačanje nacionalizma u EU koje prognoziramo od 2005. godine, pa i ranije, postaju sve očiglediniji", piše "Stratfor".

Umjesto Unije, Evropu će prema prognozi "Stratfora" u narednoj deceniji definisati povratak na veliku scenu nacionalnih država.

"Njihov broj će biti sve veći, jer njihovu snagu jača sve veći broj pokreta za secesiju i razdvajanje država. To će biti posebno vidljivo u narednih nekoliko godina, kada će se dodatno intenzivirati ekonomski i politički pritisci usljed krize", piše "Stratfor".

Kako se navodi, među njima je najjača Njemačka, ali i najranjivija.

"Više stvari ne ide na ruku Njemačkoj. Rastući nacionalizam će dovesti protekcionizma i drugačijeg odnosa prema tržištu rada. Slabije države će usvajati metode kontrole kapitala, dok će jače države ograničavati mogućnost kretanja stranaca, među njima i građana EU. Predviđamo da će posebno u poljoprivredi protekcionizam dobiti podsticaj i od trgovinskih barijera koje će podizati slabije zemlje u jugoistočnoj Evropi, kako bi iznova izgradile svoje ekonomske osnove i izborile se sa krizom. Na globalnom nivou, evropski izvoz će imati sve jaču konkurenciju i nestabilnu potražnju.

Stoga je naša prognoza da će Njemačka ući u period ekonomskog pada, koji će dovesti do unutrašnje socijalne i političke krize. To će dovesti do pada njemačkog uticaja u narednih deset godina", piše "Stratfor".

Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

25.02.2015 19:05

Još jedni proroci. Zanimljivo je kako uvjek za se sebe imaju dobre prognoze...

ODGOVORITE
Name

baja do jaja

25.02.2015 19:11

Primicemo tad EU u sastav Republike Srpske, ako Baju uljudno zamole ;) Amerikancima cemo dati kredit, a Rusima nepovratni poticaj. Laktasi ce biti glavni grad južnog dijela Evrope, a na aerodrom u Trebinju će dnevno slijetati 2000 aviona iz Sjeverne Koreje i bratske nam Kine.

ODGOVORITE
Name

Torabi

25.02.2015 19:21

Rekoše "Nezavisne" novine. . . .nema premazanijih novina na planeti.

ODGOVORITE
Name

jA

25.02.2015 19:55

Sve propada tako i treba ako je to sve istina!!!

ODGOVORITE
Name

BOS

26.02.2015 05:03

Spomenuse li oni ISIL, hoce li se raspasti i urusiti na ekonomskoj ili vojnoj osnovi hahaha.

ODGOVORITE
Name

Bole

26.02.2015 08:31

Predviđam građanski rat u Americi.

ODGOVORITE