Рак дојке ускоро би могли да детектују слијепи људи

Жене у Немачкој које буду ишле да провере да ли имају рак дојке могле би да се нађу у рукама слепе особе. Ова идеја се разматра већ неколико година, пошто једно необјављено истраживање тврди да слепи људи брже детектују туморе и то много мање величине него гинеколози.

Здравље 25.02.2015 | 17:17
Рак дојке ускоро би могли да детектују слијепи људи

- Ја за клиничко испитивање промена на дојки имам три минута по прегледу. То није довољно времена да се нађу мали груменови у ткиву дојке, а то је од суштинске важности за рано дијагностификовање рака – каже доктор Френк Хофман, гинеколог из Дуизбурга.

Људи који знају да читају Брајеву азбуку имају веома изражено чуло додира, па Хофман претпоставља да би слепе и слабовиде жене биле веома успешне у прегледању груди пацијенткиња.

Једна још необјављена студија Универзитета из Дуизбурга открила је да слепе жене могу да уоче за трећину више израслина на грудима него гинеколози.

- Жене које саме испипавају своје груди могу да напипају квржице величине од 2 центиметра и веће. Доктори најчешће напипају квржице велике од једног до два центиметра, док слепи људи могу да напипају и оне од 6 милиметара. То је велика разлика. Тако се тумор открива веома рано и спречава се његово ширење – прича доктор.

Хофман је основао организацију „Дисцоверинг хеандс“ како би спасао што више живота и осмислио је курс на коме се слепе жене уче да напипају тумор. Сада у Немачкој постоји 17 слепих жена које се овим баве.

Једна од њих, Филиз Демир, успева да прегледа и до седам жена на дан, а њени прегледи трају и до 45 минута, што би за гинеколога било немогуће.

- Слепило ме је одувек спутавало. Никад нисам могла да радим довољно брзо као други. Сада је мој инвалидитет постао мој снага. Не зависим од других и могу да помогнем људима. То је феноменалан осећај – каже Филиз.

Извор: Блиц Жена

Коментари / 0

Оставите коментар