Sud odbio tužbu Evropskog univerziteta

Osnovni sud u Brčkom u ponovnom odlučivanju u cijelosti je odbilo tužbu Evropskog univerziteta protiv Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, prihvatajući, kako stoji u obrazloženju, pravilnim, Rješenje tog Odjeljenja od 23. januara prošle godine o oduzimnanju licence i zabrani obavljanja djelatnosti.

Republika Srpska 25.02.2015 | 16:57
Sud odbio tužbu Evropskog univerziteta

Podsjećamo, sukob je nastao sredinom 2013. zbog suprostavljenih mišljenja o pravu Vlade distrikta da vrši upravni nadzor nad radom visokoškolskih ustanova. Pored upravnog spora Evropski Univerzitet je podnio i tužbeni zahtjev protiv Vlade za naknadu štete od šest miliona maraka.

Momčilo Poljić, tada šef Vladinog Odjeljenja za obrazovanje je, nakon djelimično obavljenog nadzora, potpisao pomenuto Rješenje, a nedavno je podnio ostavku jer nije, kako kaže,“želio prihvatiti da obrazovanje funkconiše na daljinski upravljač uz kršenje svih standarda, zakona i propisa“.

„Sve je tamo nezakonito, svi standardi su pogaženi, položeni ispiti i diplome nezakoniti. Osnovni sud je hrabro učinio prvi korak da se kastrofalno stanje u obrazovanje uredi, a ja želim vjerovati da će i Tužilaštvo i Policija uraditi svoj dio posla i da će odgovarati oni koji rade na nezakonit način“, rekao je Poljić.

Na Univerzitetu su sigurni da će u nastavku postupka dokazati da je Osnovni sud pogriješio.

„Iskoristićemo pravo na žalbu Apelacionom sudu jer smatramo da postupajući sudija Osnovnog suda nije odlučio u skladu s propisima i dokazima, a našim studentima poručujemo da nemaju razloga za brigu, izuzev da uče i dobro se pripremaju za polaganje ispita“, rekao je predsjednik Upravnog odbora ove visokoškolske ustanove dr Nedeljko Stanković.

U Vladi smo ostali bez komentara jer, rečeno je, još nisu detaljno upoznati s tekstom presude. Teško je i pretpostaviti konačan epilog i posljedice ovog ozbiljnog slučaja, ali je jasno da je sukob u Brčkom u široj regiji, među građanima i u akademskoj zajedenici, pokrenuo lavinu pitanja vezanih za organizovanje i rad privatnih univerziteta.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tekija

25.02.2015 16:06

Znam ovaj nazovi Univerzitet i kako se radi. Taj sto ih je zabranio ima puno pravo i bas mu hvala. To, sta se radi sa obrazovanjem u cijeloj BiH je strava. Moguce je da Evropska komisija donese jednu veoma gadnu odluku za nas. Prosto me je strah za studente.

ODGOVORITE
Name

vss

25.02.2015 16:09

Znanje vaših studenata se može vrlo lako provjeriti! Kladim se da se ne znaju ni potpisati.

ODGOVORITE
Name

Njegoš

25.02.2015 20:18

Livadski fakultet...mnogi ne znaju ni gdje se nalazi, a imaju njegove diplome.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

26.02.2015 08:21

USLOV ZA FAKULTET JE DA SE DO NJEGA DOLAZI TRAMVAJEM.

ODGOVORITE
Name

DM

26.02.2015 11:49

Tu me cijene.... tu kupujem!!!

ODGOVORITE