Суд одбио тужбу Европског универзитета

Основни суд у Брчком у поновном одлучивању у цијелости је одбило тужбу Европског универзитета против Одјељења за образовање Владе Брчко дистрикта, прихватајући, како стоји у образложењу, правилним, Рјешење тог Одјељења од 23. јануара прошле године о одузимнању лиценце и забрани обављања дјелатности.

Република Српска 25.02.2015 | 16:57
Суд одбио тужбу Европског универзитета

Подсјећамо, сукоб је настао средином 2013. због супростављених мишљења о праву Владе дистрикта да врши управни надзор над радом високошколских установа. Поред управног спора Европски Универзитет је поднио и тужбени захтјев против Владе за накнаду штете од шест милиона марака.

Момчило Пољић, тада шеф Владиног Одјељења за образовање је, након дјелимично обављеног надзора, потписао поменуто Рјешење, а недавно је поднио оставку јер није, како каже,“желио прихватити да образовање функцонише на даљински управљач уз кршење свих стандарда, закона и прописа“.

„Све је тамо незаконито, сви стандарди су погажени, положени испити и дипломе незаконити. Основни суд је храбро учинио први корак да се кастрофално стање у образовање уреди, а ја желим вјеровати да ће и Тужилаштво и Полиција урадити свој дио посла и да ће одговарати они који раде на незаконит начин“, рекао је Пољић.

На Универзитету су сигурни да ће у наставку поступка доказати да је Основни суд погријешио.

„Искористићемо право на жалбу Апелационом суду јер сматрамо да поступајући судија Основног суда није одлучио у складу с прописима и доказима, а нашим студентима поручујемо да немају разлога за бригу, изузев да уче и добро се припремају за полагање испита“, рекао је предсједник Управног одбора ове високошколске установе др Недељко Станковић.

У Влади смо остали без коментара јер, речено је, још нису детаљно упознати с текстом пресуде. Тешко је и претпоставити коначан епилог и посљедице овог озбиљног случаја, али је јасно да је сукоб у Брчком у широј регији, међу грађанима и у академској заједеници, покренуо лавину питања везаних за организовање и рад приватних универзитета.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Текија

25.02.2015 16:06

Знам овај назови Универзитет и како се ради. Тај сто их је забранио има пуно право и бас му хвала. То, ста се ради са образовањем у цијелој БиХ је страва. Могуце је да Европска комисија донесе једну веома гадну одлуку за нас. Просто ме је страх за студенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

25.02.2015 16:09

Знање ваших студената се може врло лако провјерити! Кладим се да се не знају ни потписати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

25.02.2015 20:18

Ливадски факултет...многи не знају ни гдје се налази, а имају његове дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

26.02.2015 08:21

УСЛОВ ЗА ФАКУЛТЕТ ЈЕ ДА СЕ ДО ЊЕГА ДОЛАЗИ ТРАМВАЈЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМ

26.02.2015 11:49

Ту ме цијене.... ту купујем!!!

ОДГОВОРИТЕ