Заборавите на таблете

Стрес убрзава метаболизам, а ниво калијума у организму опада. Баланс се може постићи уз помоћ банана које у себи садрже много калијума.

Здравље 25.02.2015 | 16:54
Заборавите на таблете

Банане у себи имају три различите врсте шећера и велику количину влакана. Због тога, ово воће брзо даје енергију, али и уклања неке здравствене проблеме боље од лекова. Не дајте да вас његова висока калоријска вредност завара, банане су права суперхрана!

Ево код којих тегоба уместо таблете можете појести банану и одмах осетити побољшање:

1. Затвор - Банане садрже пектин, дијетално влакно које убрзава варење и подстиче уклањање токсина и тешких метала из организма. Осим тога, банане делују као пробиотик и стимулишу варење. Оне смањују надутост и олакшавају напетост у цревима услед затвора.

2. Стрес - Стрес је болест модерног доба која константно утиче негативно на наше здравље. Стрес убрзава метаболизам, а ниво калијума у организму опада. Баланс се може постићи уз помоћ банана које у себи садрже много калијума и који нормализују рад срца. Такође, банане шаљу кисеоник у мозак и регулишу оптималну количину воде у организму.

3. Висок притисак - Познато је да претерано уношење соли и мањак калијума имају негативан ефекат на крвни притисак. Зато је јако битно имати довољну количину калијума у крви, а банане су њиме богате. Препоручује се да сваког јутра поједете једну банану, а она ће одржавати крвни притисак на идеалном нивоу.

4. ПМС - Банане су богате витамином Б6 који има позитиван ефекат на ниво глукозе у крви, а утврђено је да витамин Б помаже са предменструалним симптомима. Банане смањују болове у абдомену и крстима, регулишу промене расположења и задржавање воде у организму.

5. Депресија - Триптофан се налази у бананама у облику протеина који стимулише лучење “хормона среће”, серотонина. Само једна банана је довољна да подигне ниво овог хормона толико да се одмах осетите смиренијим и срећнијим.

Извор: Курир Стил

Коментари / 0

Оставите коментар