Депресивни (нису) склони насиљу

Оболели од тешке депресије су три пута склонији од других људи да почине насилна кривична дела као што су разбојништва, сексуални преступи и напади. Већина депресивних ипак није насилно нити окренуто криминалу.

Здравље 25.02.2015 | 16:46
Депресивни (нису) склони насиљу

У студији психијатријских експерата која је обухватила 47.000 људи научници су се сагласили да већина депресивних људи ипак нису насилници, нити криминалци и да не би требали да буду жигосани, јавља Ројтерс.

Старистички подаци, међутим, показују да су оболели од тешке депресије три пута склонији да почине насилна кривична дела као што су разбојништва, сексуални преступи и напади, преноси Тањуг.

„Један од важних закључака је и да велика већина депресивних особа није предодређена да буде насилна и да се статистички налазе испод оних са дијагностикованом шизофренијом и биполарним поремећајем, али и знатно ниже од алкохоличара или зависника од дроге“, рекао је Сина Фазел са одељења психијатрије на Оксфорду који је водио студију.

Депресија је једна од најраспрострањенијих болести савременог света и од ње болује више од 350 милиона људи широм света, а лечење обично укључује лекове или психотерапију, или комбинацију та два.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар